NEC gaat weer op cup-jacht


NEC leverde voor de zoveelste maal stuntwerk af in het nationale bekertoernooi. Vorig seizoen mocht NEC zich samen met landskampioen Ajax finalist noemen, nu drong het ten koste van ere-divisiontst DS’79 al weer door tot de laatste acht.


Kon NEC anderhalve week geleden de Zuidhollanders nog niet op de knieën krijgen (1-1 gelijkspel), dit keer liepen de Nijmegenaren langs hun kwalitatief hoger ingeschatte tegenstanders: 0-2.


NEC en DS’79 gingen er dit keer weer even pittig tegenaan als in het eerste treffen, dat goed was voor vier gele kaarten. De Gelderlanders kropen bovendien al snel door het oog van de naald. Gorter joeg de bal uit de toegekende vrije trap tegen de rechter staander.


De Nijmegenaren dienden DS’79 onmiddellijk van repliek. Anton Janssen kogelde rakelings over de kooi van de herstelde doelman Jaap Bloem, op aangeven van de gevaarlijke Danny Hoekman. In die beginfase liep De Groot nog tegen het geel op, na onderuit halen van Ad van der Linden.


Geconcentreerd
NEC bleef geconcentreerd voetballen. De Dordtse opbouw werd telkens en in een vroegtijdig stadium verstoord, tot ergernis van het centrale duo Overweg – Wijnberg. Hoekman groeide in de wedstrijd en het was voor rust nog bijna 0-1 geworden door toedoen van Henk Grim, die de bal op aangeven van Anton Janssen maar net naast joeg.


De thuisclub probeerde in de tweede helft met pressie-voetbal de bakens te verzetten, maar het was Anton Janssen die de scherpte van NEC bijna gestalte gaf met een treffer. De rechterpaal voorkwam erger voor Bloem. Terwijl DS’79 steeds meer tot krachtvoetbal overging, bleef NEC attent in de voorhoede.Henk Grim draaide zijn vroegere ploegmaat Piet Wijnberg helemaal dol; meermalen moest Wijnberg aan de noodrem trekken. Foutief ingrijpen van weer Wijnberg leidde de 0-1 in. Frans Janssen tikte uit een vrije trap breed op laatste man Mommertz, die de bal scherp in de linkerhoek plaatste.


Kwaliteiten
Doelman Wim van Cuyk gaf vervolgens blijk van zijn kwaliteiten. Hij behoedde NEC voor een verlenging van een half uur, door pegels van Wijnberg en Gorter onschadelijk te maken. Heel Dordrecht eiste na ingrijpen van Aalbers ten opzichte van Gorter nog een strafschop, maar het was NEC dat uiteindelijk de dikverdiende zege van 0-2 afdwong. Bloem overleefde een waar bombardement van Grim en Anton Janssen, maar kon de uitblinkende Hoekman niet meer van scoren afhouden.


Het feit dat Selbach nog een gele kaart moest incasseren, kon de pret in het Nijmeegse kamp niet meer drukken. NEC bouwde een feestje en mag terecht hopen op nog meer succes in het bekertoernooi.


DS’79-NEC 0-2 (0-0)
66. Mommertz 0-1
87. Hoekman 0-2


Scheidsrechter: Thomas
Toeschouwers: 3.000.
Gele kaarten: De Groot en Selbach

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.