NEC-voorzitter Henk Bergamin en het gezond verstand

‘Regio-elftal centraal’


“Ik heb altijd in een beleid geloofd dat gericht was op een echt regioelftal in de Goffert. Wij hebben het in die vier jaar dat ik als voorzitter fungeer van de Stichting Betaald Voetbal NEC, toch beter gedaan dan bijvoorbeeld Vitesse.”


Bij mr. Henk Bergamin, de burgemeester van Bemmel en tevens voorzitter van de SBV NEC, heeft het gezond verstand altijd gezegevierd. Ook nu NEC is teruggekeerd in de eredivisie, zullen de eerder uitgestippelde plannen weinig verandering ondergaan. “Geen korte termijnpolitiek, maar een visie over een langere periode”, blijft in het vaandel van de NEC-praeses staan.


Scheiding
Bergamin: “Ik heb eerst als interim-voorzitter van NEC een driekwart jaar gewerkt met trainer Leen Looyen. Daarna, toen de scheiding tussen de NEC-amateurs en -profs een feit was, kwam Van de Meent. Er is in die vier jaar bewust gestreefd naar een regio-team. Het was de taak van de trainer om die groep jongens ook tot een eenheid te smeden. Het NEC-bestuur heeft altijd gepast voor een beleid a la FC Den Haag. Neem nou de inbreng van Martin Jol. De man wordt geschorst en het hele elftal stort in elkaar. Dat zou bij NEC niet kunnen gebeuren. Als Èric van Rossum er niet is, komt Frans Paymans of Peter Selbach op zijn plaats te staan. Danny Hoekman was in de vierde periode drie wedstrijden geschorst, maar niettemin greep het elftal die periodetitel. Bij FC Den Haag vertrekt nu spits Huub Smeets. Er is daar totaal geen opbouw. Wanneer dat elftal was gepromoveerd, hadden ze weer andere klanten moeten aantrekken. Aan al die plannen op korte termijn heb je niets. Wij doen het kalm aan. Ook nu we gepromoveerd zijn, gaan we wat het aantrekken van nieuwe spelers betreft, behoedzaam te werk.”


Van Cuyk
“Of Graafschap-doelman Wilfried Brookhuis nu naar Nijmegen komt, is zeer de vraag. Wim van Cuyk wil in het volgend seizoen in ieder geval niet meer op de reservebank plaatsnemen. De meningen zijn verdeeld nu Nico Hanssen vertrekt. Er zijn genoeg mensen die willen dat Hanssen blijft. Wij willen echter niet doorgaan met Hanssen, hij was een vreemde eend in de bijt. Bovendien beoordelen wij een doelman niet op een paar wedstrijden in de nacompetitie maar over 34 competitiewedstrijden. Als Brookhuis zou komen, pakt Van Cuyk vermoedelijk zijn biezen. We zijn er nog niet uit. Wij hebben inmiddels weer twee keeperstalenten gescout. Die jongens gaan aan de gang in het tweede elftal en in de Al-jeugd. Ons beleid blijft gericht op de toekomst.”


“Sije Visser zegt: ‘Je kunt beter een veldspeler kopen.’ Maar we zitten niet te springen om een Jan Peters, en over een eventuele komst van Eugène Marijnissen zijn de meningen verdeeld. Willemse, Visser en Frans Janssen willen Marijnissen, gewoon omdat ze hem gekend hebben. Maar als je ziet hoe Carlos Aalbers speelt, moet je wel goed weten watje doet.”


Shirtsponsor
Pas aan het begin van de nacompetitie kon NEC een shirtsponsor vinden voor de Nijmeegse club. Bergamin weer: “Wij waren al langere tijd bezig met het vinden van een goede sponsor, maar NEC wilde niet dat men voor een dubbeltje op de eerste rij ging zitten. VGZ is een sponsor zonder pretenties, het zijn nette lui en ze bemoeien zich niet met het beleid. Ze kunnen natuurlijk wel altijd vragen wat er precies met hun geld is gebeurd. Met VGZ gaan wij thans weer om de tafel zitten. Het is voor hun natuurlijk ook erg aantrekkelijk dat NEC in de eredivisie acteert. NEC komt gewoon regelmatiger op de televisiebuis.”


“NEC heeft in ieder geval veel kleine sponsors. Wij hebben liever 20 kleine sponsors. Dat is maar goed ook, want je ziet maar hoe het fout kan lopen bij het Nijmeegse ijshockey. Eén grote sponsor haakt af en de club dreigt in elkaar te storten. Ik hoop natuurlijk dat nu meer Nijmeegse bedrijven geld zullen gaan steken in NEC. In de binnenstad zijn ondernemers al actief met plannen om de spelers helemaal te kleden. Het moeten alleen geen wandelende reclameborden worden.”Voorstellen
“Voor het begin van de nacompetitie kwamen wel meer bedrijfjes op ons af, een praatje onder het genot van een pilsje. Op die voorstellen zijn we niet ingegaan. NEC had die sponsoring liever een seizoen lang gehad. Alleen op het punt van de geluidreclame hebben we voor die laatste zes wedstrijden iets extra’s gedaan.”


Is het Goffertstadion nou te groot voor NEC? Bergamin: “Je hebt gezien dat zo’n groot stadion een uitkomst is bij belangrijke wedstrijden. Op de drie nacompetitiewedstrijden kwamen in totaal 34.000 mensen af. Die kun je natuurlijk niet herbergen op sportpark De Dennen van Quick N. In de eredivisie hebben wij ook de ruimte nodig. Er ligt overigens al een bouwvergunning klaar om een apart spelershome te bouwen, op het Goffertplein voor de hoofdingang, vlakbij de NEC-kleedkamer. De vergunning is er, NEC financiert de bouw, maar de gemeente Nijmegen moet nog wel garant staan. Het spelershome wordt eigendom van NEC, maar stel dat NEC ooit weggaat uit de Goffert. Daar moet nog over gepraat worden. De huidige ruimte is in ieder geval veel te klein. Het bestuur kan de gasten nu niet behoorlijk ontvangen en de spelers zitten ook nog te krap.”


Toeschouwers
NEC trok in drie duels 34.000 man. “Ja, dat komt neer op inkomsten uit 11 competitiewedstrijden. Wij hebben in deze nacompetitie veel beter gedraaid dan een jaar eerder. De verliesposten van de competitie zij volledig genivelleerd. De cijfers waren nog beter geweest als wij niet van DS’79 hadden verloren. Dan waren op de slotwedstrijd tegen Heerenveen toch ook nog eens 4000 toeschouwers meer gekomen dan de uiteindelijke 2.500. NEC had tegen Heerenveen eindelijk eens mazzel. Bij SVV-Willem II ging in de laatste minuut nog een bal tegen de lat. Anders hadden de Tilburgers gewonnen en de vierde periodetitel vergaard. Dat vertelde scheidsrechter Jan Hobé me nog na afloop van de vorige week gespeelde wedstrijd NEC-RKC. Nu zag je de opbouw van Heerenveen 2.500, De Graafschap 9.000, FC Den Haag 10.000 en RKC 15.000.”


NEC, een bedrijf dat jaarlijks met een omzet van meer dan een miljoen gulden draait, nam afscheid van Pim van de Meent. “Ik wil over mijn relatie met Van de Meent niet veel vertellen”, aldus Bergamin, “het is niet mijn stijl om na te trappen. Mijn relatie met Van de Meent was in ieder geval wisselvallig. Anderen zijn emotioneler, ik heb zelf de neiging om onder alle omstandigheden de zaken nuchter op een rijtje te zetten. Ik kijk daarnaast nooit naar het verleden maar altijd naar de toekomst Dat is een karaktertrek van Bergamin. Het heeft toch geen zin stil te staan bij gebeurtenissen uit het verleden. Dat is denk ik wel een verschil in karakter tussen Van de Meent en mijn persoon, wij zijn overigens altijd zuiver met elkaar omgegaan. Wat er in Bergen rond de Europacupwedstrijd tegen Brann gebeurde, kwam op naam van Van de Meent. Het ging om zijn eigen hachie. Die kwestie is uitgepraat, zand erover.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.