Loftrompet over NEC

In de landelijke pers werd over het algemeen gisteren de loftrompet over de NEC-spelers gestoken.


De promotie naar de eredivisie, die de Nijmegenaren zondag j.1. op de Doetinchemse Vijverberg definitief afdwongen, was een terechte zaak, zo stond er te lezen. Vraagtekens werden slechts gezet bij de toekomstplannen van NEC; heeft NEC nog versterking nodig om te ontkomen aan degradatievoetbal in de eredivisie.
In De Telegraaf meldt verslaggever Henk Evenblij onder de kop ‘NEC niet stuk te krijgen’
“De Nijmegenaren bezitten routine (Visser, Willemse, Frans Janssen), klasse (Anton Janssen, Danny Hoekman) en werklust (Van Zinnen, Aalbers). Vooral Danny Hoekman ontpopte zich in de allesbeslissende slag tegen De Graafschap als een vedette. Zijn fabelachtige techniek op de vierkante meter, maar vooral zijn rushes waren een lust voor het oog.


Tegen RKC
Van de Meent: ‘Toen we in het stadion arriveerden, wisten de spelers al dat ze niet af konden gaan. Nee, van een gelijkspel zijn we niet uitgegaan. Door die plotselinge druk was ik eerder bang voor die thuiswedstrijd tegen RKC dan voor deze wedstrijd.’
En verderop wordt Van de Meent nogmaals aangehaald: “In de vier jaar dat ik bij NEC gewerkt heb, is alleen Bert van de Pol erbij gekomen. Ik heb altijd geroepen om versterkingen. Misschien is dat wel mijn fout geweest. Adviezen? NEC moet een keeper, linksback, rechterspits en een middenvelder met een goed rechterbeen aantrekken.”


Met grote koppen als ‘NEC herboren’ en ‘Sije Visser en spelers zijn zelfbewuster geworden’ meldt verslaggever Herman Poos in het Algemeen Dagblad: „Met anti-voetbal probeerde NEC zich twee seizoenen geleden vergeefs te handhaven in de eredivisie. Met profpaganda-voetbal werd de Nijmeegse formatie winnaar van de nacompetitie.
‘We moeten er een routinier bijhebben, die ons op de fouten wijst. Eentje die ons vooral pratend stuurt en ons laat voetballen. Onze huidige routiniers zijn teveel met zichzelf bezig’, meende middenvelder Anton Janssen die met demarrages voortdurend ongrijpbaar is voor zijn directe tegenstanders.


Incasseren
De derdejaars prof van NEC neemt in elk geval met gemengde gevoelens afscheid van Van de Meent. “Door hem ben ik mentaal sterker geworden. Mijn grootste mankement was dat ik niet kon incasseren, maar dat is door Van de Meent gelukkig veranderd. Aan de andere kant moest ik onder zijn leiding te verdedigend spelen. Soms moest ik wel negentig meter overbruggen om in het strafschopgebied van de tegenstander te komen. Dan ontbreekt de kracht om ook nog te scoren”, aldus Anton Janssen.
Samen met linkerspits Danny Hoekman vormt hij het creatieve brein van NEC. Hoekman: ‘Van kleinsafaan ben ik al een publieksspeler. Die volle tribunes peppen mij enorm op. Na mijn schorsing ben ik goed gaan draaien. Ik dacht toen het moet alles of niets worden’, aldus Hoekman die na de promotie gaat bijtekenen. ‘Want het halen van de eredivisie was mijn doelstelling.’


Ook Mommertz komt in het AD aan het woord: “Als wij onder druk staan, zijn wij op ons best. Tegen mindere goden als RBC en Veendam hebben wij het moeilijk. Go Ahead Eagles, Haarlem en Volendam hebben wij dit seizoen in een oefenwedstrijd verslagen. Op voetbalgebied hoeven wij niet veel voor die ploegen onder te doen.”Kwaliteit
Frans van Schoonderwaldt meldt in de volkskrant onder de kop ‘Technische kwaliteit NEC geeft doorslag’: “De club die dankzij een misser van Willem II op de slotdag volkomen onverwacht weer aanschoof in het competitieverlengstuk, bleek uiteindelijk over het technisch beste materiaal voor de promotie te beschikken.” En verderop: “De laatste hectische minuten gaven het promotieduel in Doetinchem nog enig cachet. Tachtig minuten lang was NEC de technisch en lichamelijk sterkere formatie, vooral dankzij de middenveldacties van Anton Janssen en de passeerbewegingen van Hoekman. De kleine, van turbodijen voorziene linksbuiten groeide in deze nacompetitie uit tot de absolute uitblinker bij de Nijmegenaren, iets waarbij zijn directe tegenstander Sturing gistermiddag weigerde zich neer te leggen.
De Doetinchemse verdediger ging er stevig tegenaan en bofte dat scheidsrechter Mulder weer eens de goedzak uithing. De Hoogezander floot 45 keer bestraffend en liet bijna evenveel overtredingen over zijn kant gaan. Alleen aan Sturing deelde hij de gele kaart uit toen deze voor de zoveelste maal Hoekman op de zijlijn deponeerde.”


Meer geluk
Verslaggever Matty Verkamman van Trouw plaatst onder de kop ‘Promotie NEC niet overtuigend’ enkele kritische kanttekeningen bij het Nijmeegse succes: “De eerste divisie kreeg een derde promovendus die een seizoen lang maar weinig heeft laten zien. NEC had een team dat zelfs in staat was van een club als Eindhoven te verliezen en voorts met meer geluk dan wijsheid in de nacompetitie belandde. In de laatste periode achtte de Nijmeegse club zich al uitgeschakeld, waarna in een bijna leeg Goffertstadion de club het hoogst onverwachte succes kon begroeten. Geen overtuigende zaak dus, die uiteindelijke promotie naar de eredivisie.”


“Toch is het algemeen voetbalbelang er wel mee gediend. Nijmegen is in aanleg een voetbalminnende stad”, en Verkamman verhaalt vervolgens over de periode Piet de Visser, met telkens 13.000 man op de tribunes. NEC kwam vervolgens in de min, aldus Verkamman. “Thans ziet de zaak er vrolijker uit. Mede gelet op het aanzienlijke aantal zwakke medestrijders in de eredivisie, hoeft NEC niet meteen in de laagste regionen mee te draaien. De verdediging is safe; op het middenveld zijn spelers als Aalbers en Anton Janssen van eredivisiekwaliteit. Dat geldt tevens voor de aanvallers Frans Janssen, Van de Pol en Hoekman. De laatste, de linksbuiten, is zelfs een talent dat op hoger niveau moet kunnen opvallen.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.