‘Ik zorg voor oorlog’

Wim van Zinnen liep na afloop glunderend rond in de kleedkamer van NEC. “Een gouden wissel, of niet dan. Ik heet voortaan het goudhaantje. Nee, maar even serieus. De wissel was gewoon terecht. Ze weten wat ze aan me hebben. Ik zorg voor oorlog en juist op dat moment was het hard nodig.”


Ongelooflijk, zoals wij ons na die 1-0 lieten overrompelen. Van de Meent ging als een ketter tekeer in de rust. Zeikertjes noemde hij ze. Verschrikkelijk zoals ie ze op hun donder gaf. Maar het was verdomme nodig. Ik beken eerlijk dat ik het niet meer zag zitten. Als je die bekkies zag in de kleedkamer. Maar goed, we zijn prima teruggekomen.


Ik was blij dat ik er na een kwartier in mocht. Spelen tegen FC Den Haag is toch een extra stimulans. Vooral die Bouwens ken ik nog uit mijn Feyenoord-tijd. Voor de wedstrijd kwam ‘ie nog naar me toe, trok ‘ie zo m’n trainings-jack naar beneden. Ja, om te zien wat voor een nummer ik had. Hij was echt blij dat ik in de wissel stond. Ik ken Kareltje toch. Die durft geen bal aan te nemen als ik op ‘m sta. Dat heb je kunnen zien in de tweede helft.”


Nico Hanssen, de doelman van NEC hoorde de uitspraken van Van Zinnen glimlachend aan. Hanssen redde NEC in de tweede helft drie keer achter elkaar van een dodelijke 1-3 achterstand, maar liet in de negentig minuten ook diverse fluitsignalen van het Nijmeegse publiek gelaten over zich heen komen.
Hanssen: “Ik begrijp de teleurstelling van het publiek, maar aan die tweede goal had ik echt geen schuld. Michel zat er goed tussen toen die De Roode wilde uithalen, maar daardoor verdween de bal via zijn voet wel in de andere hoek. Op dat moment ben je als keeper kansloos. Ja, het zal er misschien vanaf de tribune best wel raar uitgezien hebben.
Maar als ze gaan fluiten, moet ik daar toch boven staan. Ik ben het inmiddels gewend hier, dus kan ik er tegen, Ik weet ook wel dat ik als keeper nooit de schoonheidsprijs zal krijgen, maar ik vind wel dat ik een effectieve doelman ben, hoe verschillend anderen daar dan ook over mogen denken.”


Frans Janssen, de man van het tweede doelpunt, gaf eerlijk toe dat hij op dit moment niet best draait. Janssen: “Ik voelde het al aan dat ik gewisseld zou worden. Daarom was het natuurlijk fijn dat ik nog net dat doelpunt kon maken, maar het is gewoon de realiteit dat ik me als rechterspits niet happy voel. Henk Grim is echter ook niet fit genoeg om daar te spelen, dus zet de trainer me daar neer. In het belang van de ploeg, ja en dan knok je voor wat je waard bent. Het beste seizoen heb ik echter gespeeld op het middenveld vlak achter de voorhoede. Desalniettemin moet het nu lukken. Ja, de angst om te verliezen zit er nog steeds in. Onbegrijpelijk, maar als het dan toch gebeurt kun je alleen maar knokken om er weer bovenop te komen. Die gasten onder druk zetten, want de beste verdediging blijft nog steeds de aanval.”


De enige gele kaart van de wedstrijd was voor Hoekman, die scheidsrechter Van der Laar een weinig vleiende bijnaam had gegeven. Hoekman: “Van de Laar gaf een bal van mij uit, maar ik hield ‘m echt binnen, toen heb ik hem een yarkenskop genoemd. Dat had ik misschien niet moeten doen, maar hij heeft er natuurlijk wel een. Daarmee sta ik echter pas op twee, dus gevolgen heeft het niet. Ik geef ons nu de beste kansen. Spelen we zondag minimaal gelijk, dan is ons programma minder zwaar als dat van Den Haag. Maar laten we daar eerst maar minimaal dat puntje pakken.”In de gang stond de op het laatste moment voorlopig door de tuchtcommissie van de KNVB geschorste Martin Jol. Nadat de libero eerder op de avond bijna van woede dwars door de toegangsdeur was gelopen, was Jol nu meer gekalmeerd.
Jol: “Belachelijk die voorlopige schorsing. Trentelman gaf een hoek met zijn elleboog. Daar schrok ik van, vooral toen ‘ie ook aanstalte in mijn richting maakte. Ik maakte een afwerend gebaar en hij loopt zo tegen m’n elleboog. Toen ik later allerlei wilde verhalen over zijn toestand in het ziekenhuis hoorde heb ik gelijk gebeld, maar de hoofdzuster daar verzekerde me dat het allemaal wel meeviel. Dan begrijp ik niet dat Trentelman als een dode met zijn tong uit de mond op de grond heeft gelegen. Ik voel me in ieder geval flink genaaid door zijn verklaring. Trentelman flikt zelf ook alles wat niet mag, maar het ergste vind ik nog die voorlopige schorsing. Dat is belachelijk. Stel dat ik vrijgesproken word, dan heb ik toch deze wedstrijd gemist. Reken er dan maar op dat wij eisen dat dit overgespeeld wordt.”


Jol erkende echter ook dat Den Haag ondanks zijn afwezigheid niet had hoeven verliezen, Jol: “Volkomen onnodig. Ruim een uur zag iedereen dat het ook zonder mij kan, maar dan worden wij bij dat tweede doelpunt van NEC natuurijk wel benadeeld door Van der Laar. Het was een overtreding van Hoekman. Duidelijk te zien, maar Janssen krijgt wel die bal en kan zomaar scoren. Er is voor ons echter nog niets verloren. Zondag kunnen we weer op twee punten los komen te staan, Ja, ook zonder mij moeten we van dit NEC kunnen winnen, al hoop ik er wel weer bij te zijn.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.