NEC trein ontspoort

NEC heeft vlak voor het Europacuptreffen met Brann Bergen een slechte generale afgeleverd in stadion Diekman.

De manier waarop de Nijmegenaren gistermiddag door FC Twente werden afgedroogd, gaf te denken. Een duidelijk veldoverwicht in de eerste helft werd na het openingsdoelpunt van Vievermans niet verder uitgedrukt in cijfers, en in de tweede helft liet NEC zich aanvankelijk te ver terugvallen. FC Twente strafte die loopgraveninstelling van NEC terecht af; NEC probeerde nog even terug te komen, maar toen was het al te laat. Jan S�rensen deed de gasten hoogstpersoonlijk de das om met twee puntgave afstandsschoten.

Droge knal
De eerste wapenfeiten in het levendige duel tussen de eredivisie-degradanten konden snel opgetekend worden. S�rensen gaf zijn visitekaartje af met een droge knal, en Frans Janssen kogelde naast.Vrij onverwacht nam NEC de leiding. Henk Grim legde de bal uit een corner terug op Piet Hubers, en de Groes-beekse back schoot van ver de bal op de vuisten van Westervoorder Snelders. John Vievermans liet zich dit buitenkansje niet ontgaan, en kopte raak, 0-1.

Chaos
Vanaf dat moment had NEC de zaken nog rigoureuzer moeten aanpakken. Achterin was het bij de mannen van Frits Korbach een complete chaos. Laatste man Martin Koopman stond te schutteren als een beginneling, en Vreijsen moest wennen aan het spelen op de rechtsbackplaats. Korbach had tot deze improvisatie over moeten gaan, na geconstateerd blessureleed bij de verdedigers Fred Kutten en John Scheve. Piasmans was bovendien geschorst, en Birkedal moest in eerste instantie aan de kant blijven omdat met Ashcroft en S�rensen al het maximum van het toegestane aantal buitenlanders was bereikt.

Hielen
Vreijsen zag aanvankelijk nog wel herhaaldelijk de hielen van Hoekman, maar allengs herstelde de vroegere NAC-speler zich. Voor die tijd kreeg NEC nog genoeg mogelijkheden op doelpunt nummer twee. Grim was twee keer zeer dreigend, en Mommertz lepelde de bal uit een vrije trap mooi naar de bovenhoek; Snelders was nu paraat. Aan de overkant ging men slagvaardiger op de attente Wim van Cuyk af. Ashcroft scoorde al eens in buitenspelpositie, maar na een half uur was de gelijkmaker toch een feit. Van Henthem legde de bal perfect op het voorhoofd van Ashcroft, en de Brit hoefde maar te knikken, 1-1. Kort daarop ontsnapte NEC. Bleuming was uit de greep van Willemse, en trof de linkerstaander.

NEC trok zich in de tweede helft met de wind in de rug om onduidelijke redenen terug op eigen helft. Dat was nergens voor nodig. Dat bleek wel, na de succesvolle wieper van Sörensen (2-1); Mommertz veranderde de bal nog van richting zodat Van Cuyk er helemaal niet meer bij kon. Pas na 2-1 zochten de Gelderlanders weer de aanval, en slechts met kunst en vliegwerk overleefde de thuisclub deze herfst storm van NEC. Het doelpunt viel als zo vaak aan de overzijde. Roord had al eerder de bal tegen de rechterpaal getikt. Nu speelde Sanchez Torres uit een vrije trap de bal naar Sörensen, die Van Cuyk andermaal het nakijken gaf. De Nijmeegse muur – slechts bestaande uit vier man – was zo lek als een zeef, 3-1.

FC Twente – NEC 3-1 (1-1)
13. Vievermans 0-1
30. Ashcroft 1-1
63. Sörensen 2-1
87. Sörensen 3-1
Scheidsrechter: Draalsma

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.