NEC: ‘Geen gezicht’

Excelsior komt geen moment in moeilijkheden in Goffertstadion

NEC krijgt het dit seizoen heel moeilijk in de eredivisie. Een constatering, die na de twee kansloos verloren uitwedstrijden tegen Roda JC en Go Ahead Eagles al niet nieuw meer was, maar die gisteravond na de eerste thuisnederlaag tegen Excelsior nog meer bewaarheid werd. Waren de Nijmegenaren zaterdag in Deventer nog onherkenbaar, gisteren had de ploeg helemaal ‘geen gezicht.’


Zonder de geblesseerde Anton Janssen en Henk Grim, werd de ploeg van Sandor Popovics bij vlagen op een pijnlijke manier weggetikt door een soepel combinerend Excelsior. Waar de Rotterdammers het op de training geleerde spelletje ‘bal-eenkeer-raken’ vooral in de eerste helft verbluffend gemakkelijk in de praktijk brachten, bleven teveel spelers van NEC steken bij de oefening ‘bal-goed-aannemen’. Over de voortzetting hoeven we dan al niet meer te praten. Dientengevolge kwam NEC dan ook voor slechts een keer echt gevaarlijk voor het doel van Stroomberg. Uitgerekend Rob Hasselbach (in de basis voor de geblesseerde Henk Grim) ontweek met twee uitgekiende bewegingen Steve Wasiman en Ton van de Padt, maar het balletje terug was vervolgens niet aan Bert van de Pol besteed.
Voor Hasselbach bleef het bij die ene actie. Voor de rest van de eerste helft had Wasiman geen kind aan hem. Popovics aarzelde dan ook niet in de rust en verving de rechterspits voor Ton Wildenbeest. De Hongaarse oefenmeester gooide toen zijn hele elftal om. Eric Van Rossum verscheen naast Bert van de Pol in de spits, Wildenbeest werd naast libero Michel Mommertz gezet en Carlos Aalbers en John Vievermans zorgde voor de middenveldbezetting. Dankzij die riskante 4-2-4 opstelling creëerde NEC een overwicht, wat hard nodig was om de 1-0 opgelopen achterstand van de 24e minuut ongedaan te maken.In die fase had Michel Beukers (minuten lang onzichtbaar, maar het volgende moment weer levensgevaarlijk) Excelsior op voorsprong gezet. Eerst schudde Beukers Vievermans van zich af, om het volgende moment de bal door de benen van Erik van Rossum in de korte hoek bij Brookhuis te schieten. De doelman stond op het verkeerde been en was kansloos.
Popovics begreep dat zijn ploeg via hetzelfde spelletje compleet kansloos tegen Excelsior zou zijn en koos na rust voor het opportunisme. Voor de toeschouwers was dat in ieder geval een reden om af en toe de thuisclub met toejuichingen tot grotere daden aan te zetten, maar de realiteit gebiedt te zeggen dat schijn nog steeds bedriegt. Weliswaar was NEC nu veel meer op de helft van Excelsior te vinden, maar echte doelrijpe kansen waren er bijna niet. Een dergelijk systeem werkt alleen als de nodige preciesie bij balbezit wordt betracht en dat was nu juist bij NEC ver te zoeken. Niet alleen ging er veel tijd verloren bij onnodig balverlies, ook de voorzetten vanaf de flanken waren gespeend van elk richtingsgevoel.


Rood
Geheel in strijd met de sfeer van de wedstrijd (Excelior verdiende het afgelopen seizoen niet voor niets de sportiviteitsprijs) trok scheidsrechter Jan Keizer toch nog drie gele kaarten en een rode. Het geel ging naar Ridderhof en Beukers van Excelsior en Visser van NEC, de rode kaart was twintig minuten voor tijd voor Excelsior-speler Henk van Goozen. Van Goozen en Mommertz hadden een mondelinge discussie toen NEC alweer in de aanval was, waarna Van Goozen Mommertz met een simpele voetbeweging in het gras liet duiken. De Rotterdammer had echter buiten de oplettendheid van grensrechter Heuts gerekend, waarna Keizer hem op advies van de man met de vlag naar de kleedkamer stuurde.


Popovics reageerde onmiddelijk op de verminderde personeelsbeztting bij zijn tegenstander en bracht Henk Grim in het veld voor Mommertz. Achterin speelde NEC nu nog alleen met Wildenbeest als libero en Vievermans en Visser in de mandekking en schaarde Grim zich bij het gezelschap voorin, terwijl Danny Hoekman (aan de ketting bij de ervaren verdediger Leenheer) een vrije rol achter de voorhoede kreeg. NEC speelde echter niet alleen meer tegen Excelsior, maar ook tegen de klok. Het toch al niet verzorgde voetbal werd alleen maar gehaaster, waardoor Stroomberg in de meeste situaties makkelijk overeind bleef.


Na komende zondag, als NEC de uitwedstrijd tegen Feijenoord er op heeft zitten, spelen de clubs in het betaalde voetbal weer een keer per week. Bij NEC zal men daar niet rouwig om zijn.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.