NEC komt in vorm

Twee oefenwedstrijden binnen twee dagen hebben één ding duidelijk gemaakt; NEC begint de vorm te pakken te krijgen. Vrijdag in Kleef  kregen de combinaties al gestalte. Zaterdagavond tegen Haarlem in Oss won NEC niet alleen met 3-2, maar liet de ploeg als geheel al een zeer behoorlijke indruk achter.

Deze constatering krijgt nog meer gewicht, als in aanmerking wordt genomen dat twee zekere basisspelers bij NEC op het appél ontbraken. Ronnie de Groot kampt nog steeds met een kuitblessure en Anton Janssen was zaterdag ziek.

Ondanks deze onmiskenbare verzwakkingen was het NEC-middenveld met John Vievermans, Carlos Aalbers en Frans Janssen beslist niet minder dan dat van Haarlem.

Geruststellend
De Nijmeegse selectie is in de breedte sterk. Vooral voor de achterhoede en het middenveld is een groot aantal spelers beschikbaar. Voor trainer Pim van de Meent moet dat een geruststellende gedachte zjin, in aanmerking genomen dat NEC al enkele jaren bovenin de gele kaarten ranglijst is te vinden en traditioneel met een fors aantal blessures krijgt te kampen.

Verschillende spelers hebben de afgelopen week een opmerkelijke vooruitgang geboekt. Michel Mommertz, nog geen week geleden tegen Den Bosch een van de zwakkere broeders, speelt nu al bijna weer als vanouds.

Het eerste doelpunt van NEC in de 23e minuut kwam vooral tot stand via een schitterende pass á la Cruijff van de Limburger Mommertz, hij stuurde Vievermans de diepte in. Deze speelde de bal over de uitlopende doelman Metgod heen. Metgod kon met zijn vingertoppen de bal nog van richting veranderen, maar Grim reargeerde attent: 1-0.

Schuiver
Eén minuut later zagen de bijna duizend toeschouwers Haarlem alweer gelijkmaken. Met een lage schuiver via de binnenkant van de paal passeerde Böckling NEC doelman Hanssen, die zaterdag weer aan de beurt was om het Nijmeegse doel te verdedigen.

Tot aan de rust bleef de 1-1 stand gehandhaafd. De twee teams waren gedurende de eerste speelhelft ook aan elkaar gewaagd. Twee minuten na rust wist Haarlem een voorsprong te nemen, maar verloor gelijk de greep op de wedstrijd. De gehele tweede helft was NEC de betere ploeg. Dat ook de voorhoede zo onderhand ingespeeld raakt werd bewezen door het tweede en derde doelpunt van NEC.

In het net
In de 57e minuut kwam Hoekman (minder goed op dreef dan vrijdag) in balbezit en trok de bal voor. Bert van der Pol liep naar de eerste paal en trok twee Haarlem spelers met zich mee. Hierdoor kwam Frans Janssen vrij voor het doel en schoof de bal in het net: 2-2.

Het winnende doelpunt kwam op identieke wijze tot stand, maar nu werd de voorzet vanaf links, door Grim gegeven. Overigens ging Haarlem doelman Metgod niet geheel vrijuit bij dit tweede doelpunt van Frans Janssen.

Toch kreeg Bert van der Pol ook zaterdag nog te weinig bruikbare ballen. Ook bij corners en vrije trappen slaagt nog niemand er in de spits in stelling te brengen.

Halverwege
NEC is nu precies halverwege het oefenprogramma. De club heeft nog vier wedstrijden te gaan tot het eerste competitie treffen tegen Heracles. Morgen speelt NEC uit tegen Heumen, donderdag tegen de Treffers in Groesbeek, zaterdag in de Goffert tegen Sparta Praag en woensdag 15 augustus tegen Achilles?29, wederom in Groesbeek.