Nuttige zege op Deventer kunstgras

NEC dolt Eagles


De spelers van NEC staan te popelen van ongeduld om zondagmiddag te beginnen aan de tweede helft van de competitie.


Go Ahead Eagles kreeg op het kunstgras van de Deventer Hockeyclub gistermiddag geen poot aan de grond. De eredivisionisten lieten zich het kaas van het brood eten door een dartel NEC, dat met 4-2 verrassend aan het langste eind trok.
De lust om te spelen was de NEC-spelers in eerste instantie wel vergaan. Om drie uur zou men beginnen met de vriendschappelijke pot, maar eerst werd het hoofdveld van de Adelaarshorst onbespeelbaar bevonden, en vervolgens arriveerden de tegenstanders pas klokke drie uur op het terrein aan de Vetkampstraat. Daardoor kon men om kwart voor vier voor de eerste maal tegen de bal trappen op het kunstgras.


Clemens Hermans, de vervanger van de nog altijd zieke hoofdtrainer Pim van de Meent, was zichtbaar ingenomen met de opvallende verrichtingen van zijn discipelen. Vooral het goochelwerk van de buitenspitsen Henk Grim en Danny Hoekman was maar al te vaak een lust voor het oog voor het handjevol verkleumde kijkvolk.
Aan voetbal schort het niet in de Nijmeegse gelederen, dat bleek ook nu weer. In de competitie echter gaat er wat de opponent betreft vaak de beuk in, waarna de technisch vaardige NEC-klanten het moede hoofd laten zakken, en vervolgens voor de zoveelste maal ‘onnodig’ de boot in gaan. Op het kunstgras komen er geen slidings en dergelijke aan te pas, zodat NEC dan ook beter uit de verf komt.


Go Ahead Eagles, op oorlogssterkte, bleef de volle negentig minuten het antwoord schuldig op de dikwijls scherp staande NEC-aanvallers, die ook nog eens de vroegere Oranje-doelman Jan Jongbloed vier keer verschalkten. Henk Grim opende al in de zesde minuut de score. Onverwacht haalde de Groesbeker uit, en Jongbloed leek op dat moment het slachtoffer van een slaapmiddel, aangezien hij geen hand uitstak naar de bal van Grim, 0-1.
Alex Kamstra, Wim Woudsma en Hans Voskamp probeerden telkens de lange René Eykelkamp en de flegmatieke Peter Brouwer in stelling te brengen, maar de Nijmeegse verdediging gaf geen krimp. Aan de overkant bleef NEC alsmaar gevaarlijk voor het hockeydoel van Jongbloed opereren. Zo redde de paal de Eagles tot twee keer toe van een vroegtijdige, niet meer te achterhalen achterstand, maar Danny Hoekman maakte er in de 22ste minuut dan toch 0-2 van. Na een pass van laatste man Michel Mommertz was Hoekman Jongbloed te slim af.Grim bepaalde de ruststand op 0-3. Van ver gaf hij op aangeven van Frans Janssen de alsmaar grijzer wordende ballenvanger nu geen schijn van kans. Bert van de Pol, ouderwets actief in de spits, moest nog voor het rustsignaal van het veld vanwege een dijbeenblessure. John Vievermans mocht het kunstgras op het middenveld betreden, en Frans Janssen nam de spitspositie van Van de Pol over.
Na de ultrakorte pauze waarin men een bakje koud appelsap kon nuttigen, kregen ook Ron de Groot en Wim van Zinnen een kans zich warm te draaien. Dat lukte vrij aardig, al daalde de kwaliteit van NEC als geheel na het vertrek van Carlos Aalbers (lichte liesblessure) en voorstopper Peter Selbach. Wim van Zinnen had er weer helemaal zin in, en joeg als vanouds de tegenstanders de stuipen op het lijf.
Een technisch hoogstandje van Hoekman mondde uit in de vierde Nijmeegse treffer, na een hard schot van Frans Janssen, 0-4. Pas in het laatste kwart van de partij kwam Go Ahead Eagles tot productief weerwerk. Peter Brouwer en Hans Voskamp gaven Nico Hanssen het nakijken, en bepaalden aldus de eindstand op 2-4.


Clemens Hermans vertelde na afloop: “Je kon wel zien dat die jongens kunnen voetballen. Ik ben tevreden over de inzet van de spelers. Het viel mij niet tegen wat Van Zinnen liet zien. Hij heeft door de verlengde winterstop wat meer tijd gekregen om te herstellen van die dubbele beenbreuk. Dat is natuurlijk in zijn voordeel. Nu maar hopen dat we komende zondag in de thuiswedstrijd tegen Willem II deze lijn kunnen doortrekken.”


Opstelling NEC: Hanssen; Willemse, Mommertz, Selbach (Van Zinnen). Visser, Aalbers (De Groot), F. Janssen, A. Janssen; Grim, v.d Pol (Vievermans), Hoekman.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.