Maatregelen Popovics

Twee overwinningen NEC geen aanleiding tot jubelstemming

NEC boekte het afgelopen weekeinde twee overwinningen in de serie van oefenduels. Zaterdag werd na een moeizame aanloopperiode de amateur vierdeklasser SJN met 7-1 verslagen en een dag later eiste de ploeg van Sandor Popovics de derde plaats in het internationale toernooi om de Arnhem-trofee voor zich op, door in de kleine finale het Griekse Iraklis Saloniki met 2-1 achter zich te laten.


Beide overwinningen gaven op geen enkele manier echter een jubelstemming in het Nijmeegse kamp, want daarvoor was het vertoonde spel simpel nog te pover. Gisteravond, na afloop van het duel met Iraklis Saloniki, maakte Sandor Popovics duidelijk dat wat hem betreft de maat vol was. Popovics: “Ik heb het nu veertien dagen aangekeken, maar vanaf vandaag duld ik niets meer. De eerste weken ben ik bewust positief gebleven. Ik heb de spelers constant complimenten gemaakt als ze iets goed deden. Ik wilde naar een psychologisch evenwicht, nadat ze de afgelopen drie seizoenen constant onder stress hebben gestaan. Daar stap ik nu echter vanaf. Na vandaag spelen we alleen nog zoals ik het wil.”


Naïveteit
“Ik ben geschrokken van de naïvetiet bij het grootste deel van de spelers. Iedereen moet beseffen dat NEC met heel veel geluk in de nacompetitie is gekomen en vervolgens ook met het nodige geluk gepromoveerd is. Nee, ik beweer niet dat er geen klasse in deze ploeg zit, maar iedere speler zal voor de volle 100% als prof moeten gaan denken en leven. Sommige spelers zijn door allerlei mensen de hemel ingeprezen. Niemand bij NEC heeft het voetbal echter uitgevonden. Na een paar goede wedstrijden zijn ze er nog lang niet. Van deze groep mag 75% pas zeggen dat ze goed is als ze een geslaagde competitie achter de rug hebben.”


“Ja, we gaan een moeilijk seizoen tegemoet, maar we redden het als iedereen zich bewust is van de ernst van de situatie van dit moment. We zullen moeten roeien met de riemen die we hebben, maar al moet ik bloed transpireren. We blijven in de eredivisie.”Moeizaam
Hoe moeizaam NEC zich in deze fase over het veld beweegt bleek zaterdag nog tegen SJN. Popovics had in eerste instantie Visser, Van Rossum (nog steeds ziek), Aalbers, Frans Janssen en Hoekman vrijaf gegeven, maar de Hongaarse oefenmeester zag zich na rust genoodzaakt om de complete reservebank in het veld te brengen, om zijn ploeg een afgang te besparen.
Ricardo Klaassen had de amateurs als vroeg in de eerste helft op voorsprong gezet, waarna Anton Janssen nog voor rust de stand in evenwicht bracht. Een NEC op oorlogssterkte zorgde er in de tweede helft via doelpunten van Van de Pol (2), Frans Janssen (2), Mommertz en opnieuw Anton Janssen voor dat de realiteit geen geweld werd aangedaan.


Tegen Iraklis Saloniki zat NEC gistermiddag in de eerste helft opnieuw muurvast. Popovics had gekozen voor een viermansmiddenveld met Anton en Frans Janssen, Aalbers en Hoekman als hangende linkerspits, maar deze samenstelling kwam niet uit de verf. Voorin konden Van de Pol en Grim geen potten breken, waardoor het accent automatisch op de verdediging kwam te liggen. Voor het eerst in deze oefenperiode liet juist die linie bijna geen steekje vallen. Mommertz zorgde tegen de Grieken samen met Visser voor een solide centrum, terwijl ook de backs, Vievermans en Van Geenen, betrouwbaar werk afleverden.Aardig
De wedstrijd werd pas aardig na rust, toen NEC weer normaal met drie spitsen speelde. Komnos zorgde al in de 48e minuut voor het eerste doelpunt van de Grieken, waarna Hoekman in de volgende aanval Grim op maat bediende. De Groesbeker kopte vallend fraai raak. NEC kwam duidelijk beter in de wedstrijd, maar vooral Van de Pol miste nog de juiste richting bij zijn doelgerichte acties. Aan de andere kant liet Van Cuyk op de lijn opnieuw een goede indruk achter en besliste NEC uiteindelijk de wedstrijd vier minuten voor tijd.


Hasselbach (in het veld gekomen voor de weinig gelukkige Van de Pol) veroverde met een sliding de bal op Wakalopoulos, speelde vervolgens Firos en Karaioskos behendig uit, waarna de bal via het tussenstation Hoekman opnieuw bij Grim terecht kwam, die met een perfecte schuiver zijn tweede doelpunt scoorde. De kortstondige vreugde was begrijpelijk, maar gezien de uitlatingen van Popovics, kan de spelersgroep zich de komende weken de borst nat maken.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.