Ik ben een voetbaldier

Vorige week zaterdag keken veel mensen op de hoofdtribune van SC Heracles vol waardering naar de acties van Danny Hoekman. De meegereisde NEC-kolonie reageerde lauw op de lovende opmerkingen over de Nijmeegse linkerspits die en passant op simpele wijze tweemaal scoorde.

De reactie van het NEC-gezelschap was niet geheel onbegrijpelijk. Uiteraard worden de voetbalkwaliteiten van Danny Hoekman in de omgeving van het Goffertstadion al lang onderkend, maar gedurende het lopende seizoen had de 20-jarige aanvaller nog niet veel laten zien. Pas toen de blonde spits ook in de tweede helft zijn goede vorm vasthield, bleek de waardering na afloop van het duel algemeen. Hoekman was ongetwijfeld de meest opvallende speler van de wedstrijd tussen SC Heracles en NEC.

Kanttekening
Danny Hoekman toont zich zelf ook verheugd met zijn plotselinge vormstijging, maar plaatst meteen een opvallende kanttekening. “Natuurlijk doet die publiciteit rond mijn twee doelpunten en m’n goede spel mij goed, maar ik baalde toch een beetje,” aldus de NEC-er.

“We hebben bij Heracles een punt ingeleverd en dat zit me gewoon dwars. Kijk, ik kan de sterren van hemel spelen, maar als ik met mijn ploeg niet win dan werkt dat toch als een domper op mijn persoonlijke prestatie. Want winnen hè, daar gaat het allemaal om. Als ik niet win, kan ik in principe nooit tevreden zijn”.

De oudere generatie voetballiefhebbers verwijten jongere spelers vaak een gebrek aan een ‘innige’ beleving van het voetbal. De houding van Danny Hoekman druist recht tegen dit verwijt in. “Ik ben een yoetbaldier,” grijnst de Nijmegenaar. “Een echte freak. Voetbal is mijn leven en voor de sport heb ik alles over. Ik denk niet alleen aan de wedstrijd of de training. De hele dag ben ik met voetbal bezig”.

Straat
“Ik heb het voetbal op straat geleerd. In het Willemskwartier in Nijmegen. Trouwens, ook in huis en op school voetbalde ik. Of het nu een leren knikker, een plastic bal of een tennisbal was. Ik schopte er altijd tegen aan. Scoren tussen twee tafelpoten door, dat werft. Nu heb ik nog de neiging om tegen alles aan te schoppen wat op een bal lijkt. Loop ik door de kamer en ligt er een prop papier dan gaat mijn linkervoet er automatisch naar toe”.

“Details in het voetbal, daar let ik vaak op. Hoe zien de netten in de doelen er uit, hoe voelt de bal aan en hoe reageert het publiek. Maar ook de kleuren van shirts. Alle clubs dienen in hun clubkleuren te spelen, althans dat vind ik. Jan Mulder kan daar prachtig overschrijven”.
“Ajax in een effen tenue, echt, geen gezicht. Die rode baan over dat witte shirt, iets mooiers is er toch niet? Sommige spelers staat een shirt ook niet. Neem nou Ling in een Feyenoord-shirt. Dat ziet er niet uit. Een Ajax-shirt hoort gewoon bij Ling. Als ik over dit soort dingen praat, lachen mensen me vaak uit. Ze doen maar. Ik vind die dingen belangrijk en kan er uren over lullen. Prachtig toch?”

Beleving
De voetbalbeleving van Danny Hoekman is een verhaal apart en daar tegenover staat de keiharde realiteit, waar de Nijmeegse broodvoetballer ook wel degelijk rekening mee houdt. Mooi voetbal en goede resultaten, kunnen die twee begrippen eigenlijk wel samengaan? Hoekman: “In principe niet, denk ik. Neem nou NEC. Er zijn perioden in een competitie waarin we puur aan de punten moeten denken. Dat gaat ten koste van het spel”.
“Moet je volgens een bepaalde, noem het verdedigende, tactiek spelen, tja, dan vind ik dat niet aantrekkelijk. Vroeger was het voetbal over de gehele linie mooier. Naarmate de sportieve of financiële belangen groter worden, wordt het kijkspel echter minder. Uitzonderingen daargelaten, natuurlijk”
“Wel vind ik dat de kwaliteit van het voetbal in het algemeen vooruit is gegaan. Er wordt gewoon beter gespeeld. Kijk maar eens naar beelden van vroeger, je ziet tactische fouten die nu bijna niet meer worden gemaakt. Maar ja, voor het publiek is het huidige voetbal niet altijd even leuk. Er gebeurt te weinig tijdens wedstrijden. Er zijn te weinig leuke momenten”.

West Ham
Aan het begin van het seizoen zag het er even naar uit dat Danny Hoekman door het Engelse West Ham United zou worden ingelijfd. Op het laatste moment meldde de grillige vleugelspeler zich toch bij De Goffert om zich aan zijn -voor een jaar verlengde – contract met NEC te houden. Hoekman achtte zich nog niet rijp voor een buitenlands avontuur en wilde in Nederland verder ‘rijpen’.
Hoekman: “Veel mensen zeggen, ‘man jij had veel geld kunnen verdienen en ‘zo’n kans krijg je nooit meer’. Nou, ik vind dat onzin. Ben je echt goed dan komt er best weer zo’n kans, En ben je echt goed dan kun je misschien ook wel bij een Nederlandse topper terecht. Kijk, als ik 35 jaar ben en ik zit nog steeds bij NEC, dan zou ik er wel eens spijt van kunnen krijgen dat ik niet naar West Ham ben gegaan”.
“Maar nu, ach nee, ik ben pas twintig jaar en heb goede hoop én mogelijkheden. Dan ga ik niet halsoverkop beslissen. Het is natuurlijk schitterend om in de belangstelling van een club als West Ham te staan. Ik heb er bovendien vier trainingsdagen meegemaakt en dat was een mooie ervaring. Nogmaals, presteer je als voetballer en wil je het hoogste niveau bereiken dan komt die kans best wel. Je moet er gewoon hard voor werken”.

FC Twente
NEC staat zondag voor het zoveelste belangrijke duel in de eredivisie. In de Goffert komt FC Twente op bezoek. Het gezelschap van Fritz Korbach heeft slechts een punt meer verzameld dan de Nijmegenaren. Winst voor de Popovics-équipe zou dus een stijging op de ranglijst betekenen.

“Evenals Heracles, waar we hadden moeten winnen, is ook FC Twente voor ons een te pakken tegenstander,” vindt Danny Hoekman. “NEC heeft gewoon meer inhoud. Dat is toch ook gebleken. Heracles en FC Twente verliezen met 8-1 van Ajax, terwijl NEC het beduidend beter heeft gedaan. Elke wedstrijd is natuurlijk anders, maar normaal gesproken hebben wij na de wedstrijd tegen FC Twente twee punten erbij”.
“NEC heeft behoorlijk in het slop gezeten, FC Twente zit nu in de hoek waar de klappen vallen. Wij moeten van deze slechte periode van Twente profiteren. Trouwens, in De Goffert zal NEC de punten moeten pakken. Alhoewel wij in uitwedstrijden ook best wel eens wat meer onbevangen kunnen spelen. Ga je er van te voren vanuit dat je kansloos bent, tja, dan win je nooit. En juist overwinningen in uitwedstrijden zijn uitstekend voor het zelfvertrouwen. Je komt dan in zo’n lekker sfeertje…”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.