RKC geen partij in sfeervolle Goffert

NEC moet gelijkspelen

NEC zal komende zondag op de Doetinchemse Vijverberg gelijk moeten spelen om zichzelf dit seizoen tot eredivisionist te kronen.


De Nijmegenaren rekenden gisteravond in een sfeervol Goffertstadion af met het afgebrande RKC, dat tot het eind van de reguliere competitie de sensatie van de eerste divisie werd genoemd. NEC won met de allure van een kampioen deze wedstrijd met 3-0, en kan bij De Graafschap het karwei helemaal afmaken.
RKC, het geslaagde allegaartje van de Nijmeegse trainer Leen Looyen, was ook na het dubbele verlies tegen De Graafschap geen schim meer van de ploeg die eerder dit seizoen week na week stuntwerk afleverde, NEC daarentegen trad krachtdadig op om dit Brabantse gezelschap op de knieën te krijgen.


Opgejaagd
Zonder de gekwetsten Leo van Veen, Bogers, Cornelisse en de disciplinair gestrafte Rudy Das, kon RKC van meet af aan geen vuist maken. Tonnie Stolzenbach, die Van Veen als laatste man moest vervangen, bewoog zich misschien nog trager dan Van Veen. NEC had snel in de gaten dat het om pressie-voetbal ging om tot positief resultaat te komen. Stolzenbach en de zijnen werden dan ook opgejaagd, en de arme Waalwijkers kwamen in de eerste helft nauwelijks over de middenlijn.


NEC, dat veel zelfvertrouwen had opgebouwd door twee keer van FC Den Haag te winnen, had al in de derde minuut van RKC afstand kunnen nemen. Vievermans richtte op dat moment te hoog. Rechtsback Willemse, die voor de laatste maal in de Goffert speelde, dwong kort daarop zwaargewicht Gerards tot een katachtige reactie. Het eenrichtingsverkeer bleef aanhouden, maar het duurde nog tot de 20ste minuut voordat Gerards moest vissen. Anton Janssen nam de hoekschop en Frans Janssen kopte de bal over zijn eigen hoofd in, 1-0.Reddingen
RKC kwam slechts sporadisch in de buurt van doelman Hanssen, die in de tweede helft opviel met enkele uitstekende reddingen. Wanneer mannen als Brands en Van der Wiel doordrongen tot het zestienmetergebied, was het wèl direct gevaarlijk. Mommertz moest halverwege het eerste bedrijf de bal nog van de lijn koppen nadat Govers de uitgelopen Hanssen had verrast
Toch was de positie van RKC meer dan wankel. Anton Janssen bouwde de stand uit naar 2-0, nadat Stolzenbach verzuimde tijdig af te lopen. Zodoende werd drie NEC-spelers een vrije doortocht verleend. Visser legde de bal simpel breed en Janssen schoof nummer twee achter de verbouwereerde Peter Gerards.


Looyen nam tijdens de rust zijn maatregelen. Stolzenbach schoof op naar het middenveld en voorstopper Joore werd gepromoveerd tot laatste man. Erik Gouda werd nu op de lastige Van de Pol gezet. Het maakte allemaal niet zo gek veel uit. NEC bleef drukken en RKC werd andermaal de rol van counterploeg opgedrongen.


Onder vuur
Willemse, die eerder Gerards nogmaals onder vuur had genomen, liet in de tweede helft een uitstekende scoringsmogelijkheid onbenut door de bal in vrije positie opzij te leggen. De licht-geblesseerde NEC-middenvelder Carlos Aalbers, die zich uitblinker mocht noemen, zette Gerards weer aan het werk, en Brands antwoordde met een goed genomen vrije trap; Hanssen keerde de bal attent.
Een derde Nijmeegs doelpunt kon gewoon niet uitblijven. Aalbers vond op slimme wijze Frans Janssen op elf meter afstand van Gerards, en Janssen rondde deze fraaie combinatie ook naar behoren af, 3-0.
Vanaf dat moment ging vermoeiheid een rol in de NEC-groep spelen, terwijl RKC iets terug kon doen. Zo baande Ad van der Wiel zich zeer knap een weg door de Gelderse linies en de bal vloog uiteindelijk tegen de rechterpaal. Govers strandde wat later op de uitgelopen Hanssen, en NEC-trainer Van de Meent zond twee aanvallers (Grim en Hasselbach) het veld in een poging het doelsaldo een nog beter aanzien te geven.


Verder dan die 3-0 kwam de thuisclub echter niet meer. Van de Meent: “Het was bij RKC achterin veel te druk. Dat sloopte de conditie van mijn jongens. Bovendien ging de spanning een rol spelen.”
Looyen op zijn beurt: “Bij ons was de vlam er helemaal uit. Toch heel vreemd dat ik met mijn ploeg in de normale competitie 6 punten meer had dan dit achteraf sterkere NEC.”


RKC-NEC 3-0 (2-0)
20. Frans Janssen 1-0,
32. Anton Janssen 2-O,
66. Frans Janssen 3-0.


Toeschouwers: 16.000.
Scheidsrechter: Hobé.


NEC: Hanssen; Willemse, Mommerte, Visser én Van Rossum; Aalbers, Vievermans (Grim) en Anton Janssen (Hasselbach); Frans Janssen; Van de Pol en Hoekman.


RKC: Gerards: Heeren, Leon Hutten, Joore en Oorné Hutten (Van Gelder); Gouda; Bruurmijn en Stolzenbach; Van der Wiel, Brands en Govers.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.