Fanatieker dan menigeen denkt

“Ik ben zeer ambitieus. Eerzuchtig zelfs. Ik wil altijd winnen. Of het nu een trainingspartijtje, een competitiewedstrijd of zo maar een spelletje is. Misschien laat ik die wil om te winnen niet naar buiten toe blijken. Maar dat gevoel is bij mij wel degelijk aanwezig.”

Anton Janssen typeert zichzelf uitstekend. De 22-jarige middenvelder van NEC wekt binnen de witte lijnen bepaald niet de indruk ‘een winner’ te zijn, maar dat is slechts schijn. De uit Beneden-Leeuwen afkomstige voetballer bezit een mentaliteit die de ware prof kenmerkt, al passen zijn bewegingen op het veld eerder bij een schuchtere gazelle.
“Dat komt natuurlijk ook een beetje door mijn lichaamsbouw,” legt Anton Janssen uit. “Ik ben vrij lang, niet zo breed en neem grote passen. Dan wordt je al snel als een slungel bestempeld. Maar pas op, innerlijk ben ik geladen. En als het niet lekker loopt, word ik zelfs driftig. Kun je je dat niet voorstellen? Nou, dan ken je me nog niet goed.”

Toekomst
Kenners voorspellen Anton Janssen een grote toekomst als beroepsvoetballer, maar aan die verwachtingen heeft de aanvallend ingestelde middenvelder dit seizoen nog niet kunnen beantwoorden. In de door NEC gespeelde competitiewedstrijden was af en toe een glimp van de kwaliteiten van de Leeuwenaar waarneembaar en niet meer dan dat. Zelfs tijdens de drie opeenvolgende winstpartijen vóór het verloren duel bij Ajax kon Anton Janssen niet echt overtuigen.

“Ik ben zelf inderdaad ook niet tevreden over mijn spel tot nu toe” zegt de technicus, die al weer vier jaar voor NEC speelt. “Af en toe een individuele actie, veel meer is er nog niet uitgekomen. Toch voel ik me al een stuk sterker dan in het begin van de competitie. Toen was het helemaal hopeloos. De hele ploeg draaide slecht.”

Stimuleert
“Dat verwachtingspatroon rond mijn spel vind ik prima. Het stimuleert me enorm. Natuurlijk geeft het een bepaalde druk, maar die hoort er nu eenmaal bij. Ik kan beter, dat weet ik zelf ook wel. En het zal ook beter gaan. Daar ben ik van overtuigd. Ik zal naast die individuele acties ook wat spelbepalender moeten gaan voetballen. Maar ja, dat valt niet altijd mee.”
“Jonge voetballers van tegenwoordig worden te vaak vergeleken met de generatie Cruijff-Van Hanegem. Dat vind ik verkeerd. Oké, wat goed is komt snel, maar jonge voetballers moeten ook de gelegenheid krijgen om zich te ontwikkelen. En het maakt wel degelijk uit in welk elftal je speelt.”

Overwicht
“Krijg je bij Ajax de bal op het middenveld dan kun je naar alle kanten afspelen. Naar links, terug, naar rechts of naar voren. Het aantal afspeelmogelijkheden is groter door het overwicht aan kwaliteit. Bij NEC is dat even anders. We hebben een aardige ploeg, maar kunnen vaak nog niet een groot veldoverwicht scheppen. Je bent beperkter in je afspeelmogelijkheden en in dergelijke gevallen moet je wel voor een individuele actie kiezen. Bij Danny Hoekman en Henk Grim zie je dat natuurlijk ook terug.”

“Nogmaals, ik zou naast die haast noodzakelijke individuele acties dolgraag het spel wat meer willen bepalen. NEC zal dan als team nog moeten groeien. In een team moeten spelers optimaal gebruik maken van hun mogelijkheden en een bepaalde spelwijze van elkaar accepteren. Sober voetballen is even belangrijk als het spel bepalen en scoren. NEC is aardig op weg om naar een homogeen elftal te groeien. Met spelers die precies hun taak kennen.”
“Of ik de rol als spelbepaler bij NEC al aan kan? Tja, wat moet ik daar van zeggen. Dit seizoen heb ik nog niet zo veel laten zien. Kijk, een spelbepaler zet in principe altijd een goede prestatie neer. Pas dan kan hij gaan sturen en mag hij van zijn teamgenoten in het veld verwachten, dat ze veel van hem aannemen. Ik zou me heel erg thuis voelen in de rol van spelmaker. Maar ja, ik besef ook wel dat ik dan heel wat meer moet laten zien. Nou, en daar leef en train ik voor. Ik ben nog jong. Voetbal komt bij mij nog steeds op de eerste plaats.”

Ofschoon Anton Janssen van NEC-trainer Sandor Po-povics een blanco volmacht heeft gekregen om zich vooral op de helft van de tegenstander te begeven, verliest de middenvelder het belang van een goed georganiseerde verdediging zeker niet uit het oog. Hij zegt: “Die reeks van drie overwinningen is voor een groot deel de verdienste van onze achterhoede geweest. De organisatie is momenteel goed en er staat een prima keeper in het doel.”

Vertrouwen
“Ons middenveld en onze voorhoede kreeg door het beter functioneren van de achterhoede veel meer vertrouwen. Ik moet vaak een gevaarlijke middenvelder van de tegenpartij, die zich op zijn eigen helft terug laat zakken, opzoeken. Heb je vertrouwen in je ploeggenoten die achter je staan, dan ga je er met veel meer vuur in. En pak je die bal dan ga je er ook gemakkelijker over heen.”
“In het begin van het seizoen ging het bij ons allemaal veel te angstig. Bij balverlies kregen we er onmiddellijk een om de oren. En bij balbezit wilden we het allemaal te goed doen. Forceren zelfs. Nu lukt het veel beter. Natuurlijk, we zijn nog niet waar we wezen moeten, maar ik zie nog steeds een opgaande lijn. Prachtig toch.”

“Over systemen kun je uren praten. Je hoort veel trainers klagen over het gebrek aan aanvallers en dan met name vleugelspitsen. Vind ik een beetje onzin. Neem nou bijvoorbeeld een 4-5-1-systeem. Anderlecht en in mindere mate PSV kunnen dat af en toe schitterend spelen. En het blijft verrassend. Heb je een linkerspits, een centrumspits en een rechterspits dan kan een achterhoede zich daar vrij gemakkelijk op instellen,” “In een 4-5-1-systeem zit eigenlijk meer verrassing, al ziet het er op het eerste gezicht vrij defensief uit. Heb je een goed ingespeeld team en blijven die middenvelders komen, dan kan zo’n 4-5-1 prima functioneren en is er wel degelijk sprake van aanvallend voetbal. Oké, je speelt van achteruit, maar stoot je met een paar mensen door, dan doet de verdediging van de tegenpartij daar niets tegen.”

Belangrijk
Mochten de weersomstandigheden het toelaten, dan wacht NEC de komende twee weken een belangrijk programma. Zondag ontmoeten de Nijmegenaren in Enschede FC Twente voor de beker en volgende week zondag volgt in Almelo het competitieduel met het onderaanstaande Heracles. Een week later staat de thuiswedstrijd tegen FC Twente op de rol.
“We moeten in de beker gewoon een ronde verder komen en tegen Heracles én FC Twente vier punten pakken,” stelt Anton Janssen nuchter vast. “Het klinkt misschien wat simpel, maar ik ben nu eenmaal optimistisch ingesteld. Verder bekeren kan geld opleveren en is bovendien voor NEC de enige manier om voor Europa Cup-voetbal in aanmerking te komen. Ik heb de twee wedstrijden van NEC tegen Barcelona meegemaakt en dat was een schitterende ervaring. Waarom zou zoiets dit seizoen niet mogelijk zijn?”
“De competitiewedstrijden tegen Heracles en FC Twente vormen weer een ander verhaal. Wil NEC straks in de competitie wat meer vrijuit kunnen voetballen, dan moeten die twee wedstrijden in ieder geval gewonnen worden. Ik heb daar ook veel vertrouwen in. NEC heeft volgens mij meer in huis dan Heracles en bij FC Twente rommelt het al een hele tijd, Wij moeten daar van kunnen profiteren. Tenminste, wil je in de eredivisie blijven dan mag je van deze twee ploegen zeker niet verliezen. Zo kun je het natuurlijk ook zeggen.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.