RKC kan geen vuist maken in De Goffert

NEC sober naar zege

Na de onnodige nederlaag vorige week tegen Veendam, herstelde NEC zich zaterdagavond in eigen huis door koploper RKC via een 1-0 zege een gevoelige dreun te verkopen.


Een overwinning die meer dan terecht was, omdat RKC vooral in de tweede helft geen schim was van de ploeg die tot nu toe in de eerste divisie vriend en vijand verbaasde.
NEC speelde beslist niet groots, maar constateerde tot haar opluchting dat een dergelijke vorm tegen RKC niet beslist noodzakelijk was om twee belangrijke punten aan het duel over te houden. Van de Meent startte met drie spitsen (Grim, Van de Pol en Frans Janssen) en had Wim van Zinnen buiten de ploeg gelaten.

Van de Meent: “Kijk, RKC speelt door diverse blessures momenteel met twee spitsen. Daarom heb ik Van Zinnen buiten de ploeg gelaten, want anders lopen er zeventien man op het middenveld. Te druk dus. En in Sije Visser heb ik dan natuurlijk een prima voetballende voorstopper, die altijd op het middenveld kan assisteren. Al met al ben ik dik tevreden met deze overwinning. We waren eindelijk weer eens in staat om de bal in de ploeg te houden. Door die 1-0 hebben we in mijn ogen nog alle kans op die vierde periodetitel. Het is nu belangrijk dat we dit spelletje ook buiten Nijmegen vol kunnen houden. Lukt dat tegen Telstar en DS 79, dan zie ik ons nog ver komen.”


NEC besliste zaterdag de wedstrijd tegen RKC vlak voor rust. De zwakke scheidsrechter Bosman trapte weer eens in een onschuldige buiteling van Henk Grim, waarna Aalbers de bal uit de toegekende vrije trap keurig op het hoofd van de actieve Van de Pol deponeerde. De kopbal van de spits was vervolgens redelijk, maar doelman Gerards had niet hoeven capituleren. Gerards ging echter veel te laat naar de bedreigde hoek en tikte tenslotte de bal zelf binnen. Een voorsprong die op dat moment niet meer dan terecht was.
NEC had al in de eerste minuten van de wedstrijd twee uitstekende kansen gekregen, maar Van de Pol en Vievermans faalden op het beslissende moment. RKC stelde daar bitter weinig tegenover. Het was tekenend voor de ploeg dat achterin de beste mensen te vinden waren. Grim kreeg geen poot aan de grond bij de degelijke back Bogers, maar vooral doelman Gerards speelde een van zijn betere wedstrijden. Vlak na het openingsdoelpunt was ook hij echter kansloos, maar na een prima schot van Aalbers, ketste de bal tegen de paal.Na rust zou je mogen verwachten dat RKC, gezien de stand op de ranglijst, massaal op jacht zou gaan naar de gelijkmaker, maar de ploeg van Leen Looyen zat, tot grote ergenis van de trainer zelf, zo vast als een huis. Gerards zette zijn lichaam tot drie keer toe met succes in de strijd bij doorbraken van Anton Janssen, Frans Janssen en John Vievermans, waardoor NEC op een 1-0 voorsprong bleef steken.
Looyen wisselde vervolgens Van Gelder voor Rob Schluter en dirigeerde routinier Van Veen naar voren. Daar verscheen de Utrechter echter maar zelden omdat de druk van NEC gewoon te groot bleef. Daar kwam ook geen verandering in toen Sije Visser geblesseerd het veld had moeten verlaten (in het ziekenhuis werd de wond vlak onder de knie gehecht) en Van Rossum zijn positie overnam.


De beste kansen waren vervolgens nog voor Aalbers, die na een prima 1-2 met Anton Janssen echter slechts een rollertje afleverde en voor Vievermans, die buiten het strafschopgebied door Gerards met een klassieke handsbal afgestopt werd. Bosman bleek ook op dat moment ziende blind.
Door die 1-0 overwinning blijft NEC nog wel in de race om de vierde periodetitel, maar de vraag blijft gerechtigd of de ploeg in staat blijkt om nu eindelijk ook in uitwedstrijden het overwicht in een zege om te zetten. Tot nu toe lukte dat twee keer (tegen RBC en Wageningen). Wil NEC voor de tweede keer achter elkaar in de nacompetitie spelen dan zullen in ieder geval de resterende uitbeurten tegen Telstar en DS 79 gewonnen moeten worden. Tegen Telstar moet dat dan zondag zonder Frans Paymans. Voor vasthouden kreeg de verdediger van Bosman zijn vijfde gele kaart


Opstelling NEC: Hanssen, Willemse, Mommertz, Visser (Van Rossum), Paymans, Aalbers, Vievermans, Anton Janssen, Frans Janssen, Van de Pol, Grim.
RKC: Gerards, Heeren, Van Gelder (Schluter), Joore, Bogers, Stolzenbach, Bruurmijn, Van Veen, Van de Wiel. Brandts, Lammers.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.