NEC is belust op revanche

Het spelershome van NEC leek de afgelopen dagen wel een praathuis. Tussen de diverse trainingen door werd er door de spelersgroep onderling en ook samen met trainer Sandor Popovics flink gediscussieerd.


De 6-1 nederlaag van afgelopen zaterdag tijdens de openingswedstrijd van de nieuwe voetbalronde tegen Roda jc gaf daar ook wel alle aanleiding toe. “Het was inderdaad een flinke klap die we daar kregen te incasseren,” blikt Sandor Popovics terug.


“Maar in godsnaam, laat de mensen in Nijmegen en omgeving de ploeg nu niet als een baksteen laten vallen. Dat zou echt vreselijk zijn. Ik heb nu al gehoord dat enkele spelers gepest zijn. En dat verdient deze jonge ploeg toch echt niet. Kijk, als ze mij uitschelden, kan me dat niet schelen. Ik heb door de jaren heen wel het nodige eelt op mijn ziel gekregen, maar van mijn spelers moeten ze afblijven”, aldus de strijdlustige oefenmeester van NEC.


Direct na afloop van het debacle in Kerkrade heerste er een grafstemming in de Nijmeege kleedkamer. “Ik heb toen direct gezegd: Jongens douchen, aankleden en drink maar een lekker biertje. Op weg naar huis heb ik in de bus met kleine groepjes de wedstrijd nog eens uitvoerig doorgenomen en zondag heb ik enkele spelers opgebeld, van wie ik vermoedde dat zij wel een oppepper konden gebruiken. Maandagmiddag voor de training heb ik weer op de groep ingepraat en gezegd dat we verplicht zijn er tegen Sparta als gekken tegenaan te gaan.”


“Ik heb de jongens ook uit de doeken gedaan wat er nu precies fout is gegaan tegen Roda jc. Kijk, in de eerste helft ging het allemaal nog wel redelijk goed. Maar toen Roda vlak na rust weer op voorsprong kwam was de organisatie compleet zoek. Iedereen gooide de handdoek in de ring. In het laatste half uur deed de ploeg bovendien alles wat onze Lieve Heer verboden heeft.”


“Er was geen enkele discipline meer. En Roda heeft onze gebreken genadeloos afgestraft. Al moet ik er wel direct bijzeggen dat de overwinning erg geflatteerd was. Dat klinkt misschien merkwaardig achteraf, maar die gasten maakten wel vier doelpunten van het jaar. Ik wil daarmee overigens niets afdingen op de zege van Roda. Die was gewoon verdiend, maar 4-2 bijvoorbeeld zou een betere afspiegeling geweest zijn van de krachtsverhoudingen.”


Sandor Popovics voelt er niets voor één of meer spelers als de zondebok aan te wijzen voor het verlies in Kerkrade. “Dat vind ik veel te goedkoop. Ik wil daarmee overigens niet zeggen dat er tegen Sparta geen andere formatie in het veld zal verschijnen. Maar als geheel zijn we in de fout gegaan en dan vind ik het niet fair enkele jongens aan de schandpaal te nagelen.”
“Het grote manco tegen Roda jc was dat bepaalde spelers nog te veel met hun krachten smeten en dat er in defensief opzicht volstrekt geen sprake was van enige rugdekking.”


Het gevolg daarvan was dat de Limburgse voorwaartsen zich naar hartelust konden uitleven. “En dat mag dus niet meer gebeuren.” aldus Popovics. “Wanneer er tegen Sparta één speler bijloopt die zich niet aan zijn opdracht houdt, dan kan hij zich gaan douchen. NEC zal moeten leren dat het voetbal in de eredivisie totaal anders is dan in de eerste divisie. De afgelopen twee seizoenen kon NEC vaak het tempo bepalen. Nu zal het elftal ervaren dat de tegenstander dat regelmatig zal doen. En daar zullen we ons tegen moeten wapenen.”


“We zijn in feite nog veel te naïef. Ik kan het daarom ook niet tolereren dat bepaalde spelers zich niet in dienst van het elftal stellen. Er moet een team staan. Iedereen zal zich voor 150 procent moeten geven. Gebeurt dat, dan ben ik niet bang dat we zullen degraderen. We zullen er met z’n allen ook voor moeten zorgen dat we niet in de bedreigde zone terecht komen. Want dan vrees ik het ergste.”


En zegt Sandor Popovics over het duel van vanavond tegen Sparta, dat om 19.30 uur begint in het Goffertstadion: “De mensen die niet komen, gaan echt iets missen. NEC zal er negentig minuten tegenaan gaan. Dat beloof ik iedereen.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.