‘Ik heb het uitstekend naar mijn zin’

Jack de Gier na zijn eerste seizoen NEC

De wegen van trainer Jimmy Calderwood en spits Jack de Gier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze kwamen elkaar tegen bij Cambuur, Willem II en nu bij NEC. Bovendien tipte Calderwood Lierse SK over De Gier, dat enkele jaren geleden op zoek was naar een spits.  Toen Jack daar regelmatig op de bank terechtkwam vertelde Calderwood aan Leen Looijen dat hij De Gier graag in zou willen lijven. En dat gebeurde. Jack heeft er nu een seizoen NEC op zitten.


Als de vrijdagtraining is afgelopen loopt Jack ontspannen naar het spelershome in Molenhoek. Het home, dat eerder op een hok lijkt is sober ingericht. Een oude bank, wat stoelen, een tv die twee zenders kan ontvangen en een groot bord aan de muur. Daarop staat de opstelling van Feijenoord te lezen. NEC bereidt zich voor op de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Jack de Gier is ontspannen. Dat kan ook na een seizoen dat goed voor hem verliep.


Lierse SK
?Het eerste jaar in Nijmegen is mij heel goed bevallen. Ik ben in eerste instantie gehuurd van Lierse SK, maar het bestuur was zo tevreden dat wij in de eerste seizoenshelft over een contractverlenging zijn gaan praten. Ik heb voor vier jaar getekend, dus nog drie jaar na dit seizoen. Dat geeft aan dat ik goed in mijn vel zit bij NEC.? Jack de Gier vertrok twee seizoenen geleden naar Lierse SK, waar hij een beslissende rol in de spits moest gaan spelen. Dat viel tegen, met name door de uiterst defensieve opstellingen in uitwedstrijden. ?Dan speelden we met één spits en zat ik dus geheid op de bank. Thuis speelden we met drie spitsen en mocht ik wel opdraven. Ik was daarom blij toen zich de kans voordeed terug te komen naar Nederland. Ik was in de tijd dat ik nog voor Willem II speelde niet populair in Nijmegen, maar dat is veranderd. Ikzelf heb mijn draai hier ook gevonden.?De eerste weken moest Jack de Gier er tijdens de training hard aan trekken, omdat hij in Lierse SK veel in het tweede elftal speelde en het niveau daar een stuk lager lag, maar toen het seizoen eenmaal van start ging draaide hij meteen goed mee. De eerste wedstrijd, uit tegen RKC werd met 1 -0 gewonnen en dat was het begin van een spectaculaire eerste seizoenshelft. ?Alles liep goed en we bleven blessurevrij. Daardoor pakten we onverwacht veel punten en bereikten we een plaats in de subtop. Ik speelde lekker, vooral ook omdat ik weer een basisplaats had. Er is voor een spits niets zo belangrijk als wedstrijdritme en we voelden ons goed. In de tweede helft van het seizoen kregen we te maken met veel blessures op cruciale plaatsen in het elftal. Ikzelf heb een week op zeven à acht last gehad van mijn ribben. Ik kon niet trainen, maar speelde wel wedstrijden. Dat merk je dan.

Bovendien lieten we in een aantal wedstrijden op beslissende momenten punten liggen. De serie die we toen hebben neergezet was bepaald niet goed en dat kostte veel plaatsen op de ranglijst, maar tegen het einde van het seizoen kregen we ons ritme weer te pakken. Vooral de wedstrijd thuis tegen Vitesse maakte natuurlijk veel goed.? Jack de Gier scoorde in die wedstrijd twee maal. ?De bal ineens op de slof was mooi, maar ikzelf vond de eerste mooier, omdat ik Laros er op snelheid uitliep.?

Sfeer is goed
Jack de Gier is een krachtige spits, die werd gehaald om oorlog in de zestien meter te maken. Bij zijn komst sprak Jimmy Calderwood uit dat hij niet verwachtte dat Jack de Gier heel vaak zou scoren, maar die voorspelling kwam niet uit. Jack heeft er inmiddels al vijftien in het netje liggen. Hij heeft zijn draai bij NEC gevonden. ?De sfeer is goed, zowel in het elftal als daarbuiten. Alles klopt gewoon. We hebben een goeie groep, maar ook alles rond het elftal draait, van technische en medische staf, tot de contacten met supporters en sponsoren.
Ikzelf was in Nijmegen niet populair en ik kan me de spreekkoren nog herinneren. In het afgelopen seizoen heb ik echter een goede band met onze supporters op kunnen bouwen. Als je dan voelt dat de sfeer goed is, heb je als voetballer ook de mogelijkheid om je alleen met het spelletje bezig te houden. Dan loopt het vanzelf beter.?


Huis te koop?
Jack de Gier kwam pas laat in het betaald voetbal terecht. Hij voetbalde tot zijn negentiende in het eerste elftal van de club in zijn woonplaats Schijndel. Hij werd gescout door mensen van Den Bosch en daar ging zijn carrière ook van start.
De Gier woont nog steeds in de buurt van Antwerpen. Het is er prachtig wonen, maar de afstand naar Nijmegen (zo’n anderhalf uur) is lang. Vooral in de wintermaanden is dat soms zwaar. ?Wij zijn druk op zoek naar een huis in de buurt, maar dat valt nog niet mee. Dat is eigenlijk de enige wens die ik nog heb, dus als je een huis te koop weet kun je me bellen.?

Verschenen in NEC MAGAZINE, juni 1999


Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.