NEC eervel ten onder

21 November 1982


“De jongens in de kleedkamer waren toch tevreden. Dan weet je zeker dat NEC goed heeft gevoetbald, ondanks de 3-1 nederlaag. Ons rest de troost dat we in de tweede helft sterk zijn teruggekomen.”


Pim van de Meent, de trainer van NEC, hoefde niet al te rouwig terug te blikken op FC Groningen-NEC. Geruime tijd waren de Nijmegenaren in een goed gevuld en dus zeer sfeerrijk Oosterparkstadion minstens de evenknie van de zo graag stormende tegenstanders. Theo Verlangen, die aan het eind van het seizoen zijn biezen pakt ten favoure van Utrecht-Coach Han Herger, was ondanks de positieve uitslag voor zijn manschappen allesbehalve tevreden: ,,Ik ben hooguit blij met de cijfers. NEC bleef  te lang aan 2-2 ruiken. Dan sluipt er bij ons de angst in.” Zelfs de meest neutrale gunde dit NEC gistermiddag een punt. De beste kansen schiepen zich de gasten, mede veroorzaakt door het soms gaotisch verdedigen van Karel Hiddink en de zijnen. Des te jammer door twee verkeerde taxaties van doelman Harrie Schellekens toch de boot in ging. Pim van de Meent stelde tenminste: ,,Het tweede doelpunt onstond door een kardinale fout van Schellekens, en ook bij de derde treffer kwam hij niet uit zijn doel om de bal te onderscheppen voor invaller Jan de Jong ‘m erin kon schuiven. Harrie heeft natuurlijk ook zijn goede punten, maar dit keer zat hij er twee keer naast.”


Achterin


Achterin had NEC de zaakjes aardig voor elkaar, met Sije Visser op links en Mulderij met klever Piet Wijnberg in het centrum. Wim van Zinnen en Hans Wanders moesten zich active waterdragers noemen, Vievermans jongleerde met het leder als vanouds, terwijl Frans Janssen en de handige Albert Helsper net tekort schoten in de afwerking. FC Groningen stelde daar in eerste instantie genoeg tegenover. De thuisclub genoot natuurlijk van het vroege doelpunt van Ronald Koeman. Theo Keukens zette na zijn afgevlogen hoekschop nog eens voor, en Ronald Koeman kopte de bal perfect langs Schellekens.


Antwoord


NEC antwoorde snel op deze openingszet van de gastheren. Terwijl FC Groningen schrok van het snelle vertrek van de spits Rob McDonald – de Engelsman verstapte zich – toog NEC over vele schijven stoutmoedig ten aanval. Geen Groninger die het gevaar kon inademmen. Mulderij zond Janssen diep, Sije Visser bracht Aalbers in stelling, die in plaats van de bal te schieten, verrasend het leder teruglegde, waarop in de chaos tenslotte Wanders met de eer ging strijken, 1-1. De bibberalie maakte zich meester van de noorderingen. Helsper knalde over de kruising, Mulderij kwam luttele centimeters tekort na een hoekschop van Helsper, en weer Helsper dook vrij op voor de goed ingrijpende Johan Tukker. Op dat moment sloeg FC Groningen toch toe. Nu was het Erwin Koeman die koppend de verste hoek opzocht, na doorzetten van Steenge op de rechtervleugel 2-1.


Janssen


De gebroeders Koeman verzuimden daarop NEC op verder afstand te zetten, maar nog voor rust waren de Geldersen ook dicht bij een doelpunt: Frans Janssen kwam op zijn weg twee keer Tukker tegen. Naarmate de tweede helft vorderde, kwam NEC steeds beter in het benodigde ritme, en begon FC Groningen ‘m flink te knijpen. Nadat Selbach de uitgebluste Janssen verving, en Willemse opschoof naar de rechtsbuitenplaats (!). Bracht Aalbers Helsper in ideale stelling. Een snel genomen vrije trap van Willemse vond gretig gehoor bij Aalbers, die Helsper op maat bediende. De kopbal van de kleine dribbellaar vloog echter net langs de verkeerde kant van de linkerpaal. Peter Selbach kopte even later maar net naast, terwijl Henk Grim in het veld verscheen om de genadeslag toe te brengen. Het pakte recies anders uit. ,,Dat is nou voetbal”, liet Van de Meent nog los, ,,die gelijkmaker hangt in de lucht, en dan valt er een doelpunt aan de andere kant.”


Op zijn kop


Zo geschiedde. Jan van Dijk zond Theo Keukene diep, die scherp voorzette Schellekens en Wijnberg werkten de bal niet weg, en invaller Jan de Jong zette het Oosterpark alsnog op zijn kop, FC Groningen maakte eindelijk weer eens het doel der overwinning. Sinds de 2-1 zege op Ajax op 25 augustes j.l. had de ploeg van Verlangen het genot van victorie niet meer meegemaakt.


FC Groningen-NEC (2-1) 3-1
3. R. Koeman 1-0
9. Wanders 1-1
28. E. Koeman 2-1
87. de Jonge 3-1
 11.600
 Gans


 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.