Popovics woedend: ‘Pure laster’

“Twee jaar heb ik erg plezierig bij De Graafschap gewerkt. Nu zit ik bij NEC, maar ik blijf in Doetinchem wonen. Ik wil hier wel rustig met mijn vrouw een hapje kunnen eten en een biertje drinken, maar door de leugenachtige verhalen die enkele personen bij De Graafschap over mij de wereld insturen, wordt dat wel onmogelijk gemaakt.”


Sandor Popovics is des duivels, getergd door uitspraken in de pers van do nieuwe De Graafschap-trainer Henk van Brussel en bestuurslid Coen Poulus. Zij beschuldigen Popovics min of meer van het ‘ronselen’ van Doetinchemse spelers ten behoeve van NEC. Doelman Wilfried Brookhuis en Ton Wildenbeest – beiden tekenden inmiddels een contract bij de Nijmeegse eredivisieclub, hoewel de overgang van Brookhuis nog onzeker is – zijn de concrete voorbeelden. Ook de namen van Jerry Cooke en Hans Wanders werden genoemd.
“Pure laster”, reageert Popovics geëmotioneerd. “Ze zijn Spaans benauwd dat successen dit seizoen zullen uitblijven en daarom proberen ze bij voorbaat hun gezicht te redden. Ik heb bij De Graafschap in twee jaar tijd toch iets opgebouwd. Financieel en sportief is de club kerngezond. Het kan eigenlijk alleen maar slechter gaan. Dat hoop ik echt niet, maar met die belachelijke verhalen zorgen Poulus en Van Brussel voor onrust. Als het seizoen voor De Graafschap kapot gaat, dan is het hun schuld en niet de mijne.”


Vervangers
Popovics verklaart nimmer met Wanders en Cooke te hebben gesproken (“bel ze maar op”) over een overgang naar NEC. “Ik heb in mei, toen ik hoorde dat Danny Hoekman mogelijk weg zou gaan, alleen gezegd dat Jerry Cooke en Pierre Vermeulen goede vervangers zouden zijn. Was die zaak met Hoekman destijds definitief geweest, dan zou NEC echt een concurrent van De Graafschap zijn geweest bij het aantrekken van Cooke. Maar Cooke zit nu bij De Graafschap en NEC heeft geen enkele poging gedaan om hem los te weken. Dat geldt ook voor Wanders. Wildenbeest stopte absoluut zeker bij De Graafschap, hij trainde al bij Rheden. Toen ik vorige week besefte dat de selectie, mede door een mogelijk vertrek van Hoekman, wel erg smal was geworden, heb ik aan Wildenbeest gedacht. Die zaak was meteen rond.”


Brookhuis
Met Wilfried Brookhuis ligt dat even anders. Popovics: “Wat zeikt die Van Brussel toch over acties op het laatste moment. NEC is al vanaf 23 juni bezig om Brookhuis te contracteren. Ik houd me daar buiten, dat regelt het NEC-bestuur. NEC heeft een prima bod op Brookhuis gedaan. Zou een andere club met een dergelijke aanbieding zijn gekomen, dan was Brookhuis direkt van de hand gedaan. Maar nu wordt gehandeld uit rancune ten opzichte van mijn persoon. Coen Poulus (het voor transferzaken verantwoordelijke bestuurslid van De Graafschap, red.) laat een conflict tussen hem en mij escaleren. Waarom kiest De Graafschap niet eenzelfde opstelling als NEC ten opzichte van Hoekman heeft gedaan. We zien hem niet graag vertrekken, maar de belangen van die jongen zelf spelen toch ook een rol. In het contract van Brookhuis staat dat hij voor 180.000 gulden weg mag, mits er een goede vervanger komt. NEC heeft de namen genoemd van Schellekens en Formannoy, maar die vinden ze niks. Kijk, laat Poulus dan gelijk tegen NEC zeggen dat alleen Van Breukelen en Hiele aanvaarbaar zijn. Dan weten we tenminste dat het gewoon de bedoeling is om NEC en mijzelf in de wielen te rijden.”


Opleiding
Volgens Popovics beseft men in Doetinchem te weinig wat de functie is van clubs als De Graafschap én NEC. “In feite zijn het opleidingsinstituten voor topclubs, dat is hun bestaansrecht, zoals Sparta al jaren bewijst. Twee jaar geleden was de beste speler van De Graafschap nog geen zak patat met mayonnaise waard, ik moest de amateurspelers in de regio met een lasso vangen. Nu praten ze over tonnen. Wildenbeest heeft niets gekost, Brookhuis vier mille. De Graafschap kan van NEC meer dan 200.000 gulden krijgen en dat weigert men. Anderzijds wordt wel gepoogd om geld los te krijgen bij het bedrijfsleven en de gemeente. Hoe zijn die twee zaken in godsnaam met elkaar te verenigen? Clubs als De Graafschap en NEC kunnen een goudvink nu eenmaal niet vasthouden. Als Brookhuis en Hoekman dit jaar niet weggaan, dan gebeurt dat in de toekomst toch wel.”


Heksenjacht
Het bestuur van De Graafschap heeft Popovics inmiddels laten weten, dat zijn aanwezigheid in het clubhuis niet langer op prijs wordt gesteld. Popovics: “Bij De Graafschap was ik niet alleen trainer, maar ook manager en administrateur. Pro deo was ik bezig, afgelopen zaterdag nog, om de administratie aan de nieuwe man over te dragen. En dan krijg je zo’n telefoontje. Echt ik word er doodziek van. Het is een heksenjacht, een goedkope, immorele manier om mensen verdacht te maken. Ik heb bij De Graafschap twee heerlijke jaren gehad. Door mijn ruzie met Poulus kon een fatsoenlijk afscheid van het bestuur er niet af. Het zij zo. Maar laten ze dan ophouden me nog langer in diskrediet te brengen.
Ik heb in Doetinchem zelf voor mijn successen gezorgd en mijn nederlagen zelf verwerkt Dat zouden dit bestuur en deze trainer van De Graafschap ook moeten doen.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.