‘NEC is een bonbon’

Na het bekend worden van de uitslag van de loting in de Europacup II, waarbij FC Barcelona als tegenstander NEC uit Nijmegen trof, werden de in Barcelona aanwezige Nederlandse journalisten overspoeld met telefoontjes van Spaanse collega’s.


Wie is NEC? Wat betekenen die letters? Hoeveel internationals heeft die club? Wie zijn de topspelers? Waar ligt Nijmegen eigenlijk? Wat is dat voor een stad of dorp? Wij kunnen die club helemaal niet vinden in onze eredivisielijst, enz. Gelukkig kenden de Nederlanders het antwoord op al die vragen. Nog dezelfde dag heerste er in de Catalaanse voetbalkringen grote vreugde. De kranten verschenen met koptitels als: ‘NEC is een lammetje’, ‘NEC is een bonbon en een geschenk’,’Het wordt voor Barcelona een oefenpartijtje’.


Dankbaar
De Catalanen denken dankbaar dat de hemel hen dit keer niet in de steek heeft gelaten en hen een tegenstander heeft bezorgd, die zij ook zonder Maradonna gemakkelijk kunnen elimineren. ?In de volgende ronde die wij zullen bereiken, hopen wij dat Maradonna er weer bij kan zijn. En dan vrezen wij niemand”, is de algemene mening. Alleen de kettingrokende Argentijnse trainer Menotti, hier wegens zijn lange gestalte El Flaco (magere Hein) genoemd, blijft met beide voeten op de grond staan:


?Natuurlijk ben ik tevreden met de uitslag van de loting. We hebben het goed getroffen, maar in de Europese competitie zijn er geen echt zwakke elftallen en iedere tegenstander kan zorgen voor een verrassing. Kijk maar naar Atletico de Madrid, dat in Groningen een 2-1 voorsprong zag verdwijnen en met 3-0 door die zwakke Nederlanders naar huis werd gestuurd.”


Meevaller
Voor NEC betekent de komst van FC Barcelona ook een meevaller en hoogst waarschijnlijk zal het Goffertstadion wel uitverkocht zijn. De Nijmegenaren krijgen de unieke kans om een van de beste ploegen van Europa aan het werk te zien. Ook zonder de aanwezigheid van ‘El Peluso’ (de Krullebol Maradonna) is de Catalaanse topploeg toch nog het beste elftal van Spanje. Er bestaat zelfs een kleine mogelijkheid dat Diego Maradonna toch Barcelona zal vergezellen, zij het dan als toeschouwer. Dit hangt af van het oordeel van de clubartsen dokter Bestit en dokter Gonzalez Adrio die hem aan zijn enkel hebben geopereerd. Dezen zullen moeten beslissen of Maradonna, die op 3 oktober het ziekenhuis mocht verlaten en een verplichte rustperiode thuis zal doorbrengen, het uitstapje naar Nijmegen zal kunnen meemaken. Dit zou een vriendelijke geste zijn van het Barcelona-bestuur tegenover de Nederlandse gastheren want de aanwezigheid van Maradonna, ook al zit hij op de tribune, is een attractie apart.


Huls
Er zijn plannen om een speciale plastic huls te construeren, waar de speler ingeschoven wordt, zodat zijn been onbeweeglijk blijft en hij toch kan zitten en vervoerd worden. Men heeft in Barcelona nog sterkere staaltjes uitgehaald. De Nederlandse toeschouwers kunnen dan ‘de god Maradonna en zijn profeet Menotti’ in levende lijve aanschouwen en bewonderen. Alles hangt af van de beslissing die de medische staf van de club zal nemen.



Maradonna heeft, met dit plan reeds ingestemd en zijn vriend en manager Cysterpiller, die hem nooit alleen laat en ook zijn public relations verzorgt, zorgt met Diego’s vaste aanhang dan wel voor een extra show. Vader en moeder Maradonna, gebukt door het zware goud en verloofde Claudia, die iedere wedstrijd van haar ‘nene’ (jongetje) bijwoont met in haar armen een heel klein pesthondje dat na iedere goede actie hartstochtelijk wordt gekust, plus de nooit ontbrekende vrienden (lijfwachten) zorgen op de tribune meestal voor een zuidamerikaans spektakel dat alleen al het toegangsgeld waard is.


Status
De grote favoriet voor de Spaanse landstitel en voor Europa Cup 2 is ook dit jaar weer FC Barcelona. De rijke en machtige Catalaanse vereniging is er trots op meer te zijn dan een voetbalclub alleen. ‘Barca’ is niet alleen het sportieve maar ook het politieke idool van de Catalanen. Het is een nationaal symbool. Tijdens de 40-jarige Franco-dictatuur waren de voetbalwedstrijden de enige uitlaadklep van de streekbewoners die rond het veld heel vaak ook hun politieke mening konden uiten. In Madrid lacht men smalend om de Catalaanse pretenties, en zegt dat Barcelona minder club maar meer voetbal zou moeten zijn.


De sportieve resultaten zijn in verhouding tot het groot aantal sterspelers waaronder Maradonna en Schuster niet denderend. In de laatste 23 jaar veroverde Barcelona slechts een maal de landstitel, de meest begeerde trofee. Dat was in het seizoen ’73/’74, het eerste jaar van Johan Cruijff’s Spaanse avontuur. Onder leiding van Rinus Michels kende Barcelona toen een glorietijd, die helaas door velen nog niet opgehelderde gebeurtenissen niet werd voortgezet.


Maar de 108.000 ‘socios’ van de club, de grootste van Europa, verliezen niet de moed. De chauvinistische supporters verkopen echter steeds de huid van de beer voordat die geschoten is. De kampioenstitel blijkt ieder seizoen een haalbare zaak, maar kwade geesten zorgen er voor dat de zozeer gewenste buit op het laatste moment niet wordt binnengehaald. De ontvoering van Quini, de verwonding van Schuster die een jaar lang niet kon spelen, en de maanden durende geelzucht van Maradonna zijn verontschuldigingen voor het falen. Ondanks het wekelijks branden van vele kaarsen voor het beeld van de zwarte madonna van Montserrat, de beschermvrouwe van Catalonië, gaat er steeds iets mis. Heeft de heilige Isidro, de schutspatroon van Madrid, in de hemel meer invloed?



Het noodlot heeft dit seizoen al heel vroeg toegeslagen. Maradonna, waar het hele elftal rondom is opgebouwd, werd in de vierde competitiewedstrijd tegen Bilbao door de ruwe Baskische verdediger Goicoechea – dezelfde die twee jaar geleden ook Schuster het ziekenhuis intrapte -zodanig gewond dat het Argentijnse idool voor minstens vier maanden is uitgeschakeld.


Positief
Er is de club alles aan gelegen om in Nijmegen een goede indruk achter te laten. Het imago van ‘voetbalslachters’, ruimschoots verdiend in vorige europacupwedstrijden, wil Barcelona in gunstige zin veranderen. In het elftal staan enkele spelers die ondanks hun talenten en voetbalervaring heus geen engeltjes zijn. Schuster, Migueli, Alexanko en Julio Alberto kennen ook alle ongeoorloofde trucjes en maken daar vaak ruimschoots gebruik van.


Voor de Nederlandse trip is hen echter goed de wacht aangezegd. Laten wij hopen dat de wijze vermaningen van Nunez en trainer Menotti in Nijmegen resultaten zullen laten zien en dat de toeschouwers een attractieve en sportieve wedstrijd krijgen voorgeschoteld. De Spanjaarden hebben er de artiesten voor.


De Spanjaarden hopen daarbij op de aanmoediging en aanwezigheid van vele Spaanse gastarbeiders en ook uit eigen land komen er enkele honderden trouwe supporters. De Catalanen zijn ervan overtuigd dat zij NEC reeds in de eerste wedstrijd zullen uitschakelen, maar in de voetbalsport is alles mogelijk. En won de kleine David ook niet van de reus Goliath?

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.