Lucas niet mee naar Finland

Raymond Lucas gaat morgen niet mee naar Finland om het trainingskamp voor de hoofdselectie van NEC mee te maken. De vrijgekomen stek, door het wegvallen van Peter Selbach, wordt niet opgevuld.

Raymond Lucas, de international van Curaçao, is echter allerminst afgeschreven door de technische leiding van NEC. Na het trainingskamp zal Lucas bij NEC nog enkele oefenwedstrijden meespelen, alvorens er een definitief oordeel over hem wordt geveld. Het trainingskamp in Finland is bedoeld om de groep tot een eenheid te smeden, niet om een bepaalde speler te testen.

Wennen

Lucas moest zaterdagmiddag op de velden van het KNVB-sportcentrum te Zeist duidelijk wennen aan het Nederlandse voetbal. Eerst was hij driekwart wedstrijd van de partij in het treffen NEC 2 – AZ’67 2, en vervolgens mocht hij in de hoofdmacht Ron de Groot vervangen, in het duel met eredivisionist AZ’67.

Raymond Lucas liep er in NEC 2 wat verloren bij. Het belette de donkere middenvelder niet de score op gedegen wijze te openen met een afstandsschot van ongeveer elf meter van het vijandelijke doel. Kort daarop viel Lucas weer op met een gevaarlijke kopbal. Gangmakers in NEC 2 waren Percey Guerin, John van Geenen, Albert Helsper (hij speelde in de tweede helft in het eerste, terwijl Anton Janssen juist andersom werd gedirigeerd), en de uitblinkende Carlos Aalbers.

Na het openingsdoelpunt van Lucas kwam AZ’67 pas los, en liep in de tweede helft uit naar een 3-1 voorsprong. NEC 2 kwam nog in de buurt door een doelpunt van de handige Pieter Gijsbertse, 3-2.

Rustiger

De strijd tussen de hoofdselecties verliep aanvankelijk stukken rustiger dan de kamp tussen de reserves. NEC speelde aanvankelijk op veilig. Begrijpelijk, als men weet dat dit de eerste keer was dat Wim van Cuyk van UDI 19 onder de lat stond, en voorstopper Frans Paymans werd geconfronteerd met een spitsspeler van formaat, David Loggie.

Zowel Van Cuyk als de van TOP afkomstige Paymans konden op een meer dan geslaagd debuut bij NEC terugzien. Van Cuyk bleek veel weg te hebben van Jan Jongbloed, en de 1 meter en 93 centimeter lange Paymans riep herinneringen op aan de huidige Trefferstrainer Ben Gerritsen.

Zijn beste redding liet Van Cuyk zien na het vrijkomen van Pier Tol; hij hield de bal attent tegen, terwijl hij uit zijn doel was gelopen. In dat laatste schuilt het grote verschil met de naar FC Groningen vertrokken Harrie Schellekens. Van Cuyk is allesbehalve een lijnkeeper, en bovendien schreeuwt en organiseert hij zijn verdediging.

Terwijl Van Cuyk ook niet zonder keepersgeluk verder speelde, hapte Paymans steeds vaker naar lucht. Geen schande, AZ’67 trainde al een week langer dan NEC, en Paymans had evenals Van Cuyk nog helemaal niet getraind.

Als laatste man fungeerde Sije Visser. Dick Mulderij was afwezig, hij speelde een oefenwedstrijd tussen Ajax en een Apeldoorns elftal mee. In het voorste gelid kwam Anton Janssen niet geheel uit de verf. In het tweede part was Helsper in ieder geval stukken gevaarlijker.

Met de komst van Helsper trad NEC de ploeg van Piet de Visser wat brutaler tegemoet. Vooral Frans Janssen voelde zich vlak achter de voorhoede in zijn element, en nam doelman Eddy Treytel met enkele afstandsschoten onder vuur.

Ratjetoe

AZ’67, met Loggie, Martin Haar en Bert van der Poppe, zakte daarentegen steeds verder weg. Vooral toen De Visser Haar naar de kleedkamer verwees, was het achterin een ratjetoe, Henk Grim en Wim van Zinnen doken vrij op voor Treytel, maar schoten resp. in het zijnet en tegen Treytel op.

Nauwelijks had Lucas zijn plaats op het middenveld ingenomen, of het was raak. Na een vrije trap van Frans Janssen pegelde Vievermans de bal via de vuisten van Treytel tegen de deklat. De terugspringende bal kwam bij de toestormende Grim terecht, die het leder net op tijd onder Treytel door kon schuiven, 1-0.

Kort daarop kreeg Grim een unieke kans op 2-0. Hij faalde echter vanaf de penaltystip (Treytel keerde de te slappe inzet), nadat hij zelf over de knie was gegaan bij Steinman.

Techniek

Lucas kwam in NEC 1 vreemd genoeg beter tot zijn recht dan in NEC 2. Hij werd nu meer in het spel betrokken, en zijn techniek kwam hem goed van pas. In de korte tijd dat hij speelde, deed hij geen enkele foutieve handeling met de bal. Iets wat niet van iedere NEC speler gezegd kon worden.

Morgen vertrekt de 21 man sterke NEC-delegatie naar Helsinki. Naast 17 contractspelers zetten trainer Pim van de Meent, secretaris Herman van Eldik, verzorger Henk Driessen en materiaalbeheerder Wim Reijnen koers naar Finland. De 17 spelers zijn: Aalbers, Van Cuyk, Van Geenen, Grim, De Groot, Guerin, Helsper, Hubers, Anton en Frans Janssen, Klein-Goldewijk, Mulderij, Paymans, Vievermans, Visser, Willemse en Van Zinnen.

 In Helsinki wordt dan diezelfde dinsdag nog de eerste vriendschappelijke wedstrijd gespeeld, tegen Finnpa.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.