Cruijff gunt Ajax de dubbel

Cruijff gunt Ajax de dubbel

Scheidsrechter Keizer spelbreker in bekerfinaleNIJMEGEN – Na twee gouden passes en een briljant doelpunt van meester Johan Cruijff zelf, veroverde Ajax gisteren sinds de invoering van het betaald voetbal voor de negende maal de KNVB-beker.

Geruggesteund door een  blinde scheidsrechter Jan Keizer (wat doorslaggevend voordelig was voor Ajax) eindigde ook de tweede confrontatie tussen de hekkesluiter van de eredivisie, NEC, en de landskampioen in een 3-1 triomf voor de Amsterdammers.

Terwijl NEC in de eerste helft tegen een tot dat moment lamlendig opererend Ajax de ene beste kans na de andere om zeep hielp (Grim, Mulderij), sloegen de bezoekers pas na de pauze op drift. Dat was Ajax aan zijn stand wel verplicht.

Buitenspel

Doelman Schellekens had nauwelijks zijn tent bij staanplaats West opgeslagen, of Gerald Vanenburg mocht in buitenspelpositie de score eindelijk openen. Cruijff stond, hoe kan het anders, aan de basis van dit doelpunt. De naar Feyenoord lonkende maestro lanceerde Johnny Silooy, die de naar Bayern München vertrekkende Sören Lerby in ideale stelling bracht. De bal rolde vervolgens precies voor de voeten van Vanenburg, die staande op de doellijn dit buitenkansje niet aan zich voorbij liet gaan.

Enthousiast

NEC kreeg dan toch de rekening gepresenteerd voor het eerder falen in de afwerking. Hoe enthousiast de Nijmegenaren ook opboksten tegen het zwaar favoriete Ajax, tot capitulatie kon de ook al scheidende Piet Schrijvers niet gedwongen worden. Vanenburg breidde het verschil tussen de reus en de dwerg snel verder uit.

Cruijff zag Vanenburg de vrije ruimte insprïnten, en pal voor de weer eens versteende Schellekens gaf de kleine balgoochelaar de sluitpost geen schrjn van kans.

Strafschop

Vanaf dat moment Vond de Volendamse man in het zwarte pak nodig voortdurend in het voordeel van NEC te fluiten. De Goffert-ploeg kon een dergelijke zet van de scheidsrechter best waarderen, vooral toen de bal plotsklaps op de penalty-stip werd gelegd. De ijverige Frans Janssen, die Frank Rijkaard een zwaar avondje bezorgde, viel in de buurt van Peter Boeve op de grond. ‘Strafschop”, besliste Keizer, en Henk Grim gaf Schrijvers het nakijken, al koos de Beer uit De Meer voor de goede hoek, 1-2.

De tweede bekerfinalewedstrijd won nu aan levendigheid. Grim schoot geheel vrijstaand helemaal naast, na een slimme vrije trap van Janssen, en Rijkaard poeierde de bal buiten bereik van Schellekens tegen de deklat. Cruijff zelf zette vervolgens orde op zaken. Vanenburg schoof vanuit een vrije trap de bal door naar Lerby, die Cruijff de bal op een dienblad presenteerde. Met een simpele maar oh zo mooie voetbeweging werd nummer drie geboren. De bal draaide keurig naar de linkerbovenhoek.

Opgeheven

De strijd was gestreden, Ajax-trainer Aad de Mos kon tevreden zijn, de nagestreefde dubbel – kampioenschap en beker – was een feit. NEC mocht op zijn beurt met opgeheven hoofd de arena verlaten. Het streed met open vizier (drie aanvallers), en vocht voor iedere meter. De Gelderlanders, die ook in 1973 doordrongen tot de finale gaven zelf aan dat de gradatie naar de eerste divisie een pijnlijke vergissing is.

Een trapje lager zal NEC het nu moeten stellen zonder Schellekens, Mulderij en de van Ajax gehuurde Piet Wijnberg. Schellekens tekent vandaag een contract bij FC Groningen, Mulderij keert terug naar Vitesse, en Wijnberg vindt zeer waarschijnlijk onderdak bij het Belgische Lokeren.

Opstellingen:

NEC: Schellekens; Willemse, Mulderij, Wijnberg en Visser; Van Zinnen, Aalbers en Vievermans; Helsper, Janssen en Grim.

Ajax: Schrijvers; Ophof, Mölby, Rijkaard en Boeve; Silooy (Van het Schip). Schoenaker, Cruijff en Lerby; Vanenburg (Kieft) en Olsen.


18 mei
NEC-Ajax  1-3

46. Vanenburg 0-1
52. Vanenburg 0-2
60. Grim 1-2 (pen)
70. Cruijff 1-3

22.000
Sch Keizer

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.