Sidderend NEC diep in moeras

25 September


Een van angst sidderend SC NEC voelde zich zaterdagavond in het paleis van voetbalkoning Ajax kennelijk zo overweldigd, dat het de 8200 toeschouwers met uitsluitend verdedigend voetbal danig heeft verveeld. Het kostte de landskampioen niet de minste moeite het Nijmeegse voetbalschaap met 5-0 diep het moeras in te drijven.

Hoewel Ajax zonder de geblesseerde Cruijff, Boeve, Molenaar en Rijkaard speelde, school er geen enkele overtuiging in de Gelderse akties en waren de volgelingen van Pim van de Meent geen schim van de ploeg die Feyenoord het klamme zweet in de handen hadden bezorgd. “Wie zonder aanvalt speelt, jaagt het publiek van de tribunes” verbaasde Ajax-coach Aad de Mos zich. “Ik begrijp er niets van” verweerde Van de Meent zich, “We speelden zonder een greintje lef.” Gemakshalve ging de Nijmeegse coach aan het feit voorbij, dat hij in zijn strijdplan slecht een aanvaller had opgenomen. De behendige Helsper was als enige frontsoldaat vooruit gestuurd, maar werd, zoals te verwachten viel, door zijn oud ploeggenoten Ophof vakkundig geëlimineerd, zodat er van Gelders counterspel geen sprake kon zijn.
Schulp
De andere tien spelers waren bij het eerste fluitsignaal van Cees Bakker in hun schulp gekropen, waar zij pas na afloop weer uit zouden komen. Die bizarre wanprestatie kwam overigens uitstekend in de Amsterdamse kraam te pas. Trainer De Mos had met het oog op het Europa Cup-duel van komende woensdag tegen Celtic het niet aangedurfd Cruijff, Boeve en Molenaar te laten spelen. “Mogelijk had het gekund” meende hij, “maar ik wilde elk risico uitbannen. Nu ben ik  er haast zeker van dat ze Woensdag spelen. “Van Rijkaard, die een kwartier voor tijd bij wijze van proef mocht opdraven, is hij minder zeker. De balaanbidder kon zijn trainer er in die periode niet echt van overtuigen echt fit te zijn.

Kieft
Nu mochten Van Basten en Van ’t Schip hun vooruitgang tonen, terwijl Kieft als centrumspits een opvallende rentree vierde. De goalgetter, die enige tijd was uitgeschakeld door een auto-ongeluk, deed alle kritiek op zijn zwakke spel verstommen door een attent optreden, bekroond met drie doelpunten. Het deerde Ajax evenmin, dat Schoenaker (rechtsback) op het middenveld gemist werd en ook de traagheid van het verdedigings-centrum Van Veen-Mölby kwam niet aan het licht, omdat NEC (dat de geschorste Frans Janssen en de geblesseerde Wanders en Meijers miste) buiten het eigen strafschopgebied ernstig last van heimwee had. Nadat Van Basten, Vanenburg en Schoenaker een paar schoten voor de boeg hadden gelost, voetbalde Ajax dertig minuten lang slechts tot aan het Nijmeegse strafschopgebied, waar het dan geheel volgens het Gelderse strijdplan verstikt raakte in het net, dar door maar liefst  negen verdedigers werd vastgehouden.

Na een half uur vond het duo Van Veen-Mölby pingelend en jonglerend een weg door de chaotische defensie en toen het harde schot van de laatste door Schellekens maar half verwerkt werd, reageerde Kieft als een schicht op die misser: 1-0. Opruiming bleef het parool bij NEC, ook nadat Schoenaker er met een doordachte boogbal 2-0 van had gemaakt. Doelman Schellekens hield de Amsterdamse boot in de tweede helft nog even af, door een strafschop van Ophof(Wijnberg had Van Basten weggezet) buiten de palen te duwen, maar twee ‘ouderwetse’ treffers van Kieft en een goedkoop doelpunt van Lerby (via de muur) zorgden voor een gepaste ontmaskering van NEC, dat de doelpunten gelaten over zich heen liet komen.

De twee grote kansen die Vievermans en De Groot in de slotfase simpel lieten glippen en de derde gele kaart die aanvoerder Visser te zien kreeg, werden ook voor kennisgeving aangenomen.


Ajax-NEC (2-0) 5-0
30. Kieft 1-0
36. Schoenaker 2-0
69. Kieft 3-0
76. Kieft 4-0
77. Lerby 5-0

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.