De tijd dringt voor NEC

Een week heeft NEC trainer Pim van de Meent nog om zijn ploeg tot een eenheid te smeden. Maar of hij daarin zal slagen is een nog groot vraagteken. Dat bleek zaterdagavond zeer duidelijk toen NEC met veel moeite de derde plaats wist te veroveren in de strijd om de Gelderlandbeker.
 
De Nijmegenaren hadden de handen vol aan Vitesse, uitgerekend ook volgende week de tegenstander in het ouverture duel van de nieuwe competitie.
 
Na negentig minuten eindigde de wedstrijd in Arnhem onbeslist (1-1), zodat penalty’s de beslissing moesten brengen. NEC toonde zich daarin superieur. Doelman Wim van Cuyk keerde eerst een strafschop van Remco Boere, waarna Chris van de Akker, die eerder met een ziedend projectiel de score had geopend voor Vitesse, nadrukkelijk faalde door de bal naast de paal te deponeren. Voor NEC waren Toon Willemse, Frans Janssen, Piet Hubers en Carlos Aalbers succesvol.
 
Los zand
Ondanks de bronzen plak in het Gelderlandtoernooi is er voor NEC nog weinig reden tot juichen. Met name in de eerste helft hing de Goffertformatie als los zand aan elkaar. Pim van de Meent gaf Giorgio Mazzon nog een kans om een contract te verdienen, maar de reservespeler van Tottenham Hotspur slaagde daar niet in, zijn goede wil ten spijt.

Gezegd dient te worden dat het NEC in de aanloopperiode naar het nieuwe seizoen bepaald niet meezit. Trainer Van de Meent mist Wim van Zinnen voor lange tijd en dat is een grote handicap. Want de kilometervreter is een ernorme lastpost die door zijn inzet elke verdediging in de problemen kan brengen. Ook kon de Nijmeegse oefenmeester enkele weken niet beschikken over Frans Janssen, toch een spits met specifieke kwaliteiten.
 
Agressiever
Zaterdagavond liet Pim van de Meent hem een kwartier voor tijd nog opdraven en het effect was direct zichtbaar. NEC was plotseling een stuk agressiever. ”Als het aan Frans Janssen had gelegen, had hij vanaf het begin al meegedaan. Maar dat vond ik niet verantwoord”, aldus Van de Meent. ”Hij heeft nog steeds last van een buikspierblessure en dan moet je toch uiterst voorzichtig zijn.”
 
En Frans Janssen zelf: ”Ik ben niet ontevreden. Ik heb maar even meegespeeld en ik voel nog steeds wel wat pijn. Maar volgende week tegen Vitesse wil ik erbij zijn. Die wedstrijd wil ik voor geen goud missen.”
 
NEC moest het zaterdagavond in Arnhem ook stellen zonder de zieke Dick Mulderij en de licht geblesseerde Henk Grim. Het ontbreken van dit tweetal was ook niet bevorderlijk voor de rust en de orde in het elftal. Dat Vitesse in het eerste bedrijf slechts eenmaal scoorde was voor NEC een gelukkige omstandigheid, want Boere trof eenmaal de onderkant van de lat en doelman Wim van Cuyk moest al zijn kwaliteiten tonen bij inzetten van Budding en Unaola.

Veel plezier
De Nijmeegse ploeg kan vermoedelijk nog veel plezier beleven aan de voormalige keeper van UDI’19 uit Uden. Van Cuyk heeft veel in zijn mars, al zal hij zich nog veel meer moeten laten gelden in het veld. De tweede nieuweling, Frans Paymans, boekt ook per wedstrijd progressie. Hij oogt niet als een atleet, maar schuwt geen enkel duel en is door zijn lengte ook in aanvallend opzicht waardevol. Dat bewees hij zaterdagavond door met een fraaie kopbal Vitessedoelman Doesburg bijna te verrassen.
Sije Visser & Toontje Willemse
Na een werkelijk abominabele eerste helft herstelde NEC zich na de wisseling enigszins. Dat was mede de verdienste van Michel Mommertz. Hij blies de ploeg nieuw leven in. De Limburger trok het spel naar zich toe en toonde aan technisch redelijk begaafd te zijn.
 
Bovendien heeft hij een goede pass in de benen. Dat liet hij een kwartier voor tijd zien, toen hij Albert Helsper op maat bediende. De Nijmeegse vleugelspits schoof vervolgens de bal beheerst onder Doesburg door.
 
De derby in Arnhem kreeg in de resterende tijd zelfs nog enige allure. Budding trof nog eenmaal de lat en Frans Janssen kogelde net naast. De overtredingen waren inmiddels niet van de lucht. Zoals de hele wedstrijd door de spelers elkaar niet al te vriendelijk hadden bejegend. Toon Willemse kreeg zelfs de gele kaart voor ogen van scheidsrechter Van Vliet.
 
Niet vlekkeloos
Wil NEC komend seizoen werkelijk aanspraak maken op directe terugkeer naar de eredivisie, dan zal er nog heel wat dienen te gebeuren. In principe herbergt de Nijmeegse ploeg voldoende kwaliteit. Er is veel jeugdig talent, maar het risico is dat de jongeren niet opgewassen zijn tegen de druk te moeten presteren.
 
Desondanks hoeft Pim van de Meent niet te wanhopen, ook al is de voorbereiding verre van vlekkeloos verlopen. Op zich is het natuurlijk een uiterst curieuze zaak dat een week voor de competitie het elftal, zoals dat zich moet gaan manifesteren, er nog niet staat.
 
Het blijft improviseren. Voor NEC is het te hopen dat deze gang van zaken zich in de loop van het seizoen niet gaat wreken.
 
Vitesse-NEC 1-1 (1-0), NEC wint na nemen van strafschoppen, 29. V.d. Akker 1-0, 73 Helsper 1-1,1000 toeschouwers, gele kaart Willemse (NEC), scheidsrechter Van Vliet, strafschoppen Vitesse: Boere en V.d. Akker missen, De Graaf en Rudy Das scoren, voor NEC scoren Willemse, Frans Janssen, Hubers en Aalbers.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.