Archive for DTH

DTH Opinie: De Videoref

Heerlijk die videoref. Wat kun je er tegen hebben, want eerlijker is altijd beter toch? Na gisteren zijn we bij NEC inmiddels vijfvoudig ervaringsdeskundige geworden wat betreft de videoref en het voelt op de een of andere manier niet goed. Na gisteren ben ik erachter wat me het meeste irriteert aan de videoref: Er zit niets van spanning meer in zodra de tv beweging gemaakt wordt. Het is geen hulpmiddel waarbij het kwartje de goede of verkeerde kant op kan vallen, maar een overrule systeem. Geen scheids die tegen het advies meer in gaat dus zodra het scherm bewegingkje komt weet je hoe laat het is.

Higler zei dat de door de videoref beoordeelde penalty situatie een kwestie van centimeters was. Dan zie ik dus veel liever dat de scheids direct een tv beweging maakt en dat ze dan gaan bekijken of hij er binnen of er buiten was. Bij het rugby zie je ook dat scheidsrechter juist aan videoref vraagt hoe het zit. In het voetbal zijn de scheidsrechters nog veel te ijdel en gaan ze af op hun eigen gevoel zonder direct videoref in te schakelen en dan worden ze achteraf gecorrigeerd. Met het akelige gevolg dat niet de scheidsrechter op het veld de eindbaas is, maar de videoref. Bij geen enkele goal kun je meer uit je dak gaan, want wie weet heeft de videoref gezien dat iemand met zijn linkerpink de bal net aangeraakt heeft. Irritant dus. Zeker bij situaties die je op verschillende manieren kunt interpreteren.

De extra chef corrigeert de scheidsrechter op het veld. Dat maakt van de videoref voor de scheids meer een tik op de vingers dan een extra hulpmiddel. Volgens mij kan dat niet de bedoeling zijn. Misschien moet je het gebruik van de videoref daarom ook bij de scheidsrechter zelf en de teamcaptains leggen. Dat je bijvoorbeeld teamcaptains het recht geeft om een challenge aan te vragen en verder de scheids alleen op zijn verzoek de videoref als hulpmiddel laat inschakelen.

En natuurlijk moet je niet de videoref bij de ene (beker)wedstrijd wel doen en bij de andere niet, dat is inconsequent. En laat de beelden ook maar zien in het stadion. Als het terecht is zul je ook minder snel spreekkoren krijgen vanaf de tribune. Ook een foutieve ingooi kan bepalend zijn voor een goal, dus geen restricties opleggen waar de videoref wel of niet over mag oordelen. Gewoon een beperkt aantal mogelijkheden aan aanvoerders geven om de videoref in te schakelen  (moet ook geen kermis worden) en de scheids moet de ijdelheid aan de kant schuiven en bij twijfel gewoon de videoref inzetten. Dan wordt op het veld het wedstrijdverloop bepaald en niet vanuit een studio in Hilversum.

Bleum

NEC doet plicht in beker

Een thuiswedstrijd tegen Achilles ’29 in de beker was op voorhand een goede loting. Met alle respect voor de tegenstander, een club uit de tweede divisie moet je thuis kunnen hebben. En toch schaal je Achilles ’29 door het Jupiler league verleden vooraf toch net effe wat hoger in dan Hoek, Lienden of Rijnsburgse boys. Dat hoger inschalen bleek achteraf onterecht te zijn geweest, want zelfs met 10 man en met veelal reservespelers was NEC heer en meester in de Goffert. Niet vreemd natuurlijk, want in Groesbeek hebben ze het door de financiële ellende (mede dankzij meneer Derks) natuurlijk niet makkelijk en hebben ze veel aan kwaliteit ingeleverd.

Tegen deze achtergrond kun je NEC misschien nog wel verwijten dat er niet wat meer goals in zijn gevlogen. Maar NEC had een geldig excuus, want we hadden ook nog scheidsrechter Higler en die had niet echt zijn dag. Wat was deze man slecht. Hij gaf geel aan Alberto, maar hij werd (terecht) gecorrigeerd door de videoref. Vervolgens maakte Achilles een aantal pittige overtredingen die regelmatig onbestraft bleven. Niet alleen door geen vrije trap te geven, maar ook overtredingen die geel waard waren, werden niet met geel bestraft. En als de NEC spelers daar wat van zeiden dan wilde meneer Higler laten zien dat hij het mannetje was en gaf hij wel geel, zoals aan Langil, die overigens een hele behoorlijke wedstrijd speelde. In de tweede helft gaf Higler een penalty aan NEC en geel voor de speler van Achilles, waar rood op z’n plaats was geweest. Het was immers een snoeiharde overtreding van achteren. Maar ja met het verhaal van dubbel straffen (en rood en penalty) kun je misschien nog leven met geel. Maar ook nu werd hij weer gecorrigeerd door de videoref omdat de overtreding er net buiten was. Wat meneer vervolgens even vergat was om de speler van Achilles rood te geven, want daar had hij wel recht op. Maar die scherpte zat er vandaag niet bij hem in. De rest van de wedstrijd wist hij het echt niet meer en leek hij bij ieder beetje twijfel even te willen wachten op de videoref. Bang om nog een fout te maken. Toegegeven, de kans daarop was erg groot.  

De goals van Groeneveld (net geen buitenspel), Kadioglu (intikker na vrije trap) en Rayhi (een mooie lob) waren prima en meer dan terecht. Achilles kwam in de tweede helft wel een paar keer voor de goal van Smits, maar die keepte op de lijn niet slecht. Op basis van het aantal kansjes was een goal voor de Groesbekers misschien wel terecht geweest, maar meer ook echt niet.

Uitslag
3-0, terecht, degelijk, maar niet sprankelend.

Toeschouwers
Er schijnen 5115 toeschouwers te zijn geweest, maar we bekijken de beelden van de videoref nog even terug om te kijken of dat aantal wel echt klopt.

Scheids
Al genoeg over gezegd. Wat een drama die man.

Hoogtepunten
-We zijn door in de beker!

-Langil, Sturing en Breinburg speelden een prima pot.
-Het was een wedstrijd zonder stress en dat is ook wel eens fijn.
-Dankzij Higler hadden we op de tribune genoeg te bespreken.
-Toch drie keer kunnen juichen.
-Mooie lob van Rayhi.
-Het was met 16 graden niet koud, prima temperatuurtje voor een bekerpotje.

Dieptepunten
-De videoref en de arbitrage met stip op één.
-De actie van Alberto, waardoor NEC met 10 man verder moest.
-De rest van de invalbeurt van Rayhi.
-Te weinig doelpunten.
-Slechts 1 loket open bij de catering onder de Goffertribune betekende 10 minuten wachten op een bak koffie.
-De tussenstanden waren niet te lezen op het scherm.
-18.30 op een doordeweekse avond is echt gewoon een enorme ruk tijd!

Tactiek
Bogers dacht laat ik alle bankzitters maar eens opstellen en alleen de creatieve spelers Groeneveld en Kadioglu mee laten doen. Ondanks dat ik persoonlijk niet zo’n fan ben van dat compleet omgooien, pakte het toch goed uit, gewoon omdat het krachtverschil te groot was.

Inzet
Er werd hard gewerkt, daar viel niets over te zeggen, maar als je kritisch bent, had er meer ingezeten.

Conclusie
We zijn door dus “who cares”? Nu weer hopen op een thuiswedstrijd die te doen is. Wel graag rond een uur of acht aub.

NEC pakt zorgwekkende overwinning

Op voorhand hielden supporters er al rekening mee dat het dit jaar minder makkelijk zou gaan als het vorige jaar in Juup, maar dat je zelfs thuis tegen Eindhoven de onderliggende partij bent en slechts 30% balbezit hebt, is zeer zorgelijk. Wonder boven wonder staat er dan nog wel 2-1 op scorebord, maar als het 2-5 was geweest had je niks kunnen zeggen. Het is dat Eindhoven zo verschrikkelijk slecht met de kansen om ging (ook een kwaliteit).

Natuurlijk zijn er, misschien wel terechte, excuses te bedenken. Golla, Delle, Kadioglu, Joppen, Breinburg ze waren er allemaal niet bij en NEC zit nog steeds met een compleet nieuwe groep in de bekende ontwikkelingsfase, maar dan nog… van een team met kampioensallure, met het hoogste spelersbudget van de normale clubs en van een ploeg die op papier gewoon betere spelers heeft, mag je beter verwachten.

Het is belangrijk om thuis dominant te spelen, veel kansen te krijgen, publiek mee te krijgen waardoor je aan klantenbinding doet, punten pakken, vertrouwen krijgen etc etc. Van dat hele rijtje blijft alleen (gelukkig) het punten pakken nog over. Zelfs met deze 3 extra punten stellen supporters hun ambities bij. Tegen Eindhoven zag je namelijk geen kampioensploeg.

Gisteren waren er voor het eerst fluitconcerten te horen en was er openlijk kritiek op de trainer te horen. Enkele opmerkingen die ik opgevangen heb waren: “Hij zit als een zoutzak op de bank”, “Hij wisselt te laat”, “Hij laat NEC veel te defensief spelen”, “Hij stelt de verkeerde spelers op”, “Hij laat NEC zonder enig idee spelen” en “Hij heeft met zijn gebrek aan charisma totaal geen overwicht op de groep”.. Persoonlijk vind ik het wat snel om zo te oordelen, ook Bogers moet de tijd krijgen. Daarbij komt dat hij door het besluit van de club om hem te promoveren van assistent naar hoofdcoach toch gezien wordt als een noodverband. Ik blijf het vreemd vinden dat iemand binnen twee weken van de ideale assistent opeens de ideale hoofdtrainer is geworden. Daar spreekt niet echt een visie uit. Het zal een centenkwestie zijn. Maar ook Bogers moet wel snel gaan leren van de wedstrijd tegen Eindhoven, want tactisch gezien klopte er heel weinig van.

Terug naar de wedstrijd: Voorin heb je gelukkig nog Groenevelt en Braken. De laatste 2 wedstrijden werden bij elkaar slechts 7 kansen gecreëerd, maar daar gingen er wel drie van in. Dat kun je met recht effectief noemen. Waarbij Braken laat zien een echte spits te zijn. Daar tegenover staat een middenveld dat de laatste twee wedstrijden overlopen wordt en dat zowel met als zonder Breinburg uit balans is en verkeerd lijkt te staan. Ook het gebrek aan een rechtsbuiten helpt niet mee. De geschorste Rayhi is misschien nog wel de beste optie voor die plek. Of misschien wel Achabar (Waar blijft die eigenlijk?).

Read more

DTH Opinie: Wij van WC eend controleren WC eend

Een dag na het ontslag van Hyballa komt de voorzitter van de RVC van Gaalen met een steunbetuiging naar van Ingen. Volgens hem zal de complete RVC haar lot verbinden aan een eventueel vertrek van Van Ingen. Als mens is iemand steunen en je lot verbinden prima, als RVC-lid onbegrijpelijk. Als RVC-lid is het namelijk je taak om het functioneren van de directie en het gevoerde beleid te controleren. Ik heb geen enkel probleem als de RVC de directie steunt, mits dat is gebeurd op een onafhankelijke manier en met een kritische blik naar het gevoerde beleid. Echter, door als RVC je lot te verbinden aan de directie is er van een objectieve en onafhankelijke controle van het beleid geen sprake. Dan heb je eigenlijk te maken met mensen op verschillende stoelen die samen het beleid maken, zonder enige kritische controle van bovenaf.

Gisteren hadden we het al over dat ene belang en dat is de club. De RVC moet haar taak uitvoeren met dat clubbelang in het achterhoofd en niet aan vriendjespolitiek doen. Wat ze nu doen is eigenlijk zeggen: We gaan door op de huidige manier of we stappen allemaal op en laten de club over aan haar lot. Het spreekwoordelijke mes op de keel voor alles en iedereen bij de club. Het is misschien een goed bedoelde steunbetuiging, maar het legt pijnlijk bloot dat er van echte bestuurslagen en controle geen sprake (meer) is.

DTH Opinie: één belang

Zelden heeft het ontslag van een trainer voor zoveel beroering gezorgd. Voor alle argumenten, voor of tegen valt wat te zeggen, maar uiteindelijk telt maar één ding en dat is het belang van de club. Dat mogen we niet vergeten, welke pro of anti sentimenten er ook aan deze beslissing kleven. Bij dat belang voor de club moet gekeken worden naar de korte en lange termijn. Op de korte termijn heeft NEC nog minimaal twee en maximaal zes cruciale wedstrijden te gaan. Met Peter Hyballa aan het roer zagen we de laatste wedstrijden een team dat zo ontzettend zwak was, dat zo weinig creëerde, dat met zo weinig vertrouwen speelde en dat zo zonder idee puur op basis van toeval speelde, dat deze lijn doortrekken zonder enige twijfel degradatie zou opleveren. Het argument dat we het met Hyballa wel zouden redden is ‘wishfull fiction’. Je kunt vraagtekens zetten bij het moment van het ontslag (had zo’n beslissing dan niet veel eerder genomen moeten worden?), maar als meer van hetzelfde niet de oplossing is, dan moet je iets anders. En garanties dat je het met een nieuwe trainer wel gaat redden heb je niet, maar als de kans ook maar 5% is dat deze trainerswissel het gewenste effect heeft, dan moet je er voor gaan. Hoe pijnlijk deze beslissing ook is. Het gaat om de club.

Read more

De week van… de voorbereiding

Al hebben ze 100 bekerfinales in Arnhem, al hebben ze 500 luchtkastelen, al spreken ze 1000 keer uit dat ze Gelders beste zijn en zelfs al winnen ze alle derby’s die er zijn… nooit, maar dan ook nooit zullen ze daar in Arnhem ook maar een beetje in de buurt komen van de echte trots en liefde, zoals wij Nijmegenaren die voor onze club hebben. Waar ons clubgevoel gehard is als het beton van het oude stadion en de grijze grauwe grachtmuren in de nieuwe Goffert, daar is dat in Arnhem zo breekbaar als het glas van het Gelredome. Een derby in Arnhem, vier uur daar bij de Rijn, en je weet weer waarom NEC en Nijmegen je zo dierbaar zijn.

En ja, sportief gezien is Vitesse-NEC meestal niet zo leuk. Maar als we een keer winnen, winnen we ook echt. Een overwinning dit weekend, zal meer dan welkom zijn. Als we eerlijk zijn, dan hebben ze in Arnhem op vrijwel iedere positie een betere voetballer. Ik hoop dat Hyballa de afgelopen weken de spelers duidelijk heeft gemaakt dat wij dan maar het beste team moeten zijn aanstaande zondag. En anders moeten wij supporters dat morgen maar even duidelijk maken op de laatste training.

Een laatste training met vuurwerk dat er eigenlijk niet moet zijn. Aanmoedigingen, vuurwerk, spandoeken en gezang zijn het monopoly van de voetbalsupporter. En als er geen gebruik gemaakt wordt van dat monopoly, dan houdt het op. Het is hetzelfde als de klappers bij AZ, de gesponsorde vlaggetjes en bordjes die omhoog gehouden moeten worden bij grote wedstrijden, sjaaltjes met een marketingspreuk van de club erop of sfeergeluiden uit de luidsprekers bij Roda JC. Het hoeft voor mij niet en het hoort eigenlijk ook niet.

Het zijn dus ook de supporters die de spelers, al dan niet met vuurwerk, op scherp moeten zetten en niet de club zelf. Wat mij betreft was dat ook mogelijk geweest. Kijk, eerlijk is eerlijk, de grote hoeveelheden vuurwerk die supporters op eigen houtje mee namen, dat is natuurlijk een veiligheidsrisico. We kennen de beelden uit Leeuwarden nog wel met die gewonde steward en ook in Nijmegen is een steward gewond geraakt omdat iemand een cobra wierp in de gracht van het stadion. Je moet er niet aan denken als zo’n ding tussen het publiek terecht komt, ook niet bij de laatste training. Maar met heldere afspraken met alle supportersgroepen kun je een heel eind komen. Laat fanatieke groepen aan de overzijde van het veld hun ding doen en roep overige supporters met klem op om geen vuurwerk mee te nemen en af te steken en het zou volgens mij allemaal best mogelijk moeten zijn. Helaas het mocht niet zo zijn… Als alternatief is er morgen een mars georganiseerd door de HKN. Meestal wordt ik niet blij van het woord mars. Dat wekt namelijk de suggestie dat er een flinke afstand gelopen moet worden. Maar deze keer valt het allemaal reuze mee qua afstand, dus dat mag geen excuus zijn.

Dat wordt zowel morgen als overmorgen de wekker zetten om op beide dagen naar een plek te gaan met gemengde gevoelens. Op zaterdag naar een plek die voor veel NEC supporters dierbaar is, maar waar nu iets is wat je eigenlijk niet wil zien. Op zondag naar een plek die je eigenlijk niet wil zien, maar waar je toch naar toe omdat je club je dierbaar is. En dan maar hopen op een nieuw feestje, zoals 5 jaar geleden, toen George voor altijd held werd en hij zijn goal vierde met de persoon die voor altijd afgedaan heeft. Weer zo’n overwinning zal mooi zijn, dan wordt het een latertje. Het enige smetje waar we dan nog van balen is van dat klote Fox, dat alleen maar aandacht heeft voor de klassieker en de enige echte derby links laat liggen, waardoor het nagenieten met mooie beelden lastig zal worden. Ik snap ook niet waarom we al jaren op dezelfde dag staan en dat de Gelderse clubs dat wel OK vinden. Als je ergens een onbeduidend potje moet plannen als club is het wel op de dag dat de klassieker gespeeld wordt. Maar goed, dat smetje spoelen we wel weg!
HUP NEC!

NEC doet pijn aan de ogen

Iedere week denken we ons bijna veilig te spelen en even zo vaak gaan we met een kater terug naar huis. Maar ach, daar zijn we ook NEC supporter voor. Het kan bij ons nooit perfect, nooit zonder zorgen en nooit zonder teleurstellingen. En iedere keer denken we dat het vanaf nu alleen maar beter kan, maar helaas vandaag was het nog slechter dan tegen PEC en de Eagles.

Een simpele pass over 5 meter zien die ook echt aan kwam, was vandaag moeilijker dan een grote prijs winnen bij de staatsloterij. Simpele aannames waren vandaag voor de spelers nog moeilijker dan de poging die de Turkse minister moest ondernemen om het consulaat binnen te komen. Ruimte weggeven was deze wedstrijd in de bonus en je had geen enkele hand nodig om de kansen te tellen. Nee, als je NEC supporter bent en PVDA gestemd hebt dan werd je waarschijnlijker vrolijker van de verkiezingsuitslag dan van deze wedstrijd.

Ik heb de tegenstander van vandaag bewust nog niet genoemd. Utrecht was beter en heeft terecht gewonnen, punt. En het is best logisch dat Hyballa in de analyse zich meer richtte op de kwaliteiten van Utrecht, dan op het afvallen van zijn mannen, maar dat is geen rechtvaardiging om thuis zo afgeslacht te worden.

Uit tegen Utrecht had je ook een dramatische eerste helft waar Utrecht met 4-0 in de rust voor had moeten staan. Dankzij een zeer degelijke tweede helft pakte je toch een punt in de Domstad. Waar vanaf toen Utrecht verder gegroeid is, daar is NEC stil blijven staan en vooral ook een stuk wisselvalliger geworden. Wat vooral opvalt bij Utrecht is de ervaring. Dat terwijl bij NEC vooral de jeugdspelers juist meer minuten kregen. Een analyse van de wedstrijd zullen we jullie verder besparen.

Uitslag
 0-3.. Een slechtere generale voor de derby lijkt onmogelijk, maar ja winnen in Arnhem is je bijna veilig spelen. Alweer.

Toeschouwers
 Het begon veelbelovend met vuurwerk in een goed gevulde Goffert. Vak 080 had genoeg bier op, dus die zongen nog wel, bij de rest op de tribune was behoefte aan serene rust of Mieke Telkamp.  

Scheids
 Mulder, een zeer matig fluitende kale kern Wannabee.

Hoogtepunten
-De ballenjongens waren foutloos en wisten wel over 10 meter de bal toch precies bij Delle te krijgen. Hulde!
-De kachels deden het deze keer en dat was fijn want echt warm van de wedstrijd werden we niet.

Dieptepunten
 ***aangezien dit stuk te lang was, heeft de hoofdredactie dit stuk verwijderd***

Tactiek
 We begonnen vandaag met 5 verdedigers, daarna werd het 4-3-3 en daarna weer met een ruit. En bij alle 3 de systemen was geen enkele lijn te ontdekken. Het leek alsof iedere speler die de bal kreeg vervolgens zelf zijn eigen tactiek moest bedenken. En die tactiek was dan vervolgens niet bij zijn medespelers bekend.

Inzet
 Er werd hard gewerkt en gerent, vooral achter Utrecht spelers aan.

Conclusie
 Volgende keer winnen en we zijn veilig en dat gaan we verdomme ook gewoon doen! Geen gaten in de verdediging, geen klote passes, geen slappe duels en geen smoesjes en excuses meer! Nog twee weken om de kop leeg te maken en de absolute wil om te winnen erin te krijgen. En kijk gerust deze wedstrijd nog 2 keer om te zien hoe het niet moet en dan dit filmpje hieronder kijken. Iedere dag!

 

De week van: Gratis advies

Veel talent als voetbalcoach heb ik niet. Hoewel, jarenlange ervaring met championship manager en LMA manager, dat is natuurlijk niet mis. En veel ervaring heb je bij NEC niet nodig, want je kunt bij NEC van een jeugdcoach zomaar ineens assistent worden. Er is dus nog hoop voor een glansrijke rol als technisch adviseur bij onze mooie club. Toch maar even mijn analyse van de pot van gisteren.

Voor de wedstrijd tegen Zwolle hoorde ik supporters zeggen dat dit anders zou gaan worden als de pot tegen de Eagles. Nu hoefde ze het spel niet te maken en dat zou NEC beter liggen. Maar het tegendeel was waar. De eerste vijf minuten waren exact hetzelfde als de pot tegen de Eagles. NEC maakte het spel, ging als een dolle naar voren en probeerde de tegenstander te overrompelen. Niks inzakken, niks compact spelen en er snel uit komen, maar veel man voor de bal en snel combinatiespel. En dat is leuk, behalve wanneer je door dom balverlies een counter om de oren krijgt en opeens tegen een achterstand aan kijkt. In de eerste helft had Larsson niet in de gaten dat de bal een meter achter hem rolde, hij verloor de bal en 10 seconden later werd de bal tegen de kruising geschoten. Was dit een goal geweest dan was het Eagles “all over” geweest. Nu leek het alsof je een goede eerste helft speelde.

Ook tegen Feyenoord probeerde je te voetballen, ook daar waren de eerste minuten veelbelovend, maar ook daar werd het uiteindelijk een kansloze nederlaag. Maar ja dat mag natuurlijk, dat kan gebeuren tegen Feyenoord, want dat is toch de nummer 1 pffff.
Read more

BNN en NEC: Even nagenieten

Gisteren was de documentaire te zien over BNN, Bart De Graaff en NEC op Foxsports. Kijk even in de TV gids want de docu gaat nog op herhaling en die moet je echt niet missen. Een top documentaire was het! Voor mensen die niet willen wachten op de herhaling of voor de mensen die de docu gezien hebben en nog even willen nagenieten, hier nog wat mooie herinneringen uit de tijd van Bart bij NEC!

 

The Derksen-Kraay sr-Hoogstraten papers (4)

Het rapport, waarvan we in deel 2 en 3 grote delen van de inhoud gelekt hebben, viel slecht op stadionplein 1. Bestuursleden Smits en Peters dreigden met opstappen als medebestuursleden (vooral natuurlijk Hoogstraten) geen afstand zouden nemen van het rapport. Ook Van de Water twijfelde en vond dat Hoogstraten kleur moest bekennen. De positie van Hoogstraten was zo pikant, omdat hij zijn handtekening ook onder het rapport had gezet én bestuurslid was. Hij wist zijn positie in eerste instantie te redden door aan te geven dat Derksen “zeer onfatsoenlijk” had gehandeld. De tekst zou buiten zijn goedkeuring om op het laatst nog zijn aangepast. Dat bleek genoeg voor het bestuur om zelf aan te blijven en ook Hoogstraten mocht voorlopig aanblijven, omdat hij niet meer achter (een deel van) de inhoud van het rapport stond. Toch was de positie van Hoogstraten niet meer zo sterk als voorheen en werd hij enige tijd later vervangen door Sije Visser.

Het rapport zelf werd in eerste instantie opzij geschoven. Het werd meer gezien als de strafexpeditie van Derksen. Toch gaf Van de Water aan dat er best een paar bruikbare onderdelen waren. De opdrachtgever Richard Bouwens gebruikte het rapport om te eisen dat het bestuur actie zou ondernemen, met name op het technische vlak. Zo zou de selectie versterkt moeten worden, deed hij de suggestie om Cor van der Hart aan te stellen als technisch supervisor en Hans Kraay sr zou de nieuwe commerciële man moeten worden. Die eisen zijn niet ingewilligd. Wel zijn enkele punten uit het rapport (denk bijvoorbeeld aan het verhaal over Ron de Groot, NEC als bedrijf, het aanstellen van een technisch directeur, meer professionaliteit en het werken met aandeelhouders) later wel ingevoerd. Of dat dankzij of ondanks het rapport is geweest, is niet duidelijk.

Vergelijkingen met het huidige NEC zijn op sommige punten best te leggen. Sterker, sommige onderdelen zou je nu ook nog als actuele discussies kunnen zien (even los van de vraag of het ook zo is). Wat te denken van de vele oud spelers die de laatste jaren werkzaam zijn geweest bij de club, maar verdwenen zijn uit de organisatie of op een zijspoor zijn beland bij de club? De vele spelers uit het buitenland en het gebrek aan binding met de regio. Een onduidelijke technische structuur met de behoefte aan een echte technische man in plaats van een soms voor de buitenwereld onduidelijk werkende constructie met een technisch hart en een technisch adviesbureau. Het werken met aandeelhouders en investeerders. De soms nog steeds troebele verhoudingen met oud-spelers, die na hun actieve carrière nog nauwelijks bij de club komen. Het grote verloop van mensen in de organisatie van de club. Mensen in de scouting met weinig praktijkervaring. De grote invloed van trainers op het gebied van aankopen. De moeizame relatie met de pers. Etc etc. Grootste verschil is natuurlijk wel dat NEC niet meer gerund wordt door mensen die het er even bij doen, maar dat er mensen fulltime en professioneel werken in een (weliswaar kleine) voetbalorganisatie.

En hoewel sommigen maar wat graag weer naar de tijd van het stadion met de wielerbaan terug zouden willen gaan, zitten we nu in een fase dat we in het huidige stadion niet meer de noodzakelijke faciliteiten hebben en dat een grondige renovatie opnieuw noodzaak is geworden. Tijd voor een nieuw rapportje van Derksen zou ik zeggen. En dat rapportje gelijk lekken natuurlijk. Dan zetten we de boel effe lekker op scherp!