NEC knokt zich leeg

Barcelona was in ’t land en NEC heeft dat geweten. In een wedstrijd vol spektakel en dramatiek hielden de Spanjaarden het hoofd boven water, maar het nietige NEC had tenminste één punt verdiend.

Met opportunistisch spel had men deze miljoenenploeg moedig partij gegeven. Uitgerekend de jonge Anton Janssen zette NEC op de verrassende 1-0 voorsprong. Frans Janssen zond Grim diep, en Julio Alberto onderschepte de bal maar half. Urruti was ondertussen uit zijn doel gelopen, en dit buitenkansje liet het talent uit Beneden-Leeuwen zich niet ontgaan.

Met nog twee minuten voor de thee te gaan, kopte Mommertz NEC zelfs naar de droomstand van 2-0. Frans Janssen nam de vrije trap voor zijn rekening, en volkomen vrijstaand knikte Mommertz de bal keurig achter Urruti. Het Nijmeegse feest was echter van korte duur. International Migueli kon het gestuntel van zijn voorwaartsen niet langer aanzien, en scoorde met het hoofd, na een voorzet van Esteban, 2-1. NEC capituleerde, maar kon met opgeheven hoofd de Goffert verlaten.

De Goffert stond op z’n kop, een sensatie hing in de lucht. NEC probeerde rustiger uit te verdedigen, maar Barcelona joeg achter elke Nijmegenaar aan. Vandaar dat Fahnler drie (!) gele kaarten aan Spaanse zijde moest uitdelen. Die tegentreffer zette NEC weer met beide benen op de grond. Van Rossum toonde aan dat hij nog last had van zenuwen door na rust de bal over Van Cuyk te lepelen. Een half uur later revancheerde Van Rossum zich echter door de bal van de lijn te halen, na een inzet van invaller Rojo. Eerder slingerde de Oostenrijkse leidsman volkomen terecht de Spanjaarden Victor, Carrasco, en Sanchez op de gele bon. Ook NEC-verdediger Toon Willemse kreeg geel voor ogen.

Het eigen doelpunt van de net gecontracteerde Eric van Rossum vormde de inleiding tot de ondergang. Op dat moment, kort na rust, kwam Barcelona zodoende op gelukkige wijze aan het tweede doelpunt, wat 2-2 betekende. NEC, dat als een leeuw voor iedere meter vocht, waande zich even later niettemin winnaar. Een vloeiende aanval had als eindstation Henk Grim, die met een schitterende lob doelman Urruti het nakijken gaf; de de lat redde de Catalanen echter van een volgende achterstand.

Het was Urbano die NEC de das omdeed, op het moment dat Barcelona met tien man verder moest spelen, en de thuisclub aan een slotoffensief dacht. In een flitsende counter bediende Esteban Urbano precies op tijd, en via de linkerpaal vloog de bal tegen het net achter doelman Van Cuyk, 2-3.Verdediger Migueli, die pal vopr het rustsignaal ‘Barca’ met een steenharde kopbal terug in de race had gebracht, ging na de explosie van Grim hopeloos in de fout. Migueli was blind van woede, en diende Michel Mommertz een kopstoot toe. De uitstekend leidende scheidsrechter Fahnler was onverbiddelijk, en wapperde met de rode kaart. Het Spaanse schopfestijn kende zijn hoogtepunt.

Wat NEC daarna nog probeerde, was telkensmaal tevergeefs. Menotti had namelijk de bui zien hangen, en verving een aanvaller (Marcos) voor een verdediger (Moratalla) om het wegvallen van Migueli op te vangen.

Van Barcelona werd uiteindelijk met 2-3 verloren; dat is voor de Nijmegenaren zeker geen schande. Het mag echter duidelijk zijndat over twee weken NEC volstrekt kansloos is in Nou Camp, waar Schuster waarschijnlijk van de partij zal zijn. Het Europese bekeravontuur van NEC is voltooid verleden tijd.

NEC: Van Cuyk; Willemse, Mulderij, Van Rossum en Visser; Aalbers, Mommertz, De Groot en Anton Janssen (Vievermans); Grim en Frans Janssen.

Barcelona: Urruti; Sanchez, Migueli, Alesanco en Julio Alberto; Victor, Esteban, Alonso en Urbano; Marcos (Moratalla) en Carrasco (Rojo).

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.