NEC niet veel wijzer

NEC is van de belangrijke confrontatie met AZ’67 niet veel wijzer geworden. Door de 1-1 eindstand blijft NEC pal onder de fatale streep staan.


Het was allemaal weer zeer magertjes wat het Goffert-publiek kreeg voorgeschoteld. In het eerste thuistreffen met Sparta ging het nog wel. NEC won met 1-0, en men zag een fantastische doelman Brookhuis aan het werk. Tegen MVV was Brookhuis andermaal op dreef, en werd evenals afgelopen zaterdagavond een 1-1 gelijkspel bereikt.


Verbeelding
Met andere woorden, dit cijfermateriaal en dit NEC spreken nog niet tot de verbeelding. NEC wroet en ploetert voort in een eredivisie, die voor de Nijmegenaren vooralsnog van te zwaar kaliber is. Er is nog altijd geen balans in het elftal, en trainer Popovics heeft natuurlijk de pech dat Frans en Anton Janssen langdurig verstek moeten laten gaan vanwege vrij duistere blessures.
In het voorste gelid is ook nog niet alles geregeld; Terwijl Bert van de Pol tot op heden met een ernstige vormcrisis kampt (maar  tegen  AZ’67  niettemin scoorde) blijven ook Danny Hoekman en Henk Grim zoeken naar het gewenste ritme. Het is voor NEC dan ook bar jammer dat de eredivisie niet het systeem van perioden kent zoals de eerste divisie. Met name een knaap als Hoekman zal dit seizoen heus nog wel een keer opbloeien, maar een competitie van de eredivisie wordt nu eenmaal over 34 wedstrijden beslist, en niet over acht of negen duels.


Rijker
NEC en AZ’67 kwamen voor de tweede keer binnen enkele maanden een gelijkspel overeen. In de aanloop naar de competitie bleven de partijen in een vriendschappelijk treffen met , 3-3 in evenwicht, en zaterdagavond werd iedereen een punt rijker en armer tegelijk. In de eerste helft was het schrijnend om te zien hoe NEC voor eigen publiek door AZ’67 werd teruggedrongen. Niet dat knapen als Martin Haar, Gerry Kleton, Pier Tol en Kees Kist nou zo geweldig op dreef waren, maar juist onbekende grootheden als Siegfried Lens, Ruud Heus en Paul Nortan deelden de lakens uit.


Komeet
NEC kwam er niet aan te pas. Met Wim van Zinnen op de plaats van de gepasseerde Ton Wildenbeest probeerde NEC met kunst- en vliegwerk in de buurt van doelman Hans de Koning te komen. Ron de Groot vloog wel als een komeet uit de startblokken, maar eenmaal aangetikt bij zijn, kwetsbare enkel deelde De Groot in de algehele malaise. Van de Pol zat na een wanprestatie in het tweede elftal, donderdag j.1., terecht op de reservebank, en Grim en Hoekman konden tegen de lange Kees Guyt in de lucht natuurlijk niets uitrichten, Van Zinnen had in de hogere sferen dus moeten verrassen maar in die voor de hand liggende val trapten de Noord-Hollanders niet.


Open doekje
Op de rechterflank, zo had Popovice uitgedokterd, zou Carlos Aalbers moeten doorkomen. Van die opzet kwam niets terecht. Vlak voor het verstrijken van de eerste helft werd pijnlijk zichtbaar dat Aalbers allesbehalve een snelle jongen was. Paul Nortan liep de Winssenaar er in een rechtstreeks sprintduel kinderlijk eenvoudig helemaal uit, en Nortan kreeg van de Goffert-toeschouwers een open doekje.
Terwijl NEC maar bleef zoeken, liep het bij AZ’67 met name op de rechterflank zeer soepel. De slimme Lens, die Tol en Kist in zijn schaduw stelde, beleefde heerlijke tijden. Bewaker John van Geenen werd alle verkeerde kanten opgestuurd en als de grote zondebok moest Van Geenen in de pauze gaan douchen en omkleden. Voor het zover was, had Lens al toegeslagen. Na een corner van Kleton zorgde Guyt voor verder transport van de bal waarna Lens van dichtbij Brookhuis versloeg met een gehaaid boogballetje, 0-1.


Kalend
Popovics smeet nu ten koste van Van Geenen toch maar Van de Pol de mat op, en wonder boven wonder liet het gewenste effect van die wissel niet lang op zich wachten. De jarige Hoekman worstelde zich langs Castelijn, verzond een vlijmscherpe voorzet, en Van de Pol schoof attent de bal naar het net, 1-1. Van de Pol was dermate blij met zijn eerste treffer in de eredivisie dat hij Popovics aan de zijlijn besprong en op de kalende kruin van de Hongaar zoende.
Even leek NEC tot nog meer in staat. Grim knalde de bal over de rechterkruising en Mommertz waagde eveneens een goede doelpoging. Hoekman werd vervolgens bij een doorbraak op het nippertje geblokkeerd. Het uitgangspunt van beide trainers bleef op dat moment de volle buit, gezien de wissels De Groot-Wfidenbeest en Tol-Loggy.


Schotpogingen
Er viel die tweede helft wel degelijk meer te beleven dan in de eerste 45 minuten, maar de overwinning verdiende geen van de aanwezige partijen. Visser en Grim waren namens NEC nog gevaarlijk, en AZ’67 antwoordde gepast met mislukte schotpogingen van David Loggy en Lens.
NEC-AZ’67 was zeker geen spijkerhard voetbalduel maar niettemin moest scheidsrechter Thomas vijf gele kaarten uitdelen; Heus, Guyt en Arntz waren bij AZ’67 de boosdoeners en bij NEC Vievermans en Wildenbeest. Arntz kwam op een totaal van drie gele prenten, en zal nog deze week voor een wedstrijd geschorst worden.


Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.