NEC door 2-0 zege op Graafschap bij laatste acht

10 Januari 1983

Twee bevliegingen van Henk Grim bleken achteraf  voor NEC voldoende om De Graafschap op de knieën te krijgen. Daarmee schaarde NEC zich verdiend bij de laatste acht, maar weinigen van de krap 1200 toeschouwers zullen zich tijdens het anderhalf uur bekervoetbal gillend van spanning op de dijen geslagen hebben. Daarvoor was het allemaal te pover.

De eerste helft was het aanzien nog allezins waard. De Graafschap kon toen nog redelijk meekomen en kwam in de dertigste minuut bijna op een onverwachte voorsprong toen oud-NEC-er Ronald Hendriks de lat boven de kansloze Schellekens teisterde. Eerder presteerde Henk Grim datzelfde kunstje, maar de energieke vleugelspits kogelde op de lat met behulp van het hoofd van een verdediger.

Aanval

De Graafschap groef zich gelukkig niet in, maar durfde veelvuldig de aanval te zoeken. Cees Kornelis verscheen verrasend vaak in het doelgebied van Schellekens, maar de gevaarlijkste actie van Delleman, die na een struikeltocht langs Sije Visser en Toon Willemse, maar net naast schoot. Aan de andere kant eiste doelman De Clerck tot twee keer toe de hoofdrol voor zich op door eerst een leep balletje van Frans Janssen tot corner te werken om even later als beginneling over een kopbal van John Vievermans te duikelen. Een doelpunt bleef echter uit.

Ruimte

Pim van de Meent was duidelijk niet tevreden over die eerste helft. Van de Meent: ,,Ten eerste wilde dat doelpunt maar niet vallen en ten tweede gaven wij De Graafschap op het middenveld teveel ruimte. Voorin stonden ze bij ons ook te dicht tegen de verdedigers aan, waardoor we te weinig afspeelmogelijkheden hadden. Maar we hebben ons in die tweede helft goed hersteld al moet deze ploeg nog steeds wennen aan de situatie waarin ze het spel moet maken. We hadden duidelijk meer moeten beuren uit de kansen die we kregen.” Dat herstel kwam voor NEC al na drie minuten. Schellekens moest eerst nog alle zeilen bijzetten om een bal vn Leeuwerik uit de korte hoek te halen, maar Grim onderscheidde zich op sublieme wijze in de tegenaanval. Eerst speelde hij Pieneman door de benen om vervolgens oerhard op het doel van De Clerck te knallen. Deze kon zich nog wel in de baan van het schot gooien, maar de terugspingende bal werd door Helsper alsnog tegen de touwen gejaagd.

Kornelis

Uit een corner van Guus Hiddink deed Cees Kornelis bijna wat terug, maar Schellekens plukte de bal bekwaam uit de bovenhoek. Een kwartier later was het pleit beslecht. Grim zette vanaf de middenlijn aan voor een indrukwekkende solo die hem langs twee verdedigers voerde om even later in een moeilijke positie voor De Clerck te verschijnen. De meegekomen Helsper was een ideale afspeelmogelijkheid in deze situatie, maar Grim schoof de bal verrassend in de korte hoek: 2-0.

Fouten

De Graafschap was uitgespeeld en de verkleumde toeschouwers maakten zich op voor het te verwachten doelpuntenfestijn. Dat dit uitbleef was louter te wijten aan de besluitenloosheid die plotseling in de voorste linie van NEC optrad. Grim speelde Vievermans knap vrij, maar kon toen alleen maar toezien hoe zijn medespeler veel te lang aarzelde. Even later legde de Groesbeker de bal op het net in plaats van door te schuiven naar de meegekomen Helsper, waarna Janssen de bal later in kansrijke positie ook nog een over de lat joeg. Het foutenfestival werd echter gecompleteerd door Vievermans, die vanaf drie meter tegen De Clerck aan schoot.

De wedstrijd kon duidelijk niet meer boeien. Schellekens zorgde nog voor enige hilariteit door de bal te missen, maar ter compensatie Ronald Hendriks  voor zijn kiezen te stompen, maar dat had verder geen gevolgen voor het gebit van Hendriks, terwijl de bal maar net naast het doel rolde.

Trainer Ruygrok van De Graafschap wilde na afloop niets afdingen op de zege van NEC. Ruygrok: ,,De individuele kwaliteiten hebben een gegeven moment de doorslag gegeven. We hebben tot aan de laatste snik geprobeerd om er iets beters van te maken. Dat is niet gelukt. Da’s jammer, maar het is nu eenmaal niet anders.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.