‘Je moet ze wel eens wat extra’s geven’

Clubarts Wout Honig over ‘doping’ bij NEC

“Neem nou Frans Thijssen, een prima voetballer, hij was alleen niet fel genoeg maar met wat pervitine was hij niet af te stoppen.”


Zo eindigt een interview met de vroegere NEC-trainer Wiel Coerver dat het voetbal-weekblad Voetbal International deze week publiceerde.
Frans Thijssen zelf reageert nu vrij laconiek op de bewering van Wiel Coerver als zou hij vroeger bij NEC pervitine hebben gebruikt. Zijn eerste reactie: “Pervitine? Wat is dat, daarvan heb ik nog nooit gehoord. Ik kijk er echt van op dat Coerver dit durft te beweren. Toen ik bij NEC kwam, was ik 18 jaar. Dacht je nu werkelijk dat ik me toen al met doping bezig hield? We kregen bruistabletten en vitaminen, dingen die de voetballers ook nu nog krijgen. Ik heb twee seizoenen met Coerver getraind.”


Niet gezien
“Misschien dat hij iets in de thee of in de kauwgum heeft gedaan? Het zegt me allemaal niet zoveel. Er wordt de laatste tijd zoveel over doping gepraat, ik kan me er echt niet zo druk over maken. Ik zal het artikel eens lezen en dan zal ik Coerver zelf vragen wat hij met dit alles bedoelt. Ik heb de man al jaren niet meer gezien. Misschien wil hij op deze manier nog eens in de publiciteit komen.”


De man, die het allemaal van nabij meemaakte, is clubarts Wout Honig, in de dagen van Coerver tevens voorzitter van de afdeling betaald voetbal bij de Nijmeegse prof club. Honig: “Thijssen heeft bij mij niets geslikt. En pervitine moet je voetballers nooit geven. Pervitine is amfetamine-doping, en dit soort echte doping is zinloos bij voetballers. De coördinatie verslapt dan teveel. Amfetamine is wèl zinvol bij duursporten, zoals marathon en wielrennen,”


Haical
Honig herinnert zich wel dat Coerver zelf met het middel ‘haical’ binnenstapte. Honig: “Haical had Coerver meegenomen uit België. In België ging tenslotte alles wat gemakkelijker. Bij NEC gebruikten we natuurlijk wel wat maar dan ging het om lichte, spierversterkende middelen. Dan kom je in de classificatie ‘glucose-toevoer’. Je moet bij topsport niet zeggen, ‘Er mag niets gedaan worden’. Dan zou druivensuiker ook verboden moeten worden. Er wordt nu eenmaal zoveel geëist van een topsporter, je moet ze wel eens wat extra’s geven. Om met Harm Kuipers te spreken: ‘Om het nou helemaal te veroordelen.…”.


Herman van Eldik, nu secretaris bij NEC en in de Coerver-tijd penningmeester van NEC, spreekt van ‘Vitamine-tabletjes’ die Honig de spelers wel eens toestopte. Van Eldik: “Van die oranje vlindertjes. Coerver nam ze zelf ook wel eens. Hij was al vijftig jaar, en bij een duurloop over 15 kilometer in Sittard liep hij eens de hele selectie  eruit.  Hij liep altijd voorop. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf.”


Het gebeurt
Eerder in V.I. merkt Wiel Coerver op: “Over doping praat ik liever niet Clemens Westerhof, de trainer van Vitesse, heeft dat wel gedaan maar ik vind het niet verstandig, wat schiet je er mee op. Natuurlijk heeft hij gelijk, als speler heb ik het al meegemaakt. Het gebeurt, dat weet ik heel zeker. Iedereen moet dat voor zichzelf weten.”
Sije Visser, die sinds Coerver nog altijd deel uitmaakt van de NEC-selectie, herinnert zich niets te hebben geslikt. “Als ze het mij hadden aangeboden, zou ik het toch niet genomen hebben”, aldus Visser, “ik nam alleen iets tegen de keelpijn. Van neusdruppels schijn je harder te kunnen lopen, dus die neem ik nog wel eens. Ook onder trainer Hans Croon namen we vitamine-pilletjes. Het gebeurt nu nog steeds tijdens de wintermaanden. Dat is echt niet abnormaal.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.