Langere winterstop of niet?


Drie van de vier Gelderse profclubs (NEC, Vitesse en Wageningen) voelen er niets voor om het nieuwe seizoen pas op l of 2 september te beginnen.


Men geeft de voorkeur aan een start halverwege augustus, zodat een langere winterstop mogelijk wordt. Hierdoor kunnen de inkomsten bij beter weer meer in de lijn van de gestelde begroting blijven. Alleen het Doetinchemse De Graafschap denkt er anders over.


Competitieleider Jan Huijbregts wil niets liever dan dat de eerste divisieclubs op één lijn komen te zitten met de eredivisie-klanten, die pas begin september uit de startblokken schieten (de verlate competitiestart in de eredivisie houdt verband met het EK-voetbal, waaraan – zo werd destijds nog gedacht – ook Oranje zou deelnemen, red.). Huijbregts legde zijn oor te luister, en schreef een enquête onder de clubs van de eerste divisie uit: ”Er was een kleine meerderheid voor het weekeinde van 18 en 19 augustus. Ik vraag mij af, of het nu niet beter is toch maar met z’n allen op l en 2 september te beginnen.”


Volgende week woensdag beslist het bestuur Betaald Voetbal over deze kwestie.


Vitesse
Vitesse-bestuurslid Ton Ketting: ”Deze competitie spelen we de laatste thuiswedstrijd op 23 april. Daarna zijn we nog een keer vrij en spelen we de laatste keer uit tegen SVV. Stel je voor dat we de eerste competitiewedstrijd pas weer begin september spelen. Dat zou dan betekenen dat we vier maanden zonder inkomsten zitten. In dat geval komen we gigantisch in de problemen.Voor ons mag de winterstop langer duren. Nu speel je vaak wedstrijden omdat de KNVB het door laat gaan, maar de mensen blijven weg, omdat ze anders vastvriezen op de banken. Zo tegen eind december moeten ze de boel plat gooien om tegen eind februari weer eens te beginnen. Dan weet iedereen tenminste waar ie aan toe is.”


Graafschap
De Graafschap behoort tot de clubs die begin september willen starten met de competitie. ”Als we eventueel zouden promoveren naar de eredivisie”, zegt manager/trainer Sandor Popovics van de eerste periodewinnaar uit Doetinchem, ”dan starten we ook pas in september. Dan loopt dat parallel.”


”Als we niet rechtstreeks promoveren en ook niet via de nacompetitie, dan hebben de spelers tenminste voldoende tijd om op vakantie te gaan.”


NEC
Het Nijmeegse NEC wil niets liever dan weer halverwege augustus starten met de competitie. ”De meeste mensen zijn dan al terug van vakantie”, aldus NEC-secretaris Herman van Eldik, ”en bovendien kun je een langere winterstop organiseren. Zoals het momenteel loopt, dat kan natuurlijk niet. In de maand februari krijgt NEC nog twee midweekse wedstrijden extra af te werken, en wie weet hoe slecht het weer dan nog is. De clubs uit de eerste divisie zijn gewoon niet gebaat met zo’n laat begin in september.”


Ook FC Wageningen is voorstander van een competitiestart half augustus. Secretaris Van Rhoon: ”Wij willen dan graag al beginnen, maar wel het liefste zonder wedstrijden op de woensdagavond. Ten eerste komen er op die avonden minder toeschouwers, terwijl je bij een uitwedstrijd als club ook nog eens verletkosten moet betalen voor veel spelers.


Wat we het liefst zouden zien is een langere winterstop, zeg maar van half december tot l maart. Dan kun je ook van te voren zaaltoernooien plannen. Nu kun je niet in de zaal spelen, omdat alles al vol zit. Voor de grote clubs heeft het ook alleen maar voordelen, omdat zij genoeg tijd hebben om geld te verdienen in het buitenland”, aldus Van Rhoon.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.