Archive for DTH

NEC pakt zorgwekkende overwinning

Op voorhand hielden supporters er al rekening mee dat het dit jaar minder makkelijk zou gaan als het vorige jaar in Juup, maar dat je zelfs thuis tegen Eindhoven de onderliggende partij bent en slechts 30% balbezit hebt, is zeer zorgelijk. Wonder boven wonder staat er dan nog wel 2-1 op scorebord, maar als het 2-5 was geweest had je niks kunnen zeggen. Het is dat Eindhoven zo verschrikkelijk slecht met de kansen om ging (ook een kwaliteit).

Natuurlijk zijn er, misschien wel terechte, excuses te bedenken. Golla, Delle, Kadioglu, Joppen, Breinburg ze waren er allemaal niet bij en NEC zit nog steeds met een compleet nieuwe groep in de bekende ontwikkelingsfase, maar dan nog… van een team met kampioensallure, met het hoogste spelersbudget van de normale clubs en van een ploeg die op papier gewoon betere spelers heeft, mag je beter verwachten.

Het is belangrijk om thuis dominant te spelen, veel kansen te krijgen, publiek mee te krijgen waardoor je aan klantenbinding doet, punten pakken, vertrouwen krijgen etc etc. Van dat hele rijtje blijft alleen (gelukkig) het punten pakken nog over. Zelfs met deze 3 extra punten stellen supporters hun ambities bij. Tegen Eindhoven zag je namelijk geen kampioensploeg.

Gisteren waren er voor het eerst fluitconcerten te horen en was er openlijk kritiek op de trainer te horen. Enkele opmerkingen die ik opgevangen heb waren: “Hij zit als een zoutzak op de bank”, “Hij wisselt te laat”, “Hij laat NEC veel te defensief spelen”, “Hij stelt de verkeerde spelers op”, “Hij laat NEC zonder enig idee spelen” en “Hij heeft met zijn gebrek aan charisma totaal geen overwicht op de groep”.. Persoonlijk vind ik het wat snel om zo te oordelen, ook Bogers moet de tijd krijgen. Daarbij komt dat hij door het besluit van de club om hem te promoveren van assistent naar hoofdcoach toch gezien wordt als een noodverband. Ik blijf het vreemd vinden dat iemand binnen twee weken van de ideale assistent opeens de ideale hoofdtrainer is geworden. Daar spreekt niet echt een visie uit. Het zal een centenkwestie zijn. Maar ook Bogers moet wel snel gaan leren van de wedstrijd tegen Eindhoven, want tactisch gezien klopte er heel weinig van.

Terug naar de wedstrijd: Voorin heb je gelukkig nog Groenevelt en Braken. De laatste 2 wedstrijden werden bij elkaar slechts 7 kansen gecreëerd, maar daar gingen er wel drie van in. Dat kun je met recht effectief noemen. Waarbij Braken laat zien een echte spits te zijn. Daar tegenover staat een middenveld dat de laatste twee wedstrijden overlopen wordt en dat zowel met als zonder Breinburg uit balans is en verkeerd lijkt te staan. Ook het gebrek aan een rechtsbuiten helpt niet mee. De geschorste Rayhi is misschien nog wel de beste optie voor die plek. Of misschien wel Achabar (Waar blijft die eigenlijk?).

Read more

DTH Opinie: Wij van WC eend controleren WC eend

Een dag na het ontslag van Hyballa komt de voorzitter van de RVC van Gaalen met een steunbetuiging naar van Ingen. Volgens hem zal de complete RVC haar lot verbinden aan een eventueel vertrek van Van Ingen. Als mens is iemand steunen en je lot verbinden prima, als RVC-lid onbegrijpelijk. Als RVC-lid is het namelijk je taak om het functioneren van de directie en het gevoerde beleid te controleren. Ik heb geen enkel probleem als de RVC de directie steunt, mits dat is gebeurd op een onafhankelijke manier en met een kritische blik naar het gevoerde beleid. Echter, door als RVC je lot te verbinden aan de directie is er van een objectieve en onafhankelijke controle van het beleid geen sprake. Dan heb je eigenlijk te maken met mensen op verschillende stoelen die samen het beleid maken, zonder enige kritische controle van bovenaf.

Gisteren hadden we het al over dat ene belang en dat is de club. De RVC moet haar taak uitvoeren met dat clubbelang in het achterhoofd en niet aan vriendjespolitiek doen. Wat ze nu doen is eigenlijk zeggen: We gaan door op de huidige manier of we stappen allemaal op en laten de club over aan haar lot. Het spreekwoordelijke mes op de keel voor alles en iedereen bij de club. Het is misschien een goed bedoelde steunbetuiging, maar het legt pijnlijk bloot dat er van echte bestuurslagen en controle geen sprake (meer) is.

DTH Opinie: één belang

Zelden heeft het ontslag van een trainer voor zoveel beroering gezorgd. Voor alle argumenten, voor of tegen valt wat te zeggen, maar uiteindelijk telt maar één ding en dat is het belang van de club. Dat mogen we niet vergeten, welke pro of anti sentimenten er ook aan deze beslissing kleven. Bij dat belang voor de club moet gekeken worden naar de korte en lange termijn. Op de korte termijn heeft NEC nog minimaal twee en maximaal zes cruciale wedstrijden te gaan. Met Peter Hyballa aan het roer zagen we de laatste wedstrijden een team dat zo ontzettend zwak was, dat zo weinig creëerde, dat met zo weinig vertrouwen speelde en dat zo zonder idee puur op basis van toeval speelde, dat deze lijn doortrekken zonder enige twijfel degradatie zou opleveren. Het argument dat we het met Hyballa wel zouden redden is ‘wishfull fiction’. Je kunt vraagtekens zetten bij het moment van het ontslag (had zo’n beslissing dan niet veel eerder genomen moeten worden?), maar als meer van hetzelfde niet de oplossing is, dan moet je iets anders. En garanties dat je het met een nieuwe trainer wel gaat redden heb je niet, maar als de kans ook maar 5% is dat deze trainerswissel het gewenste effect heeft, dan moet je er voor gaan. Hoe pijnlijk deze beslissing ook is. Het gaat om de club.

Read more

De week van… de voorbereiding

Al hebben ze 100 bekerfinales in Arnhem, al hebben ze 500 luchtkastelen, al spreken ze 1000 keer uit dat ze Gelders beste zijn en zelfs al winnen ze alle derby’s die er zijn… nooit, maar dan ook nooit zullen ze daar in Arnhem ook maar een beetje in de buurt komen van de echte trots en liefde, zoals wij Nijmegenaren die voor onze club hebben. Waar ons clubgevoel gehard is als het beton van het oude stadion en de grijze grauwe grachtmuren in de nieuwe Goffert, daar is dat in Arnhem zo breekbaar als het glas van het Gelredome. Een derby in Arnhem, vier uur daar bij de Rijn, en je weet weer waarom NEC en Nijmegen je zo dierbaar zijn.

En ja, sportief gezien is Vitesse-NEC meestal niet zo leuk. Maar als we een keer winnen, winnen we ook echt. Een overwinning dit weekend, zal meer dan welkom zijn. Als we eerlijk zijn, dan hebben ze in Arnhem op vrijwel iedere positie een betere voetballer. Ik hoop dat Hyballa de afgelopen weken de spelers duidelijk heeft gemaakt dat wij dan maar het beste team moeten zijn aanstaande zondag. En anders moeten wij supporters dat morgen maar even duidelijk maken op de laatste training.

Een laatste training met vuurwerk dat er eigenlijk niet moet zijn. Aanmoedigingen, vuurwerk, spandoeken en gezang zijn het monopoly van de voetbalsupporter. En als er geen gebruik gemaakt wordt van dat monopoly, dan houdt het op. Het is hetzelfde als de klappers bij AZ, de gesponsorde vlaggetjes en bordjes die omhoog gehouden moeten worden bij grote wedstrijden, sjaaltjes met een marketingspreuk van de club erop of sfeergeluiden uit de luidsprekers bij Roda JC. Het hoeft voor mij niet en het hoort eigenlijk ook niet.

Het zijn dus ook de supporters die de spelers, al dan niet met vuurwerk, op scherp moeten zetten en niet de club zelf. Wat mij betreft was dat ook mogelijk geweest. Kijk, eerlijk is eerlijk, de grote hoeveelheden vuurwerk die supporters op eigen houtje mee namen, dat is natuurlijk een veiligheidsrisico. We kennen de beelden uit Leeuwarden nog wel met die gewonde steward en ook in Nijmegen is een steward gewond geraakt omdat iemand een cobra wierp in de gracht van het stadion. Je moet er niet aan denken als zo’n ding tussen het publiek terecht komt, ook niet bij de laatste training. Maar met heldere afspraken met alle supportersgroepen kun je een heel eind komen. Laat fanatieke groepen aan de overzijde van het veld hun ding doen en roep overige supporters met klem op om geen vuurwerk mee te nemen en af te steken en het zou volgens mij allemaal best mogelijk moeten zijn. Helaas het mocht niet zo zijn… Als alternatief is er morgen een mars georganiseerd door de HKN. Meestal wordt ik niet blij van het woord mars. Dat wekt namelijk de suggestie dat er een flinke afstand gelopen moet worden. Maar deze keer valt het allemaal reuze mee qua afstand, dus dat mag geen excuus zijn.

Dat wordt zowel morgen als overmorgen de wekker zetten om op beide dagen naar een plek te gaan met gemengde gevoelens. Op zaterdag naar een plek die voor veel NEC supporters dierbaar is, maar waar nu iets is wat je eigenlijk niet wil zien. Op zondag naar een plek die je eigenlijk niet wil zien, maar waar je toch naar toe omdat je club je dierbaar is. En dan maar hopen op een nieuw feestje, zoals 5 jaar geleden, toen George voor altijd held werd en hij zijn goal vierde met de persoon die voor altijd afgedaan heeft. Weer zo’n overwinning zal mooi zijn, dan wordt het een latertje. Het enige smetje waar we dan nog van balen is van dat klote Fox, dat alleen maar aandacht heeft voor de klassieker en de enige echte derby links laat liggen, waardoor het nagenieten met mooie beelden lastig zal worden. Ik snap ook niet waarom we al jaren op dezelfde dag staan en dat de Gelderse clubs dat wel OK vinden. Als je ergens een onbeduidend potje moet plannen als club is het wel op de dag dat de klassieker gespeeld wordt. Maar goed, dat smetje spoelen we wel weg!
HUP NEC!

NEC doet pijn aan de ogen

Iedere week denken we ons bijna veilig te spelen en even zo vaak gaan we met een kater terug naar huis. Maar ach, daar zijn we ook NEC supporter voor. Het kan bij ons nooit perfect, nooit zonder zorgen en nooit zonder teleurstellingen. En iedere keer denken we dat het vanaf nu alleen maar beter kan, maar helaas vandaag was het nog slechter dan tegen PEC en de Eagles.

Een simpele pass over 5 meter zien die ook echt aan kwam, was vandaag moeilijker dan een grote prijs winnen bij de staatsloterij. Simpele aannames waren vandaag voor de spelers nog moeilijker dan de poging die de Turkse minister moest ondernemen om het consulaat binnen te komen. Ruimte weggeven was deze wedstrijd in de bonus en je had geen enkele hand nodig om de kansen te tellen. Nee, als je NEC supporter bent en PVDA gestemd hebt dan werd je waarschijnlijker vrolijker van de verkiezingsuitslag dan van deze wedstrijd.

Ik heb de tegenstander van vandaag bewust nog niet genoemd. Utrecht was beter en heeft terecht gewonnen, punt. En het is best logisch dat Hyballa in de analyse zich meer richtte op de kwaliteiten van Utrecht, dan op het afvallen van zijn mannen, maar dat is geen rechtvaardiging om thuis zo afgeslacht te worden.

Uit tegen Utrecht had je ook een dramatische eerste helft waar Utrecht met 4-0 in de rust voor had moeten staan. Dankzij een zeer degelijke tweede helft pakte je toch een punt in de Domstad. Waar vanaf toen Utrecht verder gegroeid is, daar is NEC stil blijven staan en vooral ook een stuk wisselvalliger geworden. Wat vooral opvalt bij Utrecht is de ervaring. Dat terwijl bij NEC vooral de jeugdspelers juist meer minuten kregen. Een analyse van de wedstrijd zullen we jullie verder besparen.

Uitslag
 0-3.. Een slechtere generale voor de derby lijkt onmogelijk, maar ja winnen in Arnhem is je bijna veilig spelen. Alweer.

Toeschouwers
 Het begon veelbelovend met vuurwerk in een goed gevulde Goffert. Vak 080 had genoeg bier op, dus die zongen nog wel, bij de rest op de tribune was behoefte aan serene rust of Mieke Telkamp.  

Scheids
 Mulder, een zeer matig fluitende kale kern Wannabee.

Hoogtepunten
-De ballenjongens waren foutloos en wisten wel over 10 meter de bal toch precies bij Delle te krijgen. Hulde!
-De kachels deden het deze keer en dat was fijn want echt warm van de wedstrijd werden we niet.

Dieptepunten
 ***aangezien dit stuk te lang was, heeft de hoofdredactie dit stuk verwijderd***

Tactiek
 We begonnen vandaag met 5 verdedigers, daarna werd het 4-3-3 en daarna weer met een ruit. En bij alle 3 de systemen was geen enkele lijn te ontdekken. Het leek alsof iedere speler die de bal kreeg vervolgens zelf zijn eigen tactiek moest bedenken. En die tactiek was dan vervolgens niet bij zijn medespelers bekend.

Inzet
 Er werd hard gewerkt en gerent, vooral achter Utrecht spelers aan.

Conclusie
 Volgende keer winnen en we zijn veilig en dat gaan we verdomme ook gewoon doen! Geen gaten in de verdediging, geen klote passes, geen slappe duels en geen smoesjes en excuses meer! Nog twee weken om de kop leeg te maken en de absolute wil om te winnen erin te krijgen. En kijk gerust deze wedstrijd nog 2 keer om te zien hoe het niet moet en dan dit filmpje hieronder kijken. Iedere dag!

 

De week van: Gratis advies

Veel talent als voetbalcoach heb ik niet. Hoewel, jarenlange ervaring met championship manager en LMA manager, dat is natuurlijk niet mis. En veel ervaring heb je bij NEC niet nodig, want je kunt bij NEC van een jeugdcoach zomaar ineens assistent worden. Er is dus nog hoop voor een glansrijke rol als technisch adviseur bij onze mooie club. Toch maar even mijn analyse van de pot van gisteren.

Voor de wedstrijd tegen Zwolle hoorde ik supporters zeggen dat dit anders zou gaan worden als de pot tegen de Eagles. Nu hoefde ze het spel niet te maken en dat zou NEC beter liggen. Maar het tegendeel was waar. De eerste vijf minuten waren exact hetzelfde als de pot tegen de Eagles. NEC maakte het spel, ging als een dolle naar voren en probeerde de tegenstander te overrompelen. Niks inzakken, niks compact spelen en er snel uit komen, maar veel man voor de bal en snel combinatiespel. En dat is leuk, behalve wanneer je door dom balverlies een counter om de oren krijgt en opeens tegen een achterstand aan kijkt. In de eerste helft had Larsson niet in de gaten dat de bal een meter achter hem rolde, hij verloor de bal en 10 seconden later werd de bal tegen de kruising geschoten. Was dit een goal geweest dan was het Eagles “all over” geweest. Nu leek het alsof je een goede eerste helft speelde.

Ook tegen Feyenoord probeerde je te voetballen, ook daar waren de eerste minuten veelbelovend, maar ook daar werd het uiteindelijk een kansloze nederlaag. Maar ja dat mag natuurlijk, dat kan gebeuren tegen Feyenoord, want dat is toch de nummer 1 pffff.
Read more

BNN en NEC: Even nagenieten

Gisteren was de documentaire te zien over BNN, Bart De Graaff en NEC op Foxsports. Kijk even in de TV gids want de docu gaat nog op herhaling en die moet je echt niet missen. Een top documentaire was het! Voor mensen die niet willen wachten op de herhaling of voor de mensen die de docu gezien hebben en nog even willen nagenieten, hier nog wat mooie herinneringen uit de tijd van Bart bij NEC!

 

The Derksen-Kraay sr-Hoogstraten papers (4)

Het rapport, waarvan we in deel 2 en 3 grote delen van de inhoud gelekt hebben, viel slecht op stadionplein 1. Bestuursleden Smits en Peters dreigden met opstappen als medebestuursleden (vooral natuurlijk Hoogstraten) geen afstand zouden nemen van het rapport. Ook Van de Water twijfelde en vond dat Hoogstraten kleur moest bekennen. De positie van Hoogstraten was zo pikant, omdat hij zijn handtekening ook onder het rapport had gezet én bestuurslid was. Hij wist zijn positie in eerste instantie te redden door aan te geven dat Derksen “zeer onfatsoenlijk” had gehandeld. De tekst zou buiten zijn goedkeuring om op het laatst nog zijn aangepast. Dat bleek genoeg voor het bestuur om zelf aan te blijven en ook Hoogstraten mocht voorlopig aanblijven, omdat hij niet meer achter (een deel van) de inhoud van het rapport stond. Toch was de positie van Hoogstraten niet meer zo sterk als voorheen en werd hij enige tijd later vervangen door Sije Visser.

Het rapport zelf werd in eerste instantie opzij geschoven. Het werd meer gezien als de strafexpeditie van Derksen. Toch gaf Van de Water aan dat er best een paar bruikbare onderdelen waren. De opdrachtgever Richard Bouwens gebruikte het rapport om te eisen dat het bestuur actie zou ondernemen, met name op het technische vlak. Zo zou de selectie versterkt moeten worden, deed hij de suggestie om Cor van der Hart aan te stellen als technisch supervisor en Hans Kraay sr zou de nieuwe commerciële man moeten worden. Die eisen zijn niet ingewilligd. Wel zijn enkele punten uit het rapport (denk bijvoorbeeld aan het verhaal over Ron de Groot, NEC als bedrijf, het aanstellen van een technisch directeur, meer professionaliteit en het werken met aandeelhouders) later wel ingevoerd. Of dat dankzij of ondanks het rapport is geweest, is niet duidelijk.

Vergelijkingen met het huidige NEC zijn op sommige punten best te leggen. Sterker, sommige onderdelen zou je nu ook nog als actuele discussies kunnen zien (even los van de vraag of het ook zo is). Wat te denken van de vele oud spelers die de laatste jaren werkzaam zijn geweest bij de club, maar verdwenen zijn uit de organisatie of op een zijspoor zijn beland bij de club? De vele spelers uit het buitenland en het gebrek aan binding met de regio. Een onduidelijke technische structuur met de behoefte aan een echte technische man in plaats van een soms voor de buitenwereld onduidelijk werkende constructie met een technisch hart en een technisch adviesbureau. Het werken met aandeelhouders en investeerders. De soms nog steeds troebele verhoudingen met oud-spelers, die na hun actieve carrière nog nauwelijks bij de club komen. Het grote verloop van mensen in de organisatie van de club. Mensen in de scouting met weinig praktijkervaring. De grote invloed van trainers op het gebied van aankopen. De moeizame relatie met de pers. Etc etc. Grootste verschil is natuurlijk wel dat NEC niet meer gerund wordt door mensen die het er even bij doen, maar dat er mensen fulltime en professioneel werken in een (weliswaar kleine) voetbalorganisatie.

En hoewel sommigen maar wat graag weer naar de tijd van het stadion met de wielerbaan terug zouden willen gaan, zitten we nu in een fase dat we in het huidige stadion niet meer de noodzakelijke faciliteiten hebben en dat een grondige renovatie opnieuw noodzaak is geworden. Tijd voor een nieuw rapportje van Derksen zou ik zeggen. En dat rapportje gelijk lekken natuurlijk. Dan zetten we de boel effe lekker op scherp!

 

The Derksen-Kraay sr-Hoogstraten papers (3)

Gisteren zijn we voor de eerste keer inhoudelijk in het rapport van de adviescommissie Derksen-Kraay sr-Hoogstraten gedoken. Na de nog niet echt spannende delen van Hoogstraten en Kraay sr, gaan we vandaag in op het deel van Johan Derksen en zullen we hem veel gaan citeren, zoals dat hoort bij het betere lekwerk.

Belangrijk is wel om vooraf even te vermelden dat wij tegenwoordig bekend zijn met Derksen die geen blad voor de mond neemt. Sterker nog, we verwachten het eigenlijk ook als we Voetbal Inside op TV kijken. In 1991 stond Derksen wel bekend als een kritische journalist, maar was de nu bekende Derksen-stijl zeker geen gemeengoed. Derksen zet de boel inhoudelijk veruit het scherpst neer. Hij bekijkt verschillende aspecten binnen de club en geeft er zijn oordeel over.

Volgens hem had NEC mee dat Nijmegen en omgeving erg voetbalminded waren, dat het stadion potentieel veel mogelijkheden had en dat NEC een gevestigde naam in het voetbal was. Wat tegen zat bij NEC waren de sportieve resultaten en dat de dagelijkse leiding van NEC niet in professionele handen was met als resultaat dat bestuursleden NEC “erbij deden.” Dat laatste kun je een eerste pittige conclusie noemen, maar was zeker niet onterecht. Voorzitter Van de Water was aannemer en ook de andere bestuursleden hadden vaak mooie baantjes bij bedrijven.

Derksen en Kraay waren het eens over het feit dat NEC moest professionaliseren richting een bedrijf met aandeelhouders. Opvallend is wel dat Derksen een belangrijke toevoeging maakte bij het verhaal over aandeelhouders. Derksen: “Ter verkrijging van een gezond startkapitaal moet worden uitgegaan van plusminus 5 meerderheidsaandeelhouders plus een groot aantal kleine aandeelhouders. Waarom behalve grote investeerders een groot aantal kleine aandeelhouders? Ten eerste om een zo groot mogelijk kapitaal te verwerven en ten tweede is het psychologisch van groot belang NEC supporters vanaf het begin te betrekken bij en deelgenoot te maken van de veranderingen. Er moet de indruk ontstaan en niet ten onrechte dat de nieuwe organisatie ook een stukje van hen is.”

Jammer dat het het bestuur dit advies volledig genegeerd heeft. Het zou namelijk prima passen bij een volksclub als NEC om supporters deel uit te laten maken van “hun” club. Het lijkt een beetje op het socio-systeem bij Barcelona.

Bij het stuk over sponsors is Derksen ook duidelijk en met een beetje inlevingsvermogen kunnen we hem dit zelfs zien zeggen: “In de voetballerij tref je overal zelfingenomen managers aan die in hun zondagse pak het evangelie van de gebakken lucht verkondigen. De verhalen over de vijfjarenplannen, het opzetten van de scouting, het neerzetten van een stukje beleid en de jeugdopleiding structureren kunnen we wel dromen. Zodra je de heren vraagt hoeveel geld ze intussen hebben binnengehaald heerst er opeens een serene rust in de ruimte die doorgaans wordt gevuld met pretentieloze prietpraat.” Volgens Derksen moest NEC echte specialisten inhuren. “De bestuursleden moeten geen bedeltocht in de regio ondernemen. Ondernemers zijn ook mensen die charmant en tactvol benaderd moeten worden, waardoor de meeste NEC bestuurders al ongeschikt zijn voor een dergelijke missie.”  Tikje nummer twee werd uitgedeeld.

Volgens Derksen moest NEC een grote NEC-avond organiseren. Barry Hughes moest een motivatie verhaal vertellen waarin het motiveren van een voetbalteam vergeleken werd met het motiveren van werknemers en Hans Kraay moest gestrikt worden om uit te leggen waarom het zo aantrekkelijk was om sponsor van NEC te worden. En zo was een lid van de adviescommissie opeens ook geschikt volgens de adviescommissie om ingehuurd te worden voor andere klusjes. Wij van WC eend adviseren WC eend.

Een ander belangrijk punt voor Derksen is dat NEC vooral een regioteam moest samenstellen: “Een regionaal talent verdient altijd de voorkeur boven een buitenlander, omdat de regionale vedette doorgaans meer publiek trekt. NEC betaalt nu een vermogen aan Mich D’Avray, maar vond al vrij snel dat Paul Janssen van de Treffers te hoge eisen stelde. NEC is niet ontevreden over Eric Stock, maar dergelijke spelers liggen in Groesbeek voor het oprapen… In dit kader moeten de ontwikkelingen rond Arno Arts op de voet worden gevolgd. Hij dreigt te mislukken in Zwitserland, maar zou de speler kunnen zijn die het nieuwe NEC weer elan geeft.”

Ook over het geringe aantal ex-spelers in de Goffert is Derksen duidelijk: “Zij hebben blijkbaar geen binding met NEC. Dat moet te maken hebben met de anti-voetbalsfeer die er al jaren heerst bij NEC… Dergelijke mensen moet je als club koesteren, zij verdienen respect en leveren tevens een bijdrage voor een gezonde voetbalsfeer.” Strike three!

De uitstraling van de club moet het ook ontgelden. Derksen heeft het hierbij vooral over de technische staf: “NEC mist iedere uitstraling en dat probleem is door de beleidsbepalers schromelijk onderschat… Het is niet de bedoeling om persoonlijk te worden, maar de trainers Pruyn, Hulshuizen, Rutgers, Hendriks en Meulensteen hebben te weinig charisma om NEC enig aanzien te verschaffen…Geen jongen uit de regio staat te dringen om bij NEC te voetballen…de vaders van jeugdspelers hebben geen vertrouwen in een technische staf die louter uit lichtgewichten bestaat…de leden van de technische staf hebben nooit betaald voetbal gespeeld en kunnen de spelers daarom nauwelijks iets leren…Jan Peters moet zo snel mogelijk terug gehaald worden en ook Ronnie de Groot heeft een goede naam. Charly Bosveld heeft ook een goede naam en als je in zee gaat met Jan Pruyn, moet je Willem van Hanegem aan hem koppelen.”

De scouting is ook een punt waar Derksen weinig positiefs over te melden heeft: “…Het feit dat de scouts niet geremd werden door enige praktijkervaring zal daar ongetwijfeld een belangrijke rol in hebben gespeeld.” Uiteraard heeft Derksen wat tips voor goede scouts: Wim Meijers, Jan Peters, Wim van der Gaag, Ben Zweers, Albert van Weide, Jan Ruys, Gerard Weber, Charly Bosveld en uiteraard heeft de adviescommissie zelf natuurlijk ook een geschikte kandidaat: Johan Derksen zelf.

Grappig wordt het wanneer Derksen los gaat bij het onderdeel perszaken. Dat NEC in die tijd meestal als lelijk eendje bekend stond, geen journalist eens een positief stuk over NEC schreef en dat de relatie tussen NEC en de pers niet bepaald goed was, lag volgens de snor aan het feit dat de journalisten in de Goffert niet optimaal konden werken: “De perskamer wordt tevens bevolkt door rode kruissoldaten en suppoosten, de rust wordt er verstoord door baldadige ballenjongens, de snacks zien er onsmakelijk uit, de catacomben en de bestuurskamer zijn voor journalisten verboden terrein, palen verhinderen een goed overzicht vanaf de perstribune, de lessenaars zijn zo gammel dat er niet met computers gewerkt kan worden, het looppad voor de perstribune is uitermate hinderlijk en de perstribune wordt bevolkt door beunhazen zonder NSP-perskaart.” Natuurlijk trof de pers zelf geen enkele blaam voor het negatieve imago van NEC in de media.

Over het technische beleid zegt Derksen: “Trainers zijn slechts passanten, zij moeten zich niet met het technisch beleid bezighouden. Zij moeten het, door het bestuur gevoerde, beleid uitvoeren. Het bestuurslid technische zaken moet de verantwoording dragen voor het technische beleid.” In deze tijd een breed gedragen mening, in die tijd met weinig fulltimers bij de club een stuk minder gangbaar. Derksen gaf ook aan dat Wiel Coerver bereid was om mee te werken aan een technisch beleidsplan voor de club.

Als toetje laat Derksen niets heel van de wijze waarop de adviescommissie behandeld is door het bestuur van NEC. “Het NEC bestuur heeft de adviescommissie getolereerd, maar nooit geaccepteerd… tot op heden hebben de leden van de adviescommissie nog nooit het gevoel gehad dat men werd gerespecteerd. Bestuursleden die zich laten misbruiken moeten dat zelf weten, er zijn echter leden van de adviescommissie die zich daar niet voor lenen. Het had voor de hand gelegen dat het bestuur bij de adviescommissie informatie had ingewonnen over Heino Jacobs bij De Graafschap. De adviescommissie moest het aanstellen van de nieuwe NEC manager uit de media vernemen.” Ook de laatste zinnen zijn niet bepaald verzoenend: “De leden van de adviescommissie zitten er in ieder geval niet voor zichzelf en dat kunnen de meeste bestuursleden niet zeggen. Verdient dit NEC-bestuur eigenlijk wel een adviescommissie?”

Morgen deel 4, dan kijken we naar de bestuurlijke onrust en de gevolgen van het rapport.

The Derksen-Kraay sr-Hoogstraten papers (2)

Op de laatste dag van 2016 lieten we jullie weten dat in handen zijn gekomen van een vertrouwelijk rapport uit 1991 van de adviescommissie bestaande uit Henk Hoogstraten, Hans Kraay sr en Johan Derksen. Vandaag nemen we de delen van Henk Hoogstraten en Hans Kraay sr onder de loep. Er is door de heren wel geprobeerd om er één geheel van te maken. Het deel van Hoogstraten en Kraay kent een duidelijke overgang. De knip tussen het stuk van Kraay sr en Derksen is wat moeilijker te zien, waarschijnlijk omdat Derksen als laatste zijn stuk heeft geschreven en door is gegaan waar Kraay was gebleven.

Het eerste deel van Hoogstraten is eerlijk gezegd niet zo interessant. Het is een beschrijving van het algemene voetballandschap in die tijd en er staan doelstellingen in van de club. Wie in die tijd het voetbal een beetje volgde zal weinig nieuws hebben gelezen, maar het is misschien wel goed om een aantal punten uit dit deel van het rapport toch even te benoemen omdat het een beter beeld geeft over de tijd en de context waarin je het rapport van de adviescommissie moet zien.

NEC speelde in 1991 nog gewoon in de grote betonnen bak met de wieler- en sintelbaan. De voorzieningen in het stadion waren dringend aan vernieuwing toe. NEC was volgens Hoogstraten geen uitzondering in Nederland. Bij Utrecht en PSV waren in de jaren ‘80 al (gedeeltelijk) nieuwe stadions gekomen en de rest kon niet achterblijven. Volgens Hoogstraten moest er meer aandacht worden besteed aan de toeschouwer, moest het stadion gezelliger, het comfort beter, moesten er overdekte en verwarmde zitplaatsen en goede horecavoorzieningen komen. De B.V.O.’s moesten ook zelf op zoek gaan naar oplossingen tegen het voetbalvandalisme, zodat de teruglopende interesse van toeschouwers en sponsors een halt geroepen kon worden. Hoogstraten sloot af met: “Sportieve voor- en tegenspoed moeten niet tot rampen aanleiding zijn. De vaste basis van de club, de organisatie, de financiën, de supporterssteun en het imago, moeten voldoende zijn om meer dan marginaal te functioneren.” Al in slaap gevallen? Waarschijnlijk wel, want spannender dan deze dooddoener zul je niks vinden in het stuk van Hoogstraten. De doelstellingen van NEC, zoals die door Hoogstraten werden opgeschreven waren, zijn ook bekende open deuren:

1 Door een consequent en deskundig beleid moet NEC Nijmegen zich een blijvende positie op eredivisie niveau verwerven.

2 NEC moet een organisatie worden die betrouwbaarheid, effectiviteit en vakmanschap hoog in het vaandel heeft.

3 Door scouting en een intensieve jeugdopleiding wordt het aantrekken van spelers op lange termijn een incidentele aangelegenheid.

4 NEC moet herkenbaar zijn voor toeschouwers en sponsors.

Nee, de eerste drie pagina’s waren inhoudelijk flinterdun. Vanaf het deel van Hans Kraay sr werd het ietsje interessanter. Kraay gaf in het begin van zijn stuk aan dat kleine clubs (zoals NEC) de krachten moeten mobiliseren, omdat de ideeën voor een inkrimping van de eredivisie naar 16 teams (vooral fijn voor de grote clubs) nog steeds niet van de baan zijn. Voor de clubs onder de top zou het volgens Kraay een harde strijd worden en zou de club keuzes moeten maken. Zo snel mogelijk een bedrijf worden en werken met aandelen was volgens Kraay noodzakelijk. Even ter info: NEC was in die tijd een stichting met een stichtingsbestuur.

Kraay maakte vervolgens een vergelijking met Amerikaanse sporten en noemde als voorbeeld de New York Yankees en de Boston Celtics. Sportclubs die als een bedrijf gerund worden en waar een aantal aandeelhouders de club in eigendom hebben. Volgens Kraay moest het roer dus om kon de club alleen de strijd aan gaan wanneer ze een creatiever en zakelijker beleid zouden gaan voeren. Journalist Jaap van Essen zou ervan moeten overgeven. Volgens hem was juist het runnen van een voetbalclub als bedrijf de hoofdoorzaak voor de verdere vervreemding tussen het bestuur en de supporters. Meer over het stuk van Kraay is er echt niet te “lekken”. Meer dan één A4-tje was zijn bijdrage namelijk niet.

Morgen lekken we door, dan met het deel van Johan Derksen. Dan met meer vuurwerk.