‘We hebben ons lelijk verkeken’

NEC-spits Bert van de Pol verdraaide afgelopen zondag in de wedstrijd tegen FC Den Bosch, bij een poging de bal binnen de lijnen te houden zijn knie. Gisterochtend onderging de Opheusdenaar in het Canisius-ziekenhuis in Nijmegen een kleine ingreep die aan het licht moest brengen wat er precies aan de hand is met zijn knie. Er werd een stukje van de meniscus verwijderd en verder bleek de knieband een klein beetje ingescheurd. Hoe lang de revalidatie gaat duren is nog niet duidelijk maar in ieder geval moet NEC het nog even zonder de blonde aanvaller stellen


Voor Bert van de Pol betekent dit dat hij voorlopig afstand moet nemen van het eredivisievoetbal. Een extra klap voor de Opheusdenaar, in een seizoen dat tot nu toe toch al verre van florissant verliep. De aanvankelijk zo bejubelde toetreding van NEC tot de hoogste voetbalafdeling in Nederland, dreigt langzaam aan een klein drama te worden. Met het schamele totaal van vier punten uit elf wedstrijden staan de Nijmegenaren op de laatste plaats.


Teleurstelling
Voor Bert van de Pol persoonlijk is het huidige seizoen ook niets anders dan een regelrechte teleurstelling. Tot nog toe kwam hij pas vijfmaal in actie met het eerste team. De overige wedstrijden moest hij genoegen nemen met een plaats op de reservebank.
“Het gaat zondermeer slecht dit seizoen”, beaamt Bert van de Pol. “Ik speel slecht, iedereen speelt slecht. Het hele elftal loopt zonder zelfvertrouwen te voetballen.”
“In de eredivisie moet je gewoon veel sneller handelen. We hebben ons er lelijk op verkeken en veel te gemakkelijk over dit seizoen gedacht. Het verschil tussen de eerste en eredivisie is stukken groter dan we hadden verwacht.”
“We zitten nu in de situatie dat het slecht gaat en iedereen zich persoonlijk wil bewijzen. Alle spelers lopen voor zichzelf te voetballen. In de tijd van Pim van de Meent stond het spel van NEC nog gelijk aan combinatievoetbal. Vorig seizoen, nadat ik was aangetrokken, bracht Van de Meent ook de voorzetten in ons spel. Het duurde een tijd maar op den duur zat dat er ook in. Er konden toen verschillende stijlen worden gespeeld en er was variatie mogelijk.”


Verdwenen
“Nu is van dat alles weinig meer terug te vinden. Popovics wil met twee spitsen spelen. De hoge voorzet is mede daardoor verdwenen, maar ook goede combinaties zie je niet meer omdat iedereen voor zichzelf speelt.”
“Dat ik niet scoor kan ik deels ook mijzelf verwijten, maar uiteindelijk ben ik toch afhankelijk van de aanvoer vanaf de vleugels. Vorig jaar heb ik tenslotte dertien maal gescoord.”
Uit de woorden van Bert van de Pol valt af te leiden dat hij het idee heeft geen faire kans te hebben gehad in het huidige seizoen. Zijn enige competitiedoelpunt tot nog toe maakte hij tegen AZ’67. Ook in die wedstrijd werd begonnen met twee spitsen, maar na de rust, bij een 0-1 achterstand, kwam Van de Pol toch in het veld. Binnen luttele minuten maakte hij stijlvol de gelijkmaker.Weer naast
Aan Bert van de Pol zijn reactie na dit doelpunt was te zien dat hij er blij mee was. Hij vloog in dolle vreugde onder andere Popovics om de nek. Bert nu: “Achteraf gezien had ik naar de dug-out moeten lopen en schreeuwen; ‘Heb je het nu gezien K….’ Want mooi dat ik er de volgende wedstrijd weer naast stond.”
“Naar mijn idee wordt het elftal teveel overhoop gehaald. Iedere week spelen we in een andere opstelling. Ik vind dat niet terecht. Elke speler kan een slechte dag hebben. Dat moet nog geen reden zijn hem gelijk niet meer op te stellen. Ik vind het onzin om steeds een zondebok te zoeken. We moeten gewoon eens de handen ineen slaan en er het beste van maken.”


“Doordat we in zoveel verschillende opstellingen spelen, ontstaan er ook geen automatismen in de ploeg. Tijdens de trainingen wordt naar mijn smaak ook te weinig aandacht besteed aan de zaken die in een wedstrijd verkeerd gaan. Na een verloren wedstrijd wordt er wel over gepraat, maar op de training vind ik daar te weinig van terug.”


Woedend
“Van de Meent trainde onmiddellijk na mijn komst op de hoge voorzetten. Nu komt het eigenlijk alleen aan de orde in partijtjes. Laatst werd getraind op hoge corners waar Brookhuis mee kon oefenen. Die werd woedend, want van de twintig ballen kwam er welgeteld één goed aan.”
“De sfeer in de spelersgroep is momenteel niet best te noemen. Dat hou je natuurlijk toch wel; wanneer het goed gaat is alles koek en ei. Als het minder gaat is de sfeer slecht. Popovics heeft gelijk als hij zegt dat er geen spelersgroep staat. Er zijn allemaal verschillende groepjes en dat vind je in het veld terug.”


Geïrriteerd
“Op de trainingen is iedereen vaak geïrriteerd. De spelers beginnen elkaar te treiteren. Niet op een leuke manier, want de mensen laten elkaar niet in hun waarde. Vorig seizoen werd er ook gescholden, maar dat ging in een heel ander sfeertje. Van de Meent vond dat wel prima en stond er bij te lachen. Het liep dan bijna nooit uit de hand.”


“Popovics kan er niet tegen wanneer we elkaar op de training uitschelden en hard aanpakken. Die heeft er van het begin af aan maatregelen tegen genomen, Iedere trainer kijkt daar toch anders tegenaan. Ik vind dat er best wat harder aangepakt mag worden op de trainingspartijtjes, We zijn tenslotte geen kinderen.”


Eenheid
“Al met al wordt het heel moeilijk om in de eredivisie te blijven. De sfeer in de groep moet veranderen. We moeten in het veld weten wat we aan elkaar hebben, er moet meer eenheid zijn. We moeten ook niet vergeten dat het vorig seizoen ook niet zo geweldig verliep. De eerste helft van de competitie was slecht, pas op het einde begonnen we goed te voetballen.”
“Aan één van de zwakke punten van ons wordt nu in ieder geval wel gewerkt. De hele ploeg is gewoon te licht, er zit te weinig body in. Daarom krijgt de hele selectie sinds kort krachttraining bij Eddy Speijers in Oosterhout. Ik zelf moet bijvoorbeeld ook een stuk zwaarder worden dan de 75 kilo die ik nu weeg.”


Bert van de Pol zal voorlopig vanwege zijn blessure noodgedwongen moeten toekijken. Helemaal werkeloos toezien is er overigens niet bij, want sinds 1 oktober werkt Van de Pol halve dagen bij een bank in Nijmegen. “Dat heeft bestuurslid Van de Water voor mij geregeld. Hartstikke mooi natuurlijk, want je moet ook aan de tijd denken dat je uitgevoetbald bent”.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.