DGO: ”Ode aan Bart”

Op zaterdag 25 mei 2002 overleed het boegbeeld van BNN. Televisiemaker, voorzitter en oud sponsor van NEC. In de periode van het lelijke eendje, de vervallen oude Goffert en een even slechte als nostalgische spelersselectie, besloot Bart de Graaff alias “de kleine berlusconi”, met zijn BNN sponsor te worden van  NEC.

In maart 1997 huurde Bart een grote touringcar waarmee hij de eerste NEC uitzending begon. De bus, afgeladen met journalisten en andere media, had als bestemming onbekend. Toen de verkeersborden langs de autobaan “Nijmegen” aangaven, begon het gissen naar de reden van de busreis. Geen van de inzittenden had het echter bij het rechte eind. Pas toen de bus de inrit van stadion De Goffert inreed, had iedereen dezelfde gedachte: “het zal toch niet?!”. Het zou wel! In een persconferentie werd voor heel Nederland duidelijk dat het lelijke eendje uit de eredivisie een nieuwe sponsor had: BNN!
Bart’s aankoop, “Super Juul”, werd meteen gepresenteerd op de elftal foto waarbij Bart in spijkerbroek en NEC shirt temidden van Ron de Groot en Wim Koevermans, poseerde voor de aanwezige fotografen. Het daarop volgende half jaar besteedde “onze Bart” wekelijks aandacht aan “zijn NEC” in zijn eigen tv programma BNN.

In een studio waarin o.a. een pop met NEC shirt stond, presenteerde hij zijn programma. Uiteraard met NEC sjaal om de nek. De legendarische telefoongesprekken met “De Koev” staan nog bij iedereen in het geheugen gegrift: “Heeee, Koev!… Ooow… ja…. Nee tuurlijk. Sorry, menéér Koevermans” zei hij met zijn hoge stem. “Koev! Weet je dat we al 3 weken ongeslagen zijn?!… Ow… Het is winterstop..” Éen van de momenten dat menig NEC supporter lachend voor de tv zat.
Bart wist op een ludieke, maar positieve manier de slechte positie van NEC te verbeteren voor het oog van de rest van Nederland. Maar Bart deed meer dan alleen het bovengenoemde.

Bij de wedstrijd Heerenveen – NEC landde hij met een helikopter op het veld, onvergetelijk.
Tijdens een training van NEC leerde hij de selectie de macarena dansen, onvergetelijk.
Het optreden van Helmut Lotti in De Goffert, onvergetelijk  😉
Maar het mooiste gebaar van Bart, vind ik persoonlijk, is na zijn tijd als sponsor. Net uit het ziekenhuis en zich nog niet lekker voelende, kwam hij naar de opening van het nieuwe stadion in 2000. Het “en lid worden allemaal!” is hem vergeven, niet meer dan logisch. Maar Bart bleef verassen.

Rondom de bekerfinale tegen Roda JC maakte Bart een special waarin hij weer liet zien een echte NEC’er te zijn. In deze special volgde hij de selectie in de voorbereiding op de wedstrijd. Hij waande NEC al winnaar van de cup, regelde zowaar de versiering en een podium voor de huldiging op de waalkade. Het mocht allemaal niet baten. Zijn “Godverdegodverde KUT” en het “ach, volgend jaar gewoon championsleague!” zorgden voor kippenvel en meer sympathie bij de NEC supporters.
Het was het laatste wat hij aan de band met NEC heeft gedaan…..

Na het schrijven van deze ,ietwat lange, column begin ik steeds meer te  beseffen dat “onze” kleine berlusconi niet meer onder ons is. De elftalposter met sneeuw op de voorgrond heb ik veilig achter glas. Nooit zal ik deze oud sponsor vergeten. Deze geldschieter kwam immers niet alleen voor de bitterballen en de zakelijke contacten!

DGO

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.