Forse dreun voor NEC

Roda JC veegt Nijmegenaren in tweede helft compleet van de mat

Lang, heel lang bleef het zaterdagavond na afloop van de smadelijke nederlaag tegen Roda JC doodstil in de kleedkamer van NEC. De klap was hard aangekomen. Eerst voorzichtig rekening houden met een puntje en dan uiteindelijk met 6-1 afgedroogd worden. De start van een hernieuwd avontuur in de eredivisie had voor de ploeg van Sandor Popovics niet beroerder kunnen zijn.

De trainer van de debutant hield zich voor de aanwezige persvertegenwoordigers echter kranig. Popovics: “Natuurlijk had ik me de entree in de eredivisie anders voorgesteld, maar voor ons is het een goede les geweest. We zijn nu met de billen bloot gegaan, maar toch ben ik er van overtuigd dat we het met deze ploeg zullen redden in de eredivisie. Als je niet kunt verliezen, ben je ook niet rijp om te winen. De mensen hebben het ware gezicht van NEC nog niet gezien. Woensdag, als we tegen Sparta spelen krijgt het publiek het echte NEC te zien. Daar ben ik van overtuigd.”

“Nee, ik wijs geen zondebokken aan. Vooral in de tweede helft liet Roda zien hoe belangrijk het is om snel en goed om te schakelen. Daar was bij ons geen sprake van. Als wij in balbezit waren misten we de aansluiting van achteruit. Leden wij balverlies, dan stonden de spelers elkaar nog verwijten te maken, terwijk Roda er als een wervelwind vandoor ging. Wij hadden op die momenten een wandeltempo. In het laatste half uur was het voor hun meer een training. Je kent dat wel: ‘een-twee-combinaties’ met afwerken op het doel en onze verdedigers als passieve tegenstanders. Met een dergelijke spelopvatting heb je het moeilijk in de eerste divisie. We hebben vanavond kunnen constateren wat voor een uitwerking het heeft in de eredivisie. Wat dat betreft is het een goede les voor ons geweest.”

Een deel van die goede les had Popovics overigens in de rust van het duel tegen Roda JC al tot zich genomen. Wildenbeest bleef in de kleedkamer achter, nadat in 45 minuten voetbal gebleken was dat de aankoop van NEC nog lang niet klaar is voor het grote werk. Normaal gesproken is Wildenbeest een rustgevende figuur op het middenveld, maar zaterdagavond bleek de achterstand bij hem nog te groot. Het spel ging grotendeels aan hem voorbij en in balbezit was het iedere keer afwachten of Roda JC niet direct een tegenaanval kon opzetten.
Daarom was de wissel terecht, maar blijft de vraag gerechtigd of Popovics wel met hem had moeten starten.

Brookhuis
Desondanks bleef de schade in de eerste helft beperkt. NEC finishte halfweg op 1-1 en niets wees op een nederlaag met dergelijke cijfers. De nieuwe doelman Wilfried Brookhuis en routinier Sije Visser startten beroerd door in eendrachtige samenwerking de nieuwe keepersregel te overtreden, waarna Edwin Gorter al na zes minuten vanaf negen meter de bal uit de toegekende vrije trap onhoudbaar onder de lat joeg. NEC herstelde zich echter behoorlijk van de snelle achterstand. Weliswaar hield Roda JC een veldoverwicht, maar Brookhuis liet via enkele fraaie reddingen zien dat zijn uitverkiezing als eerste doelman gewoon terecht is.
Scheidsrechter Van Swieten boorde NEC de gelijkmaker door de neus, door een schiiterende goal van Anton Janssen af te keuren, omdat de Roda-muur niet op afstand stond, maar na 34 minuten was het wel raak. Erik van Rossum toornde na een vrije trap van Frans Janssen boven iedereen uit en deponeerde de bal met het voorhoofd onbereikbaar voor doelman Jos Smits in de uiterste hoek. NEC bleef daarna moeiteloos overeind maar werd na rust compleet weggespeeld door een ontketenend Roda JC.

Grote animator was Henny Meyer. De donkere aanvaller was gestart op rechts, waar Ronnie de Groot al grote problemen had gekend, maar zwierf in de tweede helft door de complete Nijmeegse verdediging. En overal waar Meyer opdook was hij brandgevaarlijk. Popovics had inmiddels Wildenbeest vervangen door Bert van de Pol. De spits moest Jos Daerden in de weg lopen, die vooral in de eerste helft constant vrije doorgang was verleend richting Brookhuis. Die taktiek was na tien minuten reeds nutteloos. In dat korte tijdsbestek stond Roda JC al op een comfortabele 3-1 voorsprong. Direct na de aftrap vergat Carlos Aalbers even de opkomende Ron Jans, waarna ook Brookhuis kansloos was op de perfecte kopbal van Peter van de Ven. Zes minuten later negeerde Van Swieten het vlagsignaal van zijn grensrechter toen Van Geel zich in duidelijke buitenspelpositie bevond en joeg opnieuw Peter van de Ven de bal ongeneerd hard onder de lat.

Dreun
NEC zakte vervolgens als een kaartenhuis in elkaar. Anton Janssen plaatste de bal nog wel op de kruising, maar de ploeg had mentaal een dermate zware dreun gekregen dat de wedstrijd eigenlijk al gespeeld was. Het was alleen nog de vraag hoe hoog de nederlaag zou uitvallen. Popovics begreep dat ook en spaarde Anton Janssen voor de wedstrijd tegen Sparta en bracht John Vievermans binnen de lijnen. Niemand bij NEC geloofde er nog in, waardoor de ploeg van de enthousiaste Frans Körver zich naar hartelust kon uitleven, Hofman, Van Geel en de weergaloze Meyer profiteerden nog drie keer. Vooral de goal van Meyer was van grote schoonheid. Met Van Rossum in zijn nek ontving Meyer de bal, om vervolgens in de draai ineens uit te halen. De bal paste precies in het kruis en 4.800 mensen stonden op de banken. Komende woensdag ontvangt NEC Sparta in het Goffertstadion. Volgens Popovics zijn de Rotterdammers de eerste voetballers die dit seizoen het echte NEC tegen zullen komen. De Nijmegenaren hebben nog ruim twee dagen om de dreun van Kerkrade te boven te komen.

Opstelling Roda JC: Smits, Hanssen, Grassi, Daerden, De Jong, Van de Ven, Jans, Van Geel, Hofman, Gorter, Meyer.
NEC: Brookhuis, Van Rossum, Mommertz, Visser, De Groot, Aalbers, Wildenbeest (46. Van de Po]), Anton Janssen (73, Vievermans), Frans Janssen, Grim, Hoekman.