Hoekman barst los

NEC-linksbuiten scoort drie keer tegen FC Den Haag

Met een ontketende Danny Hoekman als gangmaker heeft NEC FC Den Haag, dat sinds oktober van het vorig jaar niet meer had verloren, in het stof van de Goffert laten bijten.

NEC schudde in een wervelende wedstrijd de topper uit de eerste divisie keurig van zich af. Het spel van de Nijmegenaren kwam verkwikkend over na de povere vertoning bij Telstar, een week eerder. Met drie gave doelpunten werd linksbuiten Danny Hoekman, terug na drie wedstrijden schorsing, de held van de dag.
NEC, dat zich van meet af aan agressief opstelde om de Zuidhollanders eens op een nederlaag te tracteren, werd uitgerekend door de Haagse speerpunt Huub Smeets een handje geholpen, De lange Smeets wilde de bal van ver terugspelen op zijn doelman Jan Nederburgh maar Hoekman had die zet van Smeets voorzien. Hoekman kreeg de bal precies in de voeten gespeeld en verschalkte Nederburgh op knappe wijze, 1 -0.Pittig
Was er tot dat moment sprake van een open strijd, nu moest FC Den Haag komen en zouden de aanvallers van de thuisclub op wat meer ruimte mogen rekenen. NEC had zich al de weelde van een overwicht veroorloofd maar kon de veste van Nederburgh nog niet doorboren, in het pittige duel deelde NEC de lakens uit, terwijl scheidsrechter Henk van Ettekoven niet bepaald in het nadeel van de Goffertploeg floot.
Zo beging Toon Willemse twee dubieuze overtredingen in het strafschopgebied, en beroerde Frans Paymans de bal in de tweede helft nog met de hand. In alle drie de gevallen mocht NEC de handen dichtknijpen, maar daartegenover stond het feit dat de Haagse verdediger Martin Jol in de dertiende minuut de rode kaart had moeten zien. NEC-spits Bert van de Pol lag met de bebaarde routinier in de clinch, en dat opstootje eindigde in een kaakslag van Jol aan het adres van Van de Pol. Van Ettekoven en de grensrechters hadden echter niets gezien waardoor het spel normaal verder ging. Het sierde Van de Pol dat hij in het verdere verloop van de strijd geen wraakactie ondernam.


De tweede helft was nog boeiender dan de eerste. Den Haag-trainer Rob Baan bracht meer beweeglijkheid in zijn ploeg door Bram Rontberg en Alphons Groenedijk de wei in te sturen. Willemse moet wat blij zijn geweest dat hij nu te maken kreeg met Rontberg; met zijn eerdere directe tegenstander Ron de Roode had Willemse bepaald meer moeite.
FC Den Haag drong -zoals was te verwachten- steeds heviger aan. Bijna maakten de gasten gelijk, maar Frans Paymans redde op de lijn bij een inzet van aanvoerder Karel Bouwens. Nadat Van de Pol zich wat te theatraal had laten vallen bij een actie van Jol, mocht Hoekman de toegekende vrije trap snel nemen en een een-tweetje aangaan met Van de Pol. Hoekman liet zich dit buitenkansje niet ontgaan en de bal vloog keihard naar het net, 2-0.


Stoorzender
Ron Blok bracht toch vrij verrassend de gasten weer in het spoor van NEC. Bouwens legde de bal terug en Blok passeerde doelman Nico Hanssen perfect, 2-1. NEC-trainer Pim van de Meent trof onmiddellijk maatregelen. Wim van Zinnen, de Delftse stoorzender, maakte zijn opwachting ten koste van de geblesseerde aanvaller Henk Grim, en Eric van Rossum werd naar voren gestuurd om het sloperswerk van Van de Pol tot de finish voort te zetten.
Het was Van Zinnen die aan de basis stond van een van de betere NEC-aanvallen. De vroegere Feyenoorder speelde Hoekman op links vrij, maar de voorzet van de herboren linksbuiten vond geen gehoor bij Frans Janssen. Tot twee keer toe stelde Janssen teleur. Zijn falen maakte Janssen kort daarop weer helemaal goed. De Ooijenaar speelde zich op de rechtervleugel vrij en verzond een loepzuivere voorzat. Hoekman zette zijn hoofd onder de bal, en óp de prachtige kopstoot van de Nijmegenaar had Nederburgh geen verweer, 3-1.


NEC, dat naast Hoekman ook in John Vievermans een uitblinker had, werd in de slotfase in de gelegenheid gesteld de score nog verder op te voeren. Zonder de grieperige Anton Janssen kreeg invaller Van Rossum nog twee kansen maar beide keren slaagde de verdediger er niet in zich ook offensief te onderscheiden.


NEC: Hanssen; Willemse, Mommertz, Visser, Paymans; Aalbers, F. Janssen, Vievermans; Grim {Van Zinnen), Van de Pol (Van Rossum), Hoekman.
FC Den Haag: Nederburgh; Tempolaar (Groenendijk), Pot, Jol, Purvis; Blok, Van Alphen, Kuyt (Rontberg); Bouwens, Smeete, De Roode.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.