NEC zoekt vorm

NEC heeft nog een lange weg te gaan voor het de vorm te pakken heeft, die bij het begin van de competitie verwacht mag worden. In de tweede oefenwedstrijd tegen eredivisionist FC Den Bosch bereikten de pupillen van Pim van de Meent geen enkele maal het vereiste niveau. Hetzelfde gold gisterenavond in Horssen voor de Bosschenaren, zodat de bloedeloze 0-0 eindstand een volkomen terechte uitslag was.

De wedstrijd op het Olympia-terrein in Horssen trok een kleine vijftienhonderd toeschouwers. Al in de eerste helft sloeg de verveling merkbaar toe. Er werd heel wat afgekeuveld en vooral het dreigende onweer was een gewild gespreksthema.

Bij NEC bleef Ronnie de Groot vanwege een kuitblessure langs de kant. Vievermans verving hem, maar bleef grotendeels onzichtbaar. Op het Nijmeegse middenveld was Anton Janssen wél veel aan de bal. Zijn acties verzandden echter bijna allemaal in te zelfzuchtig spel.

De enige speler bij NEC die in positieve zin opviel was de derde middenvelder, Carlos Aalbers. Hij lijkt als eerste al redelijk in vorm te zijn. Net als tegen Cambridge United zorgde Aalbers voor de meeste openingen.

In de achterhoede liep het ook nog niet naar wens. Sije Visser lijkt op de goede weg. Maar met name Michel Mommertz is nog ver verwijderd van zijn normale spelpeil. Slechts zelden bereikten zijn passes hun doel en bij balverlies was Mommertz zelden bij machte om op tijd terug te komen.

Het lijkt overigens of NEC er nog aan moet wennen dat er eindelijk een echte spits in het centrum loopt. Bert van der Pol werd geen enkele keer goed aangespeeld. De Opheusdense spits, die over een prima koptechniek beschikt, liep gisteravond wat verloren over het veld.

Op de rechterkant speelde Henk Grim een wedstrijd, in welke hij geen moment zijn directe tegenstander voorbijkwam. Zijn vervanger Rob Hesselbach, bakte er heel wat meer van. Hasselbach werd een kwartier voor tijd in het veld gebracht en stichtte gelijk het nodige gevaar.

In de beginfase van de wedstrijd was er sprake van een iets sterker Den Bosch. Veel kansen leverde dit echter niet op. Alleen schoten van Pattinama leverden NEC-doelman Nico Hanssen wat moeilijkheden op.

Naarmate de eerste helft vorderde kreeg NEC meer greep op de tegenstander. Rond de twintigste minuut leverde dit een serie kansen op, maar Frans Janssen en Carlos Aalbers wisten ze niet te benutten. Aan de anders kant zorgde Wim van de Horst, die afgelopen maandag pas een éénjarig contract bij Den Bosch tekende, voor enkele gevaarlijk situaties. In de vijfendertigste minuut raakte een kopbal van hem de bovenkant van de doellat.

Na deze opleving verzandde de wedstrijd meer en meer. Er zat steeds minder lijn in het spel. Ook na rust werd het er niet beter op. Integendeel, de wedstrijd kon nog maar een enkeling boeien. Een groot deel van het publiek had meer aandacht voor een vriendelijke woordenwisseling tussen een balorige NEC-fan en iemand van de ordedienst.

Aanstaande vrijdag en zaterdag, respectievelijk tegen SC Kleve (in Kleef) en Haarlem (in Oss) kan NEC zich verder voorbereiden op het komende seizoen.