NEC is VVV de baas

Lijstaanvoerder stelt teleur in Goffert: 1-1


NEC behoort aan het einde van dit seizoen eigenlijk te promoveren. Dat is een gerechtvaardigde conclusie na de vertoning tegen de gedoodverfde kampioen, FC VVV.

NEC presteerde het namelijk om de Venlonaren niet alleen op een 1-1 geliikspel te houden, maar bovendien was de thuisclub zeker driekwart van de wedstrijd stukken beter dan de Noord-limburgers. De spelers van FC VVV bewogen zich in de Goffert allesbehalve als aanstaande aanwinsten voor de eredivisie in het volgend seizoen. Integendeel, de ploeg van trainer Sef Vergoossen en zijn van een auto-ongeluk herstelde hulp Pleun Strik bakte er op de vochtige mat vrijwel niets van. Alleen een kwartier rond het doelpunt van Jos van Aerts wekten de Venlonaren de indruk ook serieus te kunnen voetballen.


Lakens
Voor het overige deelde NEC de lakens uit, maar zoals te doen gebruikelijk lieten de Nijmegenaren -vooral tijdens een sensationeel slotakkoord- de mooiste kansen liggen. Als in al die andere wedstrijden maar de helft van het aantal benut was, had NEC al met beide benen in de eredivisie gestaan. Op dit moment lijkt NEC echter nog steeds niet in staat uit de impasse te geraken, en tegenstanders met 4- of 5-0 op te rollen. Misschien is Popovics in het volgend seizoen in staat de spelers weer op te peppen, maar de NEC-selectie zou natuurlijk ook eens bij zichzelf te raden kunnen gaan waarom die bal er maar niet in wil. Er bestaat nog zoiets als de vierde periodetitel, en op dat ene paard zal NEC moeten gaan wedden.


NEC, met Grim, Van de Pol, doelman Hanssen en Mommertz op de bank, ging FC VVV eindelijk eens wat bedachtzamer te werk. De thuisclub had in de jongste confrontaties met de Venlonaren wel een lesje geleerd. Telkens mocht NEC dan het initiatief nemen om vervolgens met 4-1 te verliezen. FC VVV counterde dan altijd uiterst doeltreffend.


Overleg
Met overleg in het spel trad NEC de koplopers tegemoet. Met John Vievermans in de punt van de aanval en een zwervende Danny Hoekman werd gepoogd doelman Roox het leven zuur te maken. Dat lukte voor het rustsignaal van Van Ettekoven slechts een maal. Anton Janssen, de man die voortdurend gevaarlijke hoekschoppen afleverde, zette vanaf de linkerflank de bal razend knap voor. Roox en Nijssen verkeken zich op de wegdraaiende bal en Vievermans kopte keurig raak, 1-0.


FC VVV stelde tegenover de vele doelpogingen van NEC bitter weinig. Alleen Verbeek kwam in de buurt van Van Cuyk. De Udense doelman, die eindelijk weer een kans kreeg in de hoofdmacht, pareerde de bal met de voet.
Op het Venlose middenveld kwam ook in de tweede helft het talent Remy Reinierse niet uit de verf. Ron de Groot hield Reinierse in bedwang, en daardoor was een belangrijk deel van de Venlose machine uit het beeld verdwenen. Aangezien Vergoossen niet kon beschikken over routinier Ger van Rosmalen (meniscus), zat de Venlose ploeg muurvast.


Bedrogen
Naarmate de wedstrijd vorderde, kwam NEC alleen maar beter in het ritme. Wie een fel tegen-offensief had verwacht van de lijstaanvoerder, kwam bedrogen uit. NEC rook zijn kans, maar verzuimde eenzelfde stuntwerk als De Graafschap een week eerder af te leveren; de ploeg van Popovics bedwong toen in De Koel FC VVV met 2-1. Vievermans, De Groot, Aalbers en Frans Janssen faalden in de afwerking, en Hoekman strafte een foutieve terugspeelbal van Reinierse niet af.
Op een onverwacht moment werd Van Cuyk dan toch gepasseerd. Versleeuwen pikte de bal van Aalbers af, zette Van Aerts aan het werk, en die zette op zijn beurt knap door, 1-1.


Grieperig
Nadat de grieperige Grim en Van de Pol waren aangetreden, leek het venijn in de staart te zitten. Drie opgelegde kansen in de laatste twee minuten waren aan de Nijmeegse aanvallers echter niet besteed. Roox gooide de bal abusievelijk naar Van de Pol, en de Betuwnaar slaagde er niet in de vrijstaande Grim te bereiken. Een kopbal van Grim, na een hoekschop van Anton Janssen, werd van de lijn gehaald, en Hoekman presteerde het om een meter van de doellijn de bal toch naast te prikken. Na een verre pass van Willemse knalde Van de Pol tenslotte nog naast.


Verdediger Frans Paymans, die wel erg veel overtredingen nodig had om staande te blijven, liep tegen zijn derde gele kaart op. Paymans zal de uitwedstrijd tegen Eindhoven op paaszaterdag niet mee mogen maken. Twee dagen later is hij weer inzetbaar, wanneer Telstar te gast in de Goffert is.


Opstellingen:
NEC: Van Cuyk; Willemse, Visser, Van Rossum, Paymans; Aalbers (Grim), De Groot, A. Janssen; F. Janssen (Van de Pol), Vievermans, Hoekman.
FC VVV: Roox; Nijssen, Rutten, Van Berge-Henegouwen, Coort; Valckx ( Versleeuwen), Reijnierse, Van Aerts; Verbeek, Verlijsdonk, H. Janssen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.