Groeten uit Best

Naam: Juul Ellerman
Leeftijd: 37
Bij NEC: 1997-1999
Woonplaats: Best


Hij draagt een voornaam die bij supporters lekker in mond ligt. Bij Sparta, PSV, Twente, NEC en later Helmond Sport klonk dan ook een massaal ‘Juuuuuuuuul’ door het stadion als de onvermoeibare aanvaller aanzette voor een zoveelste rush. Anno 2002 wordt de oud-international niet meer aangemoedigd. De logische reden: deze zomer stopte hij definitief met profvoetbal. “De voetbalschoenen trek ik alleen nog aan voor partijtjes met oud-PSV”, zegt Ellerman.


 “Ook Willy en René van de Kerkhof willen me nog wel eens uitnodigen voor hun World Master Team, een ploeg vol oudinternationals die opdraven bij openingen van sportparken, jubilea en dergelijke.
Af en toe mag er ook een of andere artiest meevoetballen. Best geinig. En ik moet zeggen: ik ben het voetbal nog niet verleerd.”
Nu Juul Ellerman gestopt is, wordt hem bijna wekelijks de vraag voorgelegd waarom hij -met vijf interlands en 388 duels in het betaalde voetbal achter zijn naam- zijn heil niet zoekt in het trainersvak.

“Maar dat is echt niks voor mij. Als speler was ik daarvan al doordrongen. Ik weet zeker dat ik er geen plezier aan zou beleven om voor een spelersgroep te staan.”
Toch is Juul Ellerman nog altijd actief in het betaalde voetbal. Helmond Sport, zijn laatste werkgever, strikte hem onlangs voor de functie van scout. Opvallend omdat hij anderhalf jaar geleden op een onbewaakt moment, van diezelfde club te horen kreeg dat er voor hem geen plek meer was.

“Tsja, typisch de voetballerij. Niet te voorspellen.”
En dus reist Ellerman tegenwoordig door het – meestal Brabantse -land op zoek naar jong en nog onbekend talent.
“Ik heb met de club afgesproken dat we na dit seizoen evalueren of er sprake is van wederzijdse tevredenheid. Tot nu toe bevalt deze functie mij perfect. Elke maandag en vrijdag bezoek ik stadions om te kijken of er nog beloftes rondlopen bij tweede elftallen. Ook maak ik voor hoofdtrainer Jan van Dijk regelmatig analyses van de komende tegenstander.” Toch moet Ellerman er niet aan denken dat hij zijn complete week weer met voetbal zos vullen.

“Ik borduur nu bewust een beetje voort op mijn MEAO-studie die ik in een grijs verleden heb voltooid. Ik werk zestien uur per week bij ’n sportzaak waarvan ik de administratie bijhoud. Het werkt echt verfrissend om ook buiten de voetballerij werkzaam te blijven.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.