‘Klap in het gezicht’

NEC-amateurs na fraude in zware financiële problemen

“Het ergste is dat we hier staan te werken voor iets waar helemaal geen geld voor is”

Dat zeggen Jan Jager, bestuurslid van NEC-amateurs en Frans Leenders, lid van het jeugdbestuur van de amateurvereniging. Twee van de vele vrijwilligers die bijna dag en nacht in het nieuwe clubgebouw vlakbij het Goffertstadion aan het werk zijn. Een mooi clubhuis, dat op drijfzand staat nu bekend is geworden dat de secretaris 51.000 gulden van de speciale Lotto-en Totokas zou hebben verduisterd. Een gat in de begroting dat op kan lopen tot een ton. Ook de gemeente heeft de garantie stop gezet. Een amateurclub in de misére.

“Het is voor ons een klap in het gezicht. De begroting die wij voor het nieuwe clubgebouw hadden opgezet is grandioos spaak gelopen. De rekeningen lopen binnen, voor de centrale verwarming, de rolluiken, de beglazing. Rekeningen die we niet meer kunnen betalen. Het geld is weg. We hopen natuurlijk dat er iets terugkomt, maar er is weinig hoop.” Begin deze week deed het bestuur van de NEC-amateurs aangifte bij de politie: de secretaris van de club zou 51.000 gulden verduisterd hebben. Geld dat was gereserveerd om rekeningen van het nieuwe gebouw te betalen. Extra vrijwilligers werden ingeschakeld om de kosten van de bouw zoveel mogelijk te drukken, maar de rekeningen stapelen zich niettemin op.

De klap komt waarschijnlijk nog haarder aan, nu de amateurs van NEC ook nog eens 40.000 gulden van de Nederlandse Sportfederatie dreigen mis te lopen. “Dat geld hadden we ook begroot, maar nu zijn we er achter gekomen dat de secretaris de papieren niet heeft ingestuurd. De man heeft ons gezegd dat hij dat wel heeft gedaan, maar toen wij naar de NSF belden bleek dat er niets binnen was gekomen. We gaan met spoed proberen daar alsnog wat te krijgen. Anders zitten we al met een gat van één ton.”

De misére voor de voetbalamateurs gaat echter nog verder. Ook de gemeente Nijmegen heeft de rekening met 250.000 gulden garantie geblokkeerd. “De papieren met de voorwaarden waren naar de secretaris gestuurd. Dei moeten door het bestuur getekend worden. Toen wij bij de de man de spullen thuis gingen ophalen, merkten we niet alleen dat het geld weg was, maar dat ook deze papieren niet waren opgestuurd. Van dat geld hadden we de aannemer willen betalen. Dat gaat dus niet. We zullen zo snel mogelijk met de wethouder gaan praten.”

“We hadden onze hand voor die man in het vuur gestoken,” aldus de twee bestuursleden over de secretaris. ” We hebben hem alle vertrouwen gegeven. Er had een bedrag van 50.000 gulden op de rekening moeten staan. Maanden lang hebben we gevraagd om het geld, maar hij was overspannen. Hij kwam maar niet over de brug. Tot dat de rekeningen binnen kwamen en we moesten betalen. Toen het hem te heet onder de voeten werd, heeft hij aan de voorzitter bekend dat er niets meer was.” Verslagenheid. Plannen om met carnaval het clubhuis te gebruiken dreigen in het water te vallen. “We hadden dan vier dagen inkomsten gehad, maar als de ketel niet komt, zie ik dat niet zitten. De zoveelste strop.”

Zo snel mogelijk gaat het bestuur van de zwaar gedupeerde voetbalvereniging met de leveranciers om de tafel zitten. “De meesten weten het nog niet eens. We zullen wat moeten ondernemen. Misschien moeten we wel een speciale rekening openen om geld bij elkaar te krijgen. Ze kunnen dit gebouw niet meer afbreken, het moet af.”

Steun hebben ze gelukkig ook al gekregen. De vrijwillige werkers werden getracteerd op soep van de pr-commissie onder leiding van Willem Van Meegen. Een warm gebaar, ook de prof-broers zijn al aan de deur geweest.

De twee bestuursleden: “We zijn bang dat er nu nog meer boven komt tijdens het onderzoek. De moed zakt je eigenlijk in de schoenen. Maar we moeten vooruit. We laten ons er niet onder krijgen.”


Een schrale troost was er gisteren voor bestuursleden
en vrijwilligers van NEC die in het clubhuis aan het werk zijn:
de pr-commissie zorgde voor erwtensoep.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.