Brann: klaar voor NEC

Vanavond voor de eerste keer in de NEC-historie Europacupvoetbal. Tegenstander Brann Bergen is geladen. De Noren kwamen gistermorgen precies om 11.45 uur aan op Schiphol.
 
De stemming zat er bij het Noorse gezelschap direct in. De Nijmeegse buschauffeur gooide onmiddelijk een bandje met Noorse muziek in de casettedeck, en het Noordeuropese gezelschap genoot Achtbaar. Lachen, en kijken naar die Nederlandse koeien.
 
”Hoe lang duurt het voordat we in Nijmegen zijn?” kwam uit de mond van enkele breedgeschouderde, lange ‘Noormannen’. Geen al te bizarre vraag, na een tweeëneenhalf uur durende vliegreis van Bergen naar Schiphol. ”Het Was maar een klein vliegtuig, vandaar dat het allemaal zo lang duurde”, aldus goaltjesdief Ingvar Dalhaug.
 
Helemaal gek
Deze Dalhaug stond afgelopen zondagavond in het middelpunt van de belangstelling. Brann won verrassend van koploper Vaalerengen, met 4-2 in Oslo. Dalhaug schopte er twee in. Dalhaug: ”Het ging van een leien dakje. We werden er zelf ook helemaal gek van.”
 
De 26-jarige Ingvar Dalhaug is in Bergen leraar lichamelijke opvoeding.”’Door de week trainen we vier keer, en dan nog de wedstrijd in het weekeinde”. Weinig verschil dus met de gang van zaken bij NEC. ”Ik heb al eens vaker tegen een Nederlandse club gespeeld”, verklapt Dalhaug, ”de thuiswedstrijd tegen FC Twente heb ik in 1977 meegemaakt. In die tweede ronde van het Europese toernooi voor bekerwinnaars verloren we twee keer; thuis met 2-1, en uit met 2-0.”
 
Hoe liggen de kaarten nu voor Brann? Dalhdug: ”De ploeg verkeert in opperbeste stemming, dat kan niet anders nu er van Vaalerengen gewonnen is. Van NEC weet ik eerlijk gezegd niets, ik heb vertrouwen in een goed resultaat voor Brann.”
 
De enige international van het Bergense gezelschap is de 22-jarige Anders Giske. ”Ik heb nu 13 keer het shirt van het nationale team van Noorwegen gedragen, voor het laatst nog vorige week woensdag toen we in Oslo met 2-1 van Bulgarije verloren. Na dat duel uit de voorronden van het Europees kampioenschap heb ik nog gesproken met PSV-er Hallvar Thoresen. Die heeft me wel het een en ander over NEC verteld.”
 
Giske noemt zichzelf ”typisch een allrounder, en linksbenig”. Giske: ”Ik ben nu onder de wapenen in Bergen, en na de militaire dienst ga ik wiskunde studeren. Eerst wil ik dit seizoen bij Brann tot een goed einde brengen. We staan na de overwinning op Vaaleengen net boven de fatale streep, maar het gevaar voor degradatie is nog niet geweken, met nog drie wedstrijden te gaan. Tegen NEC willen we succes behalen. Als we in Nijmegen de schade beperkt houden, kunnen we in Bergen toeslaan. Dan komt ook gegarandeerd veel publiek naar het stadion, en dat werkt dan alleen maar in ons voordeel”.
 
De Zweedse coach Arve Mokkelbost tempert het optimisme van zijn spelers enigszins met de woorden ”Vaalerengen kloppen, dat is natuurlijk prachtig, maar je moet niet vergeten dat die jongens achterin op één lijn speelden. NEC is wel anders gewend, met libero Dick Mulderij vlak achter de mandekkers.”
 
Precies om 14:00 arriveerde de bus met de buitenlandse lading in Nijmegen. De Noorse vlag wapperde al fier op het dak van het Nijmeegs Belvoir hotel, het onderkomen van de NEC-tegenstanders.
 
Gisteravond werd vanaf 20.00 uur getraind in het Goffertstadion, om te wennen aan de Nijmeegse grasmat, en de verlichting van het veld. Vandaag kan het uit ruim 30 personen tellende gezelschap gaan winkelen in de binnenstad van Nijmegen. In de middag volgt een stevige maaltijd, daarna verplicht rusten, totdat anderhalf uur voor het begin van de match koers wordt gezet naar de Goffert.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.