Hardwerkende Nijmegenaren verslaan matig Groningen: 2-1

NEC karaktervol

In tijden van tegenspoed is een kinderhand snel gevuld. Dat bleek zaterdagavond uit de gedragingen van de NEC-spelers en de Nijmeegse coach Sandor Popovics, die zich na afloop van het met 2-1 gewonnen duel met FC,Groningen uitbundig lieten feteren.


De vreugde in het Nijmeegse kamp was begrijpelijk. De met veel moeite binnengehaalde tweede competitie-overwinning van de Goffert-équipe maakte een einde aan een lange reeks van verliespartijen en geeft de Nijmeegse positie rond de onverbiddelijke ‘rode streep’ een draaglijker aanzien.


Waardering
Het voert te ver om NEC na de gewonnen partij tegen de ploeg van trainer Han Berger een zonnige toekomst te voorspellen. FC Groningen, op papier toch een gezelschap met kwaliteit, speelde onthutsend slecht en kon geen moment zijn toch redelijk hoge positie op de ranglijst waarmaken. Toch verdient NEC grote waardering, omdat de Nijmeegse eredivisieclub op basis van inzet en karakter het falen van de Groningers koel afstrafte.
En juist deze veerkracht had NEC in de afgelopen competitie-wedstrijden niet kunnen opbrengen. Met name in de uitwedstrijd van afgelopen zondag tegen FC Den Bosch lieten de volgelingen van Popovics het op belangrijke momenten afweten en kwam het schrijnende tekort aan zelfvertrouwen aan de oppervlakte. Daarvan was zaterdagavond geen sprake.


Vol ijver
Wederom werd NEC geconfronteerd met een achterstand, maar de hardwerkende Nijmegenaren bleven ditmaal in een gunstiger resultaat geloven. In plaats van de bekende hangende ‘koppies’ werd vol ijver met opgeheven hoofd het doel van FC Groningen-keeper Sjaak Storm gezocht en diep in de tweede helft zorgde Henk Grim zelfs voor de winnende treffer.


In het duel met FC Groningen had Sandor Popovics Ton Wildenbeest buiten de ploeg gelaten. Frans Janssen oriënteerde zich in het centrum van de aanval wat meer naar voren en werd geflankeerd door Danny Hoekman en Henk Grim, Het druk bezette middenveld van de Groningers werd door NEC redelijk in toom gehouden en het Nijmeegse duo Van Zinnen/Van Rossum speelden als mandekkers op het gevaarlijke tweetal De Koek/Houtman.


Voorzichtig
De uiterst povere eerste helft kende weinig hoogtepunten. Beide ploegen voetbalden voorzichtig en alleen Sije Visser kreeg een doelrijpe kans. De bij een corner mee-opgerukte Nijmegenaar verscheen geheel vrij voor Sjaak Storm, maar zijn harde kopstoot verdween naast het Groningse doel.
De bezoekers, spelend zonder de aan zijn enkele geblesseerde verdediger De Wolf, kwamen in de 26ste minuut onverwacht op voorsprong. Een geraffineerde omhaal van Huizingh viel plotsklaps in het gebied voor NEC-doelman Wilfried Brookhuis en de attente Peter Houtman knikte raak: 0-1. Eric van Rossum was zojuist teruggekeerd van een blesssure-behandellng aan de zijlijn en bleek niet bij machte de fel instartende Houtman af te stoppen.Graftombe
Het kille Goffert-stadion vertoonde na deze treffer een opmerkelijke gelijkenis met een duistere graftombe en slechts de schrille fluittonen van scheidsrechter Igance van Swieten doorbraken de stilte. Het ploeterende NEC leek voor de zoveelste maal bij voorbaat kansloos, maar kort voor rust konden de Nijmeegse supporters onder de 3700 aanwezigen toch juichen.
Nadat een schuiver van Anton Janssen naast het Groningse doel was verdwenen, mocht NEC-keeper Wilfried Brookhuis vijf minuten voor de pauze zijn zoveelste verre uittrap lanceren. De door lucht suizende bal werd gemist door de Groningse verdediger Söllner en Danny Hoekman liet met een schitterende lob de uit zijn doel gekomen Sjaak Storm kansloos: 1-1.


Zelfvertrouwen
Na de hervatting gaf de – op een psychologisch belangrijk moment – gescoorde gelijkmaker NEC zienderogen voldoende zelfvertrouwen. De thuisclub kwam niet tot oogstrelend voetbal, maar veroverde wel een licht veldoverwicht. Wederom verscheen Sije Visser oog en oog met Storm en ook ditmaal miste zijn inzet de juiste richting. Het technisch verzorgd spelende FC Groningen kreeg kansen via Huizingh en De Koek, maar in de afwerking was het tweetal onzuiver.
Negen minuten voor tijd kreeg NEC loon naar werken. Een prachtige pass van Anton Janssen bereikte Henk Grim die net op tijd afspeelde naar Danny Hoekman. De vaardige vleugelspits legde de bal op het hoofd van Frans Janssen en het simpele kopballetje kwam terecht bij de insprintende Henk Grim. Ietwat fortuinlijk stuiterde de bal over Sjaak Storm en zichtbaar verrast liet Henk Grim zich als doelpuntenmaker feliciteren: 2-1.


FC Groningen besefte te laat dat het met een wanprestatie bezig was en het consoliderende NEC had weinig moeite om twee belangrijke competitiepunten veilig over de streep te krijgen. De voor Van de Berg ingevallen Bakker knalde rakelings over het heiligdom van Brookhuis, maar bij dit Groningse wapenfeit bleef het. Van Tiggelen leek nog het meest geïrriteerd door de slappe houding van zijn ploeggenoten. Een onbezonnen actie jegens Danny Hoekman kwam de Groningse international op een gele kaart te staan.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.