Oorlog op Vijverberg

NEC en De Graafschap verzuimen te voetballen: 1-1

“Onbegrijpelijk dat twee ploegen met zoveel kwaliteit in huis zich laten verleiden tot een ordinaire schoppartij.”
Graafschap-trainer Sandor Popovics sloeg gistermiddag na afloop van de ontaarde derby Graafschap-NEC met deze woorden de spijker op z’n kop. Het had allemaal zo veel mooier kunnen zijn, maar de Doetinchemse en Nijmeegse semi-profs vergaten hun opdracht: het publiek vermaken.

“De eerste helft werd gekenmerkt door onbesuisd voetbal, en na de pauze was alleen nog maar sprake van een tam partijtje”, vatte Popovics de match op de goed bespeelbare mat van De Vijverberg samen.
Op die wijze hadden de beide kemphanen elkaar het leven inderdaad zuur gemaakt. Een hoop gerommel, en slechts incidenteel werd er ook gevoetbald binnen de lijnen.

Geen vuiltje
NEC begon zo gek nog niet. John Vievermans, Sije Visser en de geblesseerde Frans Janssen bestookten het doel van keeper Wilfried Brookhuis. Tot dat moment was er nog geen vuiltje aan de lucht, maar de ommekeer kwam op het moment dat Frans Janssen in de achttiende minuut alsnog moest afhaken en Eric van Rossum zijn plaats innam.
Van Rossum concentreerde zich onmiddelijk op de goaltjesdief van de gastheren, het enfant terrible Foeke Booy. Het was direct oorlog tussen deze twee knapen. De heren zochten elkaar voortdurend op, en intimideerden dat het een lieve lust was. Een van de twee moest tegen een gele kaart aanlopen, en scheidsrechter De Schepper tracteerde Booy (“Een gangster”, aldus NEC-trainer Pim van de Meent) op het geel.
Vanaf dat moment waren de ploegen zichzelf niet meer. De Schepper ging nu bij iedere sliding extra opletten, en een waar fluitconcert viel de artiesten ten deel. Nog geen 120 seconden na het geel van Booy zag ook Bert van de Pol een dergelijk karton voor zijn ogen. Tot dat moment onderscheidde de Betuwnaar zich met knappe acties op de rechtervleugel, maar na zijn fatala overtreding ten opzichte van Henk Pieneman kwam Van de Pol niet meer in het stuk voor.
Even leek de lucht weer opgeklaard, maar De Schepper bleek een abonnement te hebben genomen op het uitdelen van gele kaarten. Onnodig trapte Danny Hoekman de bal weg; de linksbuiten voelde zich onheus bejegend door de scheidsrechter, en ontving wegens spelbederf een gele prent.


Anton  Janssen zet de bal voor,
terwijl de nog meespelende Hans Loovens tevergeefs een sliding uitvoert.

Op slag van rust sloeg de vlam hevig in de pan. Hans Loovens schoot vanuit een vrije trap keihard op het NEC-doel, Wim van Cuyk pareerde de bal met zijn vuisten en de toegesnelde John Leeuwerik liet zich het buitenkansje niet ontgaan, 1-0.
In de blessuretijd van de eerste helft leek Hoekman door te lopen op doelman Brookhuis. Hoekman voerde een gevaarlijke sliding richting bal uit, waarbij hij het lichaam van Brookhuis licht raakte. Die actie beoordeelde De Schepper niet naar waarde. Hoekman had het slechte veld tegen zich waardoor alles veel erger leek dan het in feite was. De Schepper trok de rode kaart voor Hoekman, en Hoekman kon vertrekken.
In alle tumult ging nog een rode kaart de deur uit. Hans Loovens zag Carlos Aalvers een slaande beweging naar Trentelman maken, en Loovens nam persoonlijk op Aalbers wraak. Aalvers kreeg een knietje tegen zijn edel deel en De Schepper stuurde op voorspraak van zijn grensrechter ook Loovens voortijdig naar de douche.
Van de meent en zijn opvolger brachten in de pauze de gemoederen tot bedaren en het gevolg was een soort schaakvoetbal, waarbij verder tien tegen tien werd gespeeld. Van de Pol bleef in het voorste gelid vergeefs wroeten en Vievermans verzuimde een beste pass van Van de Pol een juist vervolg te geven. Aan de overkant haalde Foeke Booy de bal knap om, maar voorkwam Van Rossum op de lijn erger.
Anton Janssen bracht de partijen fraai op gelijke hoogte. Vanaf de middenlijn ging Janssen er met de bal vandoor, speelde zich buiten het strafschopgebied vrij en scoorde met een prachtig afstandsschot, 1-1.
Zowel Popovics als Van de Meent gooiden daarop verse krachten in de strijd (McNulty en Hasselbach) maar aan de 1-1 stand veranderde niets meer. De Graafschap was in de slotfase nog het dichtst bij de overwinning. Rob Kelderman Poeierde de bal tegen de linkerpaal, en NEC ontsnapte aan een nederlaag.

Opstellingen:
De Graafschap: Brookhuis; Sturing, Loovens, Trentelman, Pieneman; Kelderman, Wanders, Leeuwerik; Rosendaal (McNulty), Booy, Willems (Wildenbeest).
NEC: Van Cuyk; Willemse, Mommertz, Visser, Paymans; Aalbers, Vievermans, A. Janssen; F. Janssen (Van Rossum), Vd Pol (Hasselbach), Hoekman.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.