Rekenen in 1e Divisie

Alles mogelijk in promotiestrijd

Maar liefst acht eerste-divisieclubs waren deze week in Zeist bijeen om er met competitieleider Jan Huybregts te praten over de nacompetitie.


Acht kandidaten om deel te nemen aan de extra strijd om promotie naar de eredivisie, en dat terwijl er maar plaats is voor vier en er nog slechts één wedstrijddag – morgen – is te gaan.
Zelfs Heerenveen, dat niet voor de bijeenkomst was uitgenodigd, dicht zichzelf nog kansen toe om in de nacompetitie te verschijnen. De Graafschap zou dan de vierde periodetitel moeten pakken, waardoor de zesde plaats op de eindranglijst – in stevige handen van Heerenveen – ook recht geeft op deelname aan het eindtoernooi.


Wanneer clubs, die reeds een periodetitel op zak hebben, rechtstreeks promoveren, speelt namelijk niet de nummer twee van een bepaalde periode daarvoor in de plaats mee in de nacompetitie, maar de hoogst geklasseerde ploeg achter de beide rechtstreeks promoverende formaties.


Huidige stand
Uitgaande van de huidige stand promoveren Heracles en FC VVV. Beiden haalden dit seizoen een periodetitel. Voor hen in de plaats spelen dus twee clubs, die geen periodetitel hebben behaald, maar wel hoog genoteerd staan. Dat zijn dan RKC (derde) en Graafschap (vierde). Den Haag wordt de derde deelnemer aan de nacompetitie, omdat ze een periodetitel hebben veroverd, De vierde deelnemer wordt waarschijnlijk Willem II. De Tilburgers gaan samen met Helmond Sport aan de leiding in de strijd om de vierde periodetitel, maar hebben een veel beter doelsaldo (+10 om +4). Bovendien heeft Willem II zondag een minder moeilijke tegenstander dan Helmond Sport. Willem II speelt uit tegen SVV, terwijl Helmond in Doetinchem moet aantreden tegen De Graafschap, dat zelf alle belang heeft bij winst.


Kansen NEC
Mochten zowel Willem II als Helmond Sport zondag verliezen, dan heeft NEC de beste papieren. De Nijmegenaren staan met De Graafschap en Heracles op een gedeelde derde plaats in de strijd om de vierde periodetitel en hebben veruit het beste doelsaldo van de drie. NEC speelt echter thuis tegen Heerenveen, dat per sé wil winnen, omdat dan de kans open blijft, dat De Graafschap de vierde periodetitel pakt. Heerenveen speelt dan als nummer zes van de eindranglrjst mee in de nacompetitie.


Zo zijn er nogal wat mogelijkheden en varianten. Het wordt dus druk rekenen zondagmiddag op de eerste divisievelden, wanneer de speaker de rust en tussenstanden van de collega-clubs doorgeeft.
Nog spannender dan de strijd om de vierde periodetitel is het gevecht om de bovenste twee plaatsen, die recht geven op rechtstreekse promotie naar de eredivisie. In principe kunnen vijf teams nog kampioen worden: Heracles {44 pt), FC VVV (43 pt), RKC (43 pt), De Graafschap (43 pt) en FC Den Haag (43 pt).
Heracles en FC VVV hebben het beiden in eigen hand. Heracles omdat het één punt voor staat op de nummers twee en FC VVV omdat het in doelsaldo niet meer achterhaald kan worden.


Doelsaldo
VVV speelt thuis tegen Eindhoven en dat lijkt een makkie te worden voor de Venlonaren. Heracles, dat op haar laatste krachten speelt, gaat het moeilijk krijgen bij RBC. Een misstap van Heracles wordt dan ook eerder verwacht dan een misstap van VVV. Heracles kan het zich niet veroorloven zelfs maar gelijk te spelen, want dan komt zij op gelijke hoogte met RKC, De Graafschap en Den Haag, wanneer deze clubs alle drie winnen. De Almeloërs vallen dan buiten de boot, omdat ze een zeer slecht doelsaldo (+12) hebben. Van die andere drie staat RKC er het beste voor met een positief doelgemiddelde van +23. Graafschap staat op +22 en Den Haag op +20.


Wanneer Heracles inderdaad morgen gelijk speelt of verliest en RKC (tegen DS ’79), De Graafschap en Den Haag (tegen Vitesse) winnen, dan gaat het erom wie het beste doelsaldo heeft. Behalve winnen, wordt scoren dus ook belangrijk. Wanneer twee clubs onverhoopt op een gedeelde tweede plaats eindigen en een gelijk doelsaldo hebben, dan volgt er een beslissingsduel tussen beiden. In dat geval wordt de start van de nacompetitie, die nu nog op woensdag 5 juni staat bepaald, verschoven naar volgend weekeinde.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.