Archive for DTH

NEC doet pijn aan de ogen

Iedere week denken we ons bijna veilig te spelen en even zo vaak gaan we met een kater terug naar huis. Maar ach, daar zijn we ook NEC supporter voor. Het kan bij ons nooit perfect, nooit zonder zorgen en nooit zonder teleurstellingen. En iedere keer denken we dat het vanaf nu alleen maar beter kan, maar helaas vandaag was het nog slechter dan tegen PEC en de Eagles.

Een simpele pass over 5 meter zien die ook echt aan kwam, was vandaag moeilijker dan een grote prijs winnen bij de staatsloterij. Simpele aannames waren vandaag voor de spelers nog moeilijker dan de poging die de Turkse minister moest ondernemen om het consulaat binnen te komen. Ruimte weggeven was deze wedstrijd in de bonus en je had geen enkele hand nodig om de kansen te tellen. Nee, als je NEC supporter bent en PVDA gestemd hebt dan werd je waarschijnlijker vrolijker van de verkiezingsuitslag dan van deze wedstrijd.

Ik heb de tegenstander van vandaag bewust nog niet genoemd. Utrecht was beter en heeft terecht gewonnen, punt. En het is best logisch dat Hyballa in de analyse zich meer richtte op de kwaliteiten van Utrecht, dan op het afvallen van zijn mannen, maar dat is geen rechtvaardiging om thuis zo afgeslacht te worden.

Uit tegen Utrecht had je ook een dramatische eerste helft waar Utrecht met 4-0 in de rust voor had moeten staan. Dankzij een zeer degelijke tweede helft pakte je toch een punt in de Domstad. Waar vanaf toen Utrecht verder gegroeid is, daar is NEC stil blijven staan en vooral ook een stuk wisselvalliger geworden. Wat vooral opvalt bij Utrecht is de ervaring. Dat terwijl bij NEC vooral de jeugdspelers juist meer minuten kregen. Een analyse van de wedstrijd zullen we jullie verder besparen.

Uitslag
 0-3.. Een slechtere generale voor de derby lijkt onmogelijk, maar ja winnen in Arnhem is je bijna veilig spelen. Alweer.

Toeschouwers
 Het begon veelbelovend met vuurwerk in een goed gevulde Goffert. Vak 080 had genoeg bier op, dus die zongen nog wel, bij de rest op de tribune was behoefte aan serene rust of Mieke Telkamp.  

Scheids
 Mulder, een zeer matig fluitende kale kern Wannabee.

Hoogtepunten
-De ballenjongens waren foutloos en wisten wel over 10 meter de bal toch precies bij Delle te krijgen. Hulde!
-De kachels deden het deze keer en dat was fijn want echt warm van de wedstrijd werden we niet.

Dieptepunten
 ***aangezien dit stuk te lang was, heeft de hoofdredactie dit stuk verwijderd***

Tactiek
 We begonnen vandaag met 5 verdedigers, daarna werd het 4-3-3 en daarna weer met een ruit. En bij alle 3 de systemen was geen enkele lijn te ontdekken. Het leek alsof iedere speler die de bal kreeg vervolgens zelf zijn eigen tactiek moest bedenken. En die tactiek was dan vervolgens niet bij zijn medespelers bekend.

Inzet
 Er werd hard gewerkt en gerent, vooral achter Utrecht spelers aan.

Conclusie
 Volgende keer winnen en we zijn veilig en dat gaan we verdomme ook gewoon doen! Geen gaten in de verdediging, geen klote passes, geen slappe duels en geen smoesjes en excuses meer! Nog twee weken om de kop leeg te maken en de absolute wil om te winnen erin te krijgen. En kijk gerust deze wedstrijd nog 2 keer om te zien hoe het niet moet en dan dit filmpje hieronder kijken. Iedere dag!

 

De week van: Gratis advies

Veel talent als voetbalcoach heb ik niet. Hoewel, jarenlange ervaring met championship manager en LMA manager, dat is natuurlijk niet mis. En veel ervaring heb je bij NEC niet nodig, want je kunt bij NEC van een jeugdcoach zomaar ineens assistent worden. Er is dus nog hoop voor een glansrijke rol als technisch adviseur bij onze mooie club. Toch maar even mijn analyse van de pot van gisteren.

Voor de wedstrijd tegen Zwolle hoorde ik supporters zeggen dat dit anders zou gaan worden als de pot tegen de Eagles. Nu hoefde ze het spel niet te maken en dat zou NEC beter liggen. Maar het tegendeel was waar. De eerste vijf minuten waren exact hetzelfde als de pot tegen de Eagles. NEC maakte het spel, ging als een dolle naar voren en probeerde de tegenstander te overrompelen. Niks inzakken, niks compact spelen en er snel uit komen, maar veel man voor de bal en snel combinatiespel. En dat is leuk, behalve wanneer je door dom balverlies een counter om de oren krijgt en opeens tegen een achterstand aan kijkt. In de eerste helft had Larsson niet in de gaten dat de bal een meter achter hem rolde, hij verloor de bal en 10 seconden later werd de bal tegen de kruising geschoten. Was dit een goal geweest dan was het Eagles “all over” geweest. Nu leek het alsof je een goede eerste helft speelde.

Ook tegen Feyenoord probeerde je te voetballen, ook daar waren de eerste minuten veelbelovend, maar ook daar werd het uiteindelijk een kansloze nederlaag. Maar ja dat mag natuurlijk, dat kan gebeuren tegen Feyenoord, want dat is toch de nummer 1 pffff.
Read more

BNN en NEC: Even nagenieten

Gisteren was de documentaire te zien over BNN, Bart De Graaff en NEC op Foxsports. Kijk even in de TV gids want de docu gaat nog op herhaling en die moet je echt niet missen. Een top documentaire was het! Voor mensen die niet willen wachten op de herhaling of voor de mensen die de docu gezien hebben en nog even willen nagenieten, hier nog wat mooie herinneringen uit de tijd van Bart bij NEC!

 

The Derksen-Kraay sr-Hoogstraten papers (4)

Het rapport, waarvan we in deel 2 en 3 grote delen van de inhoud gelekt hebben, viel slecht op stadionplein 1. Bestuursleden Smits en Peters dreigden met opstappen als medebestuursleden (vooral natuurlijk Hoogstraten) geen afstand zouden nemen van het rapport. Ook Van de Water twijfelde en vond dat Hoogstraten kleur moest bekennen. De positie van Hoogstraten was zo pikant, omdat hij zijn handtekening ook onder het rapport had gezet én bestuurslid was. Hij wist zijn positie in eerste instantie te redden door aan te geven dat Derksen “zeer onfatsoenlijk” had gehandeld. De tekst zou buiten zijn goedkeuring om op het laatst nog zijn aangepast. Dat bleek genoeg voor het bestuur om zelf aan te blijven en ook Hoogstraten mocht voorlopig aanblijven, omdat hij niet meer achter (een deel van) de inhoud van het rapport stond. Toch was de positie van Hoogstraten niet meer zo sterk als voorheen en werd hij enige tijd later vervangen door Sije Visser.

Het rapport zelf werd in eerste instantie opzij geschoven. Het werd meer gezien als de strafexpeditie van Derksen. Toch gaf Van de Water aan dat er best een paar bruikbare onderdelen waren. De opdrachtgever Richard Bouwens gebruikte het rapport om te eisen dat het bestuur actie zou ondernemen, met name op het technische vlak. Zo zou de selectie versterkt moeten worden, deed hij de suggestie om Cor van der Hart aan te stellen als technisch supervisor en Hans Kraay sr zou de nieuwe commerciële man moeten worden. Die eisen zijn niet ingewilligd. Wel zijn enkele punten uit het rapport (denk bijvoorbeeld aan het verhaal over Ron de Groot, NEC als bedrijf, het aanstellen van een technisch directeur, meer professionaliteit en het werken met aandeelhouders) later wel ingevoerd. Of dat dankzij of ondanks het rapport is geweest, is niet duidelijk.

Vergelijkingen met het huidige NEC zijn op sommige punten best te leggen. Sterker, sommige onderdelen zou je nu ook nog als actuele discussies kunnen zien (even los van de vraag of het ook zo is). Wat te denken van de vele oud spelers die de laatste jaren werkzaam zijn geweest bij de club, maar verdwenen zijn uit de organisatie of op een zijspoor zijn beland bij de club? De vele spelers uit het buitenland en het gebrek aan binding met de regio. Een onduidelijke technische structuur met de behoefte aan een echte technische man in plaats van een soms voor de buitenwereld onduidelijk werkende constructie met een technisch hart en een technisch adviesbureau. Het werken met aandeelhouders en investeerders. De soms nog steeds troebele verhoudingen met oud-spelers, die na hun actieve carrière nog nauwelijks bij de club komen. Het grote verloop van mensen in de organisatie van de club. Mensen in de scouting met weinig praktijkervaring. De grote invloed van trainers op het gebied van aankopen. De moeizame relatie met de pers. Etc etc. Grootste verschil is natuurlijk wel dat NEC niet meer gerund wordt door mensen die het er even bij doen, maar dat er mensen fulltime en professioneel werken in een (weliswaar kleine) voetbalorganisatie.

En hoewel sommigen maar wat graag weer naar de tijd van het stadion met de wielerbaan terug zouden willen gaan, zitten we nu in een fase dat we in het huidige stadion niet meer de noodzakelijke faciliteiten hebben en dat een grondige renovatie opnieuw noodzaak is geworden. Tijd voor een nieuw rapportje van Derksen zou ik zeggen. En dat rapportje gelijk lekken natuurlijk. Dan zetten we de boel effe lekker op scherp!

 

The Derksen-Kraay sr-Hoogstraten papers (3)

Gisteren zijn we voor de eerste keer inhoudelijk in het rapport van de adviescommissie Derksen-Kraay sr-Hoogstraten gedoken. Na de nog niet echt spannende delen van Hoogstraten en Kraay sr, gaan we vandaag in op het deel van Johan Derksen en zullen we hem veel gaan citeren, zoals dat hoort bij het betere lekwerk.

Belangrijk is wel om vooraf even te vermelden dat wij tegenwoordig bekend zijn met Derksen die geen blad voor de mond neemt. Sterker nog, we verwachten het eigenlijk ook als we Voetbal Inside op TV kijken. In 1991 stond Derksen wel bekend als een kritische journalist, maar was de nu bekende Derksen-stijl zeker geen gemeengoed. Derksen zet de boel inhoudelijk veruit het scherpst neer. Hij bekijkt verschillende aspecten binnen de club en geeft er zijn oordeel over.

Volgens hem had NEC mee dat Nijmegen en omgeving erg voetbalminded waren, dat het stadion potentieel veel mogelijkheden had en dat NEC een gevestigde naam in het voetbal was. Wat tegen zat bij NEC waren de sportieve resultaten en dat de dagelijkse leiding van NEC niet in professionele handen was met als resultaat dat bestuursleden NEC “erbij deden.” Dat laatste kun je een eerste pittige conclusie noemen, maar was zeker niet onterecht. Voorzitter Van de Water was aannemer en ook de andere bestuursleden hadden vaak mooie baantjes bij bedrijven.

Derksen en Kraay waren het eens over het feit dat NEC moest professionaliseren richting een bedrijf met aandeelhouders. Opvallend is wel dat Derksen een belangrijke toevoeging maakte bij het verhaal over aandeelhouders. Derksen: “Ter verkrijging van een gezond startkapitaal moet worden uitgegaan van plusminus 5 meerderheidsaandeelhouders plus een groot aantal kleine aandeelhouders. Waarom behalve grote investeerders een groot aantal kleine aandeelhouders? Ten eerste om een zo groot mogelijk kapitaal te verwerven en ten tweede is het psychologisch van groot belang NEC supporters vanaf het begin te betrekken bij en deelgenoot te maken van de veranderingen. Er moet de indruk ontstaan en niet ten onrechte dat de nieuwe organisatie ook een stukje van hen is.”

Jammer dat het het bestuur dit advies volledig genegeerd heeft. Het zou namelijk prima passen bij een volksclub als NEC om supporters deel uit te laten maken van “hun” club. Het lijkt een beetje op het socio-systeem bij Barcelona.

Bij het stuk over sponsors is Derksen ook duidelijk en met een beetje inlevingsvermogen kunnen we hem dit zelfs zien zeggen: “In de voetballerij tref je overal zelfingenomen managers aan die in hun zondagse pak het evangelie van de gebakken lucht verkondigen. De verhalen over de vijfjarenplannen, het opzetten van de scouting, het neerzetten van een stukje beleid en de jeugdopleiding structureren kunnen we wel dromen. Zodra je de heren vraagt hoeveel geld ze intussen hebben binnengehaald heerst er opeens een serene rust in de ruimte die doorgaans wordt gevuld met pretentieloze prietpraat.” Volgens Derksen moest NEC echte specialisten inhuren. “De bestuursleden moeten geen bedeltocht in de regio ondernemen. Ondernemers zijn ook mensen die charmant en tactvol benaderd moeten worden, waardoor de meeste NEC bestuurders al ongeschikt zijn voor een dergelijke missie.”  Tikje nummer twee werd uitgedeeld.

Volgens Derksen moest NEC een grote NEC-avond organiseren. Barry Hughes moest een motivatie verhaal vertellen waarin het motiveren van een voetbalteam vergeleken werd met het motiveren van werknemers en Hans Kraay moest gestrikt worden om uit te leggen waarom het zo aantrekkelijk was om sponsor van NEC te worden. En zo was een lid van de adviescommissie opeens ook geschikt volgens de adviescommissie om ingehuurd te worden voor andere klusjes. Wij van WC eend adviseren WC eend.

Een ander belangrijk punt voor Derksen is dat NEC vooral een regioteam moest samenstellen: “Een regionaal talent verdient altijd de voorkeur boven een buitenlander, omdat de regionale vedette doorgaans meer publiek trekt. NEC betaalt nu een vermogen aan Mich D’Avray, maar vond al vrij snel dat Paul Janssen van de Treffers te hoge eisen stelde. NEC is niet ontevreden over Eric Stock, maar dergelijke spelers liggen in Groesbeek voor het oprapen… In dit kader moeten de ontwikkelingen rond Arno Arts op de voet worden gevolgd. Hij dreigt te mislukken in Zwitserland, maar zou de speler kunnen zijn die het nieuwe NEC weer elan geeft.”

Ook over het geringe aantal ex-spelers in de Goffert is Derksen duidelijk: “Zij hebben blijkbaar geen binding met NEC. Dat moet te maken hebben met de anti-voetbalsfeer die er al jaren heerst bij NEC… Dergelijke mensen moet je als club koesteren, zij verdienen respect en leveren tevens een bijdrage voor een gezonde voetbalsfeer.” Strike three!

De uitstraling van de club moet het ook ontgelden. Derksen heeft het hierbij vooral over de technische staf: “NEC mist iedere uitstraling en dat probleem is door de beleidsbepalers schromelijk onderschat… Het is niet de bedoeling om persoonlijk te worden, maar de trainers Pruyn, Hulshuizen, Rutgers, Hendriks en Meulensteen hebben te weinig charisma om NEC enig aanzien te verschaffen…Geen jongen uit de regio staat te dringen om bij NEC te voetballen…de vaders van jeugdspelers hebben geen vertrouwen in een technische staf die louter uit lichtgewichten bestaat…de leden van de technische staf hebben nooit betaald voetbal gespeeld en kunnen de spelers daarom nauwelijks iets leren…Jan Peters moet zo snel mogelijk terug gehaald worden en ook Ronnie de Groot heeft een goede naam. Charly Bosveld heeft ook een goede naam en als je in zee gaat met Jan Pruyn, moet je Willem van Hanegem aan hem koppelen.”

De scouting is ook een punt waar Derksen weinig positiefs over te melden heeft: “…Het feit dat de scouts niet geremd werden door enige praktijkervaring zal daar ongetwijfeld een belangrijke rol in hebben gespeeld.” Uiteraard heeft Derksen wat tips voor goede scouts: Wim Meijers, Jan Peters, Wim van der Gaag, Ben Zweers, Albert van Weide, Jan Ruys, Gerard Weber, Charly Bosveld en uiteraard heeft de adviescommissie zelf natuurlijk ook een geschikte kandidaat: Johan Derksen zelf.

Grappig wordt het wanneer Derksen los gaat bij het onderdeel perszaken. Dat NEC in die tijd meestal als lelijk eendje bekend stond, geen journalist eens een positief stuk over NEC schreef en dat de relatie tussen NEC en de pers niet bepaald goed was, lag volgens de snor aan het feit dat de journalisten in de Goffert niet optimaal konden werken: “De perskamer wordt tevens bevolkt door rode kruissoldaten en suppoosten, de rust wordt er verstoord door baldadige ballenjongens, de snacks zien er onsmakelijk uit, de catacomben en de bestuurskamer zijn voor journalisten verboden terrein, palen verhinderen een goed overzicht vanaf de perstribune, de lessenaars zijn zo gammel dat er niet met computers gewerkt kan worden, het looppad voor de perstribune is uitermate hinderlijk en de perstribune wordt bevolkt door beunhazen zonder NSP-perskaart.” Natuurlijk trof de pers zelf geen enkele blaam voor het negatieve imago van NEC in de media.

Over het technische beleid zegt Derksen: “Trainers zijn slechts passanten, zij moeten zich niet met het technisch beleid bezighouden. Zij moeten het, door het bestuur gevoerde, beleid uitvoeren. Het bestuurslid technische zaken moet de verantwoording dragen voor het technische beleid.” In deze tijd een breed gedragen mening, in die tijd met weinig fulltimers bij de club een stuk minder gangbaar. Derksen gaf ook aan dat Wiel Coerver bereid was om mee te werken aan een technisch beleidsplan voor de club.

Als toetje laat Derksen niets heel van de wijze waarop de adviescommissie behandeld is door het bestuur van NEC. “Het NEC bestuur heeft de adviescommissie getolereerd, maar nooit geaccepteerd… tot op heden hebben de leden van de adviescommissie nog nooit het gevoel gehad dat men werd gerespecteerd. Bestuursleden die zich laten misbruiken moeten dat zelf weten, er zijn echter leden van de adviescommissie die zich daar niet voor lenen. Het had voor de hand gelegen dat het bestuur bij de adviescommissie informatie had ingewonnen over Heino Jacobs bij De Graafschap. De adviescommissie moest het aanstellen van de nieuwe NEC manager uit de media vernemen.” Ook de laatste zinnen zijn niet bepaald verzoenend: “De leden van de adviescommissie zitten er in ieder geval niet voor zichzelf en dat kunnen de meeste bestuursleden niet zeggen. Verdient dit NEC-bestuur eigenlijk wel een adviescommissie?”

Morgen deel 4, dan kijken we naar de bestuurlijke onrust en de gevolgen van het rapport.

The Derksen-Kraay sr-Hoogstraten papers (2)

Op de laatste dag van 2016 lieten we jullie weten dat in handen zijn gekomen van een vertrouwelijk rapport uit 1991 van de adviescommissie bestaande uit Henk Hoogstraten, Hans Kraay sr en Johan Derksen. Vandaag nemen we de delen van Henk Hoogstraten en Hans Kraay sr onder de loep. Er is door de heren wel geprobeerd om er één geheel van te maken. Het deel van Hoogstraten en Kraay kent een duidelijke overgang. De knip tussen het stuk van Kraay sr en Derksen is wat moeilijker te zien, waarschijnlijk omdat Derksen als laatste zijn stuk heeft geschreven en door is gegaan waar Kraay was gebleven.

Het eerste deel van Hoogstraten is eerlijk gezegd niet zo interessant. Het is een beschrijving van het algemene voetballandschap in die tijd en er staan doelstellingen in van de club. Wie in die tijd het voetbal een beetje volgde zal weinig nieuws hebben gelezen, maar het is misschien wel goed om een aantal punten uit dit deel van het rapport toch even te benoemen omdat het een beter beeld geeft over de tijd en de context waarin je het rapport van de adviescommissie moet zien.

NEC speelde in 1991 nog gewoon in de grote betonnen bak met de wieler- en sintelbaan. De voorzieningen in het stadion waren dringend aan vernieuwing toe. NEC was volgens Hoogstraten geen uitzondering in Nederland. Bij Utrecht en PSV waren in de jaren ‘80 al (gedeeltelijk) nieuwe stadions gekomen en de rest kon niet achterblijven. Volgens Hoogstraten moest er meer aandacht worden besteed aan de toeschouwer, moest het stadion gezelliger, het comfort beter, moesten er overdekte en verwarmde zitplaatsen en goede horecavoorzieningen komen. De B.V.O.’s moesten ook zelf op zoek gaan naar oplossingen tegen het voetbalvandalisme, zodat de teruglopende interesse van toeschouwers en sponsors een halt geroepen kon worden. Hoogstraten sloot af met: “Sportieve voor- en tegenspoed moeten niet tot rampen aanleiding zijn. De vaste basis van de club, de organisatie, de financiën, de supporterssteun en het imago, moeten voldoende zijn om meer dan marginaal te functioneren.” Al in slaap gevallen? Waarschijnlijk wel, want spannender dan deze dooddoener zul je niks vinden in het stuk van Hoogstraten. De doelstellingen van NEC, zoals die door Hoogstraten werden opgeschreven waren, zijn ook bekende open deuren:

1 Door een consequent en deskundig beleid moet NEC Nijmegen zich een blijvende positie op eredivisie niveau verwerven.

2 NEC moet een organisatie worden die betrouwbaarheid, effectiviteit en vakmanschap hoog in het vaandel heeft.

3 Door scouting en een intensieve jeugdopleiding wordt het aantrekken van spelers op lange termijn een incidentele aangelegenheid.

4 NEC moet herkenbaar zijn voor toeschouwers en sponsors.

Nee, de eerste drie pagina’s waren inhoudelijk flinterdun. Vanaf het deel van Hans Kraay sr werd het ietsje interessanter. Kraay gaf in het begin van zijn stuk aan dat kleine clubs (zoals NEC) de krachten moeten mobiliseren, omdat de ideeën voor een inkrimping van de eredivisie naar 16 teams (vooral fijn voor de grote clubs) nog steeds niet van de baan zijn. Voor de clubs onder de top zou het volgens Kraay een harde strijd worden en zou de club keuzes moeten maken. Zo snel mogelijk een bedrijf worden en werken met aandelen was volgens Kraay noodzakelijk. Even ter info: NEC was in die tijd een stichting met een stichtingsbestuur.

Kraay maakte vervolgens een vergelijking met Amerikaanse sporten en noemde als voorbeeld de New York Yankees en de Boston Celtics. Sportclubs die als een bedrijf gerund worden en waar een aantal aandeelhouders de club in eigendom hebben. Volgens Kraay moest het roer dus om kon de club alleen de strijd aan gaan wanneer ze een creatiever en zakelijker beleid zouden gaan voeren. Journalist Jaap van Essen zou ervan moeten overgeven. Volgens hem was juist het runnen van een voetbalclub als bedrijf de hoofdoorzaak voor de verdere vervreemding tussen het bestuur en de supporters. Meer over het stuk van Kraay is er echt niet te “lekken”. Meer dan één A4-tje was zijn bijdrage namelijk niet.

Morgen lekken we door, dan met het deel van Johan Derksen. Dan met meer vuurwerk.

The Derksen-Kraaij sr-Hoogstraten papers (1)

Iedereen kent de geschiedenis van rapporten in de voetbalwereld: Ze worden vaak intern eerst belangrijk gemaakt, mensen verdienen er vooral wat centjes aan, inhoudelijk stelt het uiteindelijk vaak niet veel voor en als het rapport afgerond is gaat het in de la van een bureau om vervolgens bij de tweejaarlijkse grote schoonmaak in een doos oud papier op straat te belanden. Zo kennen we bij NEC allemaal nog wel het rapport van Leen Looijen dat ging over het beroep van profvoetballer en welk type voetballers en speelstijl NEC zou moeten nastreven. En waarschijnlijk was niemand hier in 2008 mee bezig, omdat iedereen in Nijmegen bezig was met Europees voetbal, maar in dat jaar kwam oud Ajax bestuurder Arie van Eijden ook met een rapportje vol aanbevelingen voor het NEC bestuur die het ene oor in gingen en het andere oor weer uit. Kortom; rapporten komen en gaan en het is meestal een hoop bla bla.

Heel af en toe zorgt een rapport wel voor reuring bij de club. Zo kwam de DTH redactie via een anonieme bron deze week opeens in het bezit van zo’n vertrouwelijk rapport. Een rapport uit 1991, waarin onze club werd doorgelicht door een heuse adviescommissie van zwaargewichten. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar het was toenmalige hoofdsponsor Richard Bouwens die opdracht gaf aan deze adviescommissie om de club door te lichten en adviezen te geven voor de toekomst. De commissie bestond uit Henk Hoogstraten (toen topman bij Blokker en heel opvallend: op dat moment ook bestuurslid van de club), Hans Kraaij Sr (oud-international, oud-trainer, oud manager) en Johan Derksen (onze bekende bromsnor die zegt NEC supporter te zijn).

Het rapport is nooit echt openbaar gemaakt en ook dit rapport kende het bekende lot: het verdween uiteindelijk in een la. Toch zorgde het rapport 25 jaar geleden wel voor een flinke rel in de bestuurskamer bij NEC. Met name het deel van Johan Derksen was pittig. Of zoals Jaap van Essen van de Gelderlander het typeerde: Derksen schreef het stuk met een bajonet in plaats van met een pen. In een werkelijk schitterend opiniestuk in De Gelderlander maakte Van Essen op zijn eigen wijze gehakt van de adviescommissie én het bestuur. En hij had gelijk, want de onderzoek basis en de omvang van het rapport van de adviescommissie (tien A4-tjes) waren zeer beperkt. Toch moesten de vinnige woorden in de bekende Derksen stijl door het bestuur niet genegeerd worden volgens Van Essen, want er zaten best wat zinnige aanbevelingen bij. De titel van het opiniestuk was: “Structuur NEC vervreemdt fans van ‘hun’ club.” Van Essen liet zijn (supporters)hart spreken. Dit jaar overleed Jaap. Een mooi moment om op de laatste dag van het jaar nog eens aan hem te denken door één van zijn stukken in te duiken.

 

Tekst: Jaap van Essen, bron: De Gelderlander

 

Het is een beetje gissen waarom Richard Bouwens opdracht gaf aan de adviescommissie, maar dat het allemaal niet zo lekker liep is een understatement. Bouwens was de man die spelers vergeleek met dronken schoenverkopers die ontslagen moesten worden (ze speelden zo slecht dat ze wel dronken moesten zijn) en hij was ook tot nu toe de enige sponsor die gedreigd heeft om zijn naam van het shirt te halen als de resultaten niet snel zouden verbeteren. Aan de andere kant had hij hart voor de club en had hij de adviescommissie toch vooral ook ingezet, omdat hij niet blind kon vertrouwen op het bestuur van de club en voorzitter Henk van de Water in het bijzonder. Meerdere malen had Henk van de Water in zijn ogen belangrijke zaken verprutst, waaronder het mislopen van sponsoren. Het bestuur bestond in die tijd naast Henk van de Water uit Nol Smits, Theo Peters, Fred Mouw en dus ook Henk Hoogstraten in een nogal vreemde dubbelrol.

Natuurlijk het is allemaal 25 jaar geleden, al lang verjaard en vergeeld, maar onze interesse was gewekt toen we de 10 A4-tjes in handen kregen. En ook al komt dit uit de tijd van Erik Stock en Hennie de Romijn, het blijft leuk om eens terug te kijken in die tijd van onze vroege voetbalherinneringen. En was er inderdaad sprake van een coup tegen het toenmalige NEC bestuur? Of draven we een beetje te ver door en is het inderdaad weer een onbeduidend rapportje? Hoe dan ook, we gaan na 25 jaar de inhoud van het rapport lekken! En lekken over NEC is nog altijd beter dan het lekken van vage emailtjes van ene Hillary Clinton. So wikileaks eat your heart out!

De week van… Wang OUT, Ron de Groot IN!

Het was me het weekje wel weer bij de club. Spelers die uit de wedstrijdselectie worden gehouden, een speler die zelfs verwijderd is uit de selectie, gescheld en geruzie op de training, angstige stilte uit Zeist wat betreft de situatie rondom categorie 1, een nederlaag tegen Heracles en tot overmaat van ramp vind Ritzmaier de selectie van Go ahead zelfs beter dan die van NEC.

Maar gelukkig hebben we als baken van optimisme nog altijd de officiële site van NEC. Daar lezen we op een berichtje over het verwijderen uit de selectie van Quincy en een kort verslag van de wedstrijd tegen Heracles na, niets van deze ellende. We lezen nieuws over de fantastische opbrengst voor de roparun, het hartverwarmende bezoek van de club aan het Amalia kinderziekenhuis, een leuke fotoreportage van de mascottes van NEC en Twente, een verlenging van een sponsorcontract, een mooie quote van de trainer over de 12e man, een schitterende actie in samenwerking met de hoofdsponsor, de ongeslagen status van jong NEC en een speelgoedwinkel in malden heeft ervoor gezorgd dat er een top fifa 17 toernooi is geweest in de Goffert. En dan laat ik nog even de actie dat je 1 minuut gratis winkelen kunt winnen bij de Coop nog even buiten beschouwing. Kijk dat hebben we nodig net voor kerst. Een stukje feel good!

Read more

De week van… de voorbereiding

Vandaag op de laatste training voor de derby moest ik even aan supporter de Beu denken. Als hij er nog zou zijn geweest dan had hij waarschijnlijk weer gezegd dat we met 4-0 zouden winnen en dat voorronde champions league nog steeds tot de mogelijkheden zou behoren. Of hij het altijd serieus meende was onduidelijk. Een 1-0 overwinning was waarschijnlijk ook prima geweest. Over de derby was hij wel serieus en als één van de weinigen was ik het altijd roerend met hem eens. Als hij namelijk de keuze kreeg voor altijd de derby of een faillissement van Vitesse, dan koos hij voor het laatste. Samen hadden we afgesproken dat we dan ieder jaar op die dag de vlag uit zouden hangen en dan deze feestdag zouden vieren. De vaste bezoekers van de training konden het niet geloven. Deze wedstrijd was toch zo speciaal, die wil je toch niet missen?

Als ik eerlijk ben, kan ik niet genieten van de derby. Genieten kan ik pas als de scheids afgefloten heeft en er een voor ons positief resultaat op het scorebord staat. En dan is het ook echt genieten en vaak ook lang. Daarvoor is het vooral ongezonde spanning, een hoop ergernissen, gevoelens van grote afkeer die eigenlijk niet goed bij me passen en me blijven verbazen over het feit dat stoere plaatjes uit het tijdperk van inbellen en ADSL, nog steeds geplaatst worden op social media in de week voor de derby.

Maar zolang de derby er is zal hij leven. Soms een beetje meer of minder dan anders. Dat laatste is afhankelijk van externe factoren, zoals het belang van de wedstrijd voor de stand op de ranglijst. Na morgen is er nog niets gewonnen of verloren, dus dat zorgt voor minder druk. Wel zorgwekkend is dat de wedstrijd nog niet uitverkocht is. Dat heeft niets met deze wedstrijd te maken, want ook de wedstrijd tegen Feyenoord was bijvoorbeeld niet uitverkocht. Ik heb het niet onderzocht, maar mijn vermoeden is dat ieder jaar een compleet nieuw team niet bevorderlijk is voor de binding. En heb je een keer een jongen van de club, die zou kunnen uitgroeien tot clubicoon, dan stapt hij net zo makkelijk over voor een paar rotcenten meer naar de vijand. En dan in de media huilie huilie doen over het feit dat hij mocht vertrekken en dat hij daarom zijn mond dicht had gehouden. Daarmee praat je niet goed dat je vervolgens je ziel verkoopt aan de duivel. Nee, dan liever een blikje buitenlanders dat volgend jaar weer ergens anders speelt en niet met de vuist op het logo slaat als teken van eeuwige trouw.

Die eeuwige trouw zal van de supporters moeten komen ben ik bang. De East side bijvoorbeeld. Zij bestaan vandaag 40 jaar en ik feliciteer ze van harte. Zij vieren vanavond alvast een mooi feestje en met wat geluk doen ze dat morgen nog even over.  HUP NEC!

Bleum

 

 

 

 

De week van….. Niet kijken, wel kijken

Ik kan er slecht tegen. Een club die koketteert met het feit dat ze een open, transparante volksclub zijn, maar vervolgens wel in het geheim trainingen en wedstrijden af werkt. Met verbazing lees ik het gemak waarop mensen dit wegwuiven. “laat ze lekker oefenen tegen een goede tegenstander, dat weegt zwaarder dan die 25 man die op een doordeweekse middag een wedstrijdje missen.” Dat is dan het verhaaltje om het goed te praten. Ik maak me er wel boos om, vanwege het principe. Het gaat niet om 25 supporters die een wedstrijdje missen, maar juist het idee dat je niet denkt aan die 25 man die zo’n wedstrijd willen zien. Stiekem dingen voor supporters verzwijgen, dat voelt bij mij heel slecht. Niet eens de moeite nemen om een live verslag te doen of een stream. Nee, achteraf hoor je pas dat er gespeeld is en dat er een uitslag is. Alsof je beste kameraad een feestje geeft en je dat een dag later pas te weten komt door foto’s die op facebook verschijnen. De club is van iedereen en niet toevallig alleen van een bestuurslid met een stropdas die de wedstrijd wel kan zien. Of een journalist van de Gelderlander of de technische staf of een speler die op het veld staat. Wij zijn samen de club. Als in mei de brieven voor de seizoenkaarten weer op de mat vallen, dan zijn we als supporter natuurlijk wel weer onmisbaar voor de steun. #samenbeter alleen als het uit komt en het niet teveel moeite is qua veiligheid en geregel.

Zo dat is eruit!

De laatste wedstrijd die we nog wel konden bezoeken deze week was Roda-NEC. Ze zeggen wel eens de lamme tegen de blinde, maar dit was erger. Dit was een bijna dood ervaring. Maar dat is nog altijd beter dan geweldig spelen en er met 1-0 af gaan. In dit seizoen is het sprokkelen van punten heilig. Dus ik ging tevreden naar huis afgelopen zaterdag. We hebben weer wat lucht, we geven Roda een tikje en we hoeven niet in oktober al te gaan lopen schreeuwen op het voorplein. Maar er viel meer te lachen deze week. Het leek op een bericht van de speld: Van Beukering wil weer fit worden en het betaalde voetbal in. Tja… ik wil ook een wasbordje en in mijn dromen schiet ik ook altijd de bal in de kruising in de Champions League finale van NEC tegen Barcelona, maar ik besef wel dat het bij dromen blijft. Jhon blijkbaar niet. En nu gaat hij mij over een jaar keihard uitlachen of ook hij wordt een keer wakker.

De komende week geen voetbal, maar wel een heuse première. De docu van Fox met de naam van ons programmablaadje komt voor het eerst op TV. Zondag om 21.00 uur zien we de werkwijze van onze trainer en kunnen we kijken of Hyballa gek is of geniaal of van allebei een beetje. Of zoals wijlen Johan Cruyff zei: “Je bent net zo lang gestoord tot je een genie bent.” Saai zal het in ieder geval niet zijn. En het mooie van dit alles is… we mogen en kunnen er gewoon naar kijken! Joepie!

Bleum