Halve Finale Beker Special: Haarlem (deel 1)

Aanstaande dinsdag staat de Halve Finale van de KNVB Beker op het programma. Het uitvak was uiteraard weer binnen no-time uitverkocht waardoor we met 400 man naar Leeuwarden gaan.

Ook op onze redactie begint de spanning al aardig op te lopen en beginnen de beker kriebels op gang te komen. De komende dagen willen we jullie met oude krantenberichten en videobeelden meenemen naar een aantal legendarische halve finales die ons cluppie de afgelopen jaren al heeft gespeeld.

In het eerste deel nemen we jullie mee naar het seizoen 1982-1983. Het winnen van de finale was ons helaas niet gegund en verloren we zowel uit als thuis met 3-1 van Ajax. De eerste halve finale speelde we op 30 maart 1983 uit tegen Haarlem. Na een 2-0 achterstand werd in de laatste minuten er nog een gelijkspel uitgesleept door doelpunten van Carlos Aalbers en Anton Janssen. Twee weken later werd de return in De Goffert gespeeld voor zo’n 8.000 toeschouwers. De wedstrijd eindigde in 0-0 waardoor er strafschoppen genomen moesten worden. Harry Schellekens wist één pingel te stoppen waardoor we met 5-4 de penaltyreeks wisten te winnen. Henkie Grim maakte de winnende strafschop en stelde de finale voor ons cluppie veilig.

De Gelderlander plaatste de volgende artikelen na het behalen van de finale. ⇓

Foto’s Hans Vossenberg

NEC blijft NEC, ondanks bereiken van bekerfinale

21 april 1983

Nijmegen – Omdat de slotfase van de competitie voor NEC traditioneel een race tegen degradatie is en de Nijmeegse ploeg bovendien nog twee finale-bekerwedstrijden tegen Ajax moet afwerken, met als aardige bijkomstigheid vrijwel zeker Europacupvoetbal, kan het seizoen wel eens een aardige financiële meevaller opleveren.

”Maar”, zegt NEC voorzitter Henk Bergamin, ”we kunnen ons beslist geen gekke dingen veroorloven. Wat de competitie betreft komen we inderdaad op een gunstiger aantal toeschouwers uit dan begroot. We zijn aan het egin uitgegaan van 4500 bezoekers per thuiswedstrijd. Mede door de duels tegen Feyenoord en vooral die tegen Ajax komen we beter uit. Met nog drie wedstrijden in de Goffert voor de boeg, mogen we zeker niet klagen. Het zou daarom ook een groot drama zijn als we zouden degraderen. Dan missen we alle topwedstrijden. We kunnen dan ook pas een nieuw beleid uitstippelen als de competitie voorbij is en we weten waar we aan toe zijn.”

Klapper

De bekerwedstrijden hebben NEC totnutoe steeds geld gekost. De duels tegen SC Cambuur, De Graafschap en Wageningen werden uiterst matig bezocht. Tegen Haarlem mocht NEC met zo’n 8000 mensen niet klagen, maar omdat de recette moest worden gedeeld, viel het voordeeltje uiteindelijk toch tegen. ”Maar met de wedstrijden tegen Ajax kunnen we nog een lekkere klapper maken”, zegt voorzitter Bergamin. ”Zeker als we erin zouden slagen ons te handhaven in de Eredivisie, dan denk ik dat Nijmegen en omstreken massaal op die wedstrijd tegen Ajax zal afkomen.”

Wanneer voor de tweede bekerfinale De Goffert vol zou lopen, dan betekend dat een fiks extraatje voor de Nijmeegse schatbewaarder, ondanks het feit dat de inkomsten door drie partijen gedeeld moeten worden.

Selectie

NEC en Ajax ontvangen van beide duels 45 procent, de KNVB eist de resterende tien procent voor zich op. ”Maar ook al zouden we er financieel heel goed uitspringen, dan zullen we toch geen bokkesprongen maken. Zolang ik hier zit zal er geen speler van drie ton gekocht worden. Dat is niet te verantwoorden. In principe willen we de selectie zoveel mogelijk intact houden. Dat is het eerste streven. We hebben al een aanzet gemaakt door een groot aantal contracten te verlengen. Met andere spelers, zoals Van Zinnen en Schellekens moeten nog gesprekken volgen. Wat er met Wijnberg  en Wanders gaat gebeuren, die we beiden gehuut hebben, is nog twijfelachtig. Voorop nu staat dat NEC zich handhaaft in de Eredivisie. Direct daarna gaan we aan de slag,”  aldus Bergmanin.

De Nijmeegse bestuurderen zijn op dit moment vooral druk in de weer met de organisatie van de tweede bekerfinale in de Goffert. Vanaf volgende week donderdag gaan de (verhoogde) toegangskaarten in de voorverkoop. Degenen die een seizoenkaart hebben krijgen voorrang. Zij kunnen op dinsdagavond 26 april van 17:00 tot 19:00 uur en woensdag van 10:00 tot 12:00 uur terecht bij de loketten aan het Goffertstadion. Bij NEC bestaat de indruk dat de belangstelling voor het duel van 17 mei in de Goffert erg groot is. Vanuit Amsterdam ligt er al een bestelling van 1600 entreebewijzen gered.

FC Köln

Het bestuur van NEC gokt, indien Europacupvoetbal inderdaad een feit wordt, uiteraard op een aantrekkelijke tegenstander in de eerste ronde. ”We denken allemaal aan FC Köln” zegt voorzitter Bergamin. ”En dan het liefst eerst thuis. Dat betekend veel toeschouwers en daarbij het voordeel dat we voor de uitwedstrijd weinig onkosten hoeven te maken.”

En voegt trainer Pim van de Meent eraan toe. ”In dat geval kunnen we misschien dispensatie vragen bij de UEFA om pas de dag van de wedstrijd aan te komen. De afstand Nijmegen – Keulen is tenslotte in een paar uur te overbruggen.”

FC Groningen

Maar voor het zover is, wacht NEC zaterdagavond eerst het treffen met FC Groningen, met daarin de gebroeders Koeman die volgende week woensdagavond met het Nederlands elftal zullen debuteren in de vriendschappelijke interland tegen Zweden. NEC kan in de sterkst mogelijke formatie uitkomen. Het duel in de Goffert begint om 19:30 uur en wordt geleid door Jan Keizer.

Bron: De Gelderlander


Waar zijn de witte jassen?

14 april 1983

Nijmegen – ‘Waar zijn die witte jassen?’ Helemaal kapot kwamen de NEC-helden de kleedkamer binnen.

De finale tegen Ajax was binnen. Maar zingen konden ze nog wel. Bijna huilend vielen ze elkaar om de nek.

Champagne vloeide er nog niet, maar het kratje pils dat in allerijl was aangerukt, ging in een hoog tempo door de dorstige kelen. Het kunststukje was geklaard. Door het beter benutten van de noodzakelijke strafschoppen was Haarlem van de bekerfinale afgehouden.

En Europees voetbal lonkt als Ajax ook nog eens de landstitel zou veroveren. Wie had dat voor mogelijk gehouden? Een ploeg die keihard moet knokken voor lijfsbehoud en ook nog in staat is in de strijd om de vaderlandse voetbalbeker alles uit de kast te halen? Maar NEC toonde karakter, voor de tweede keer in vier dagen.

Grote Held

Uiteraard was doelman Harrie Schellekens opnieuw de grote held. Ook tijdens de halve finale wedstrijd tegen Wageningen sleepte hij zijn ploeg erdoor door twee penalties te keren

Gisteravond in de tumultueze ontknoping in het Goffertstadion hoefde hij slechts één strafschop te stoppen om de finale veilig te stellen.

‘Bij de penalty van Van Leen gokte ik bewust op een hoek. Dat moet je ook altijd doen’, vertelde hij direct na afloop. ‘Die andere strafschoppen waren allemaal heel goed genomen, anders had ik er toch misschien nóg wel één gehouden. Je hebt toch gezien dat ik me vandaag beresterk voelde.’

Harrie Schellekens maakte geen haast om zich te douchen. Hij genoot intens van zijn avond. Het kon ‘de beer uit De Goffert’ ook niet schelen dat er snierende opmerkingen in zijn richting werden gemaakt zoals ‘We hebben toch maar aan die lijnkeeper te danken, dat we nu in de finale zitten.’ Harrie Schellekens bleef rustig zitten.

Echte prof

Henk Grim toonde zich gisteravond een echte prof. Hij moest de beslissende vijfde strafschop voor zijn rekening nemen. Maar de Groesbeker zat er niet mee. ‘Ik zei nog tegen Piet hubers: Als ik de vierde moet nemen, zeg het maar. Het maakt me niks uit. Ik ben nooit bang voor een penalty,’ vertelde hij heel nuchter, alsof hij een oefenwedstrijd had afgewerkt.

Aanvankelijk leek het erop dat ook Wim van Zinnen uit zou maken van het gezelschap dat de elfmetertrappen voor zijn rekening zou moeten nemen. In de buurt van de dugout speelden zich chaotische tafarelen af. Maar Piet Hubers werd uiteindelijk de piste ingestuurd om de plaats van Van Zinnen in te nemen. ‘Dindsag op de training miste ik vier penaltys achter elkaar. In de competitie wedstrijd tegen Willem 2 ging het ook al een keer mis. Ik voelde er daarom niets voor nu achter de bal te gaan staan. Gelukkig is het allemaal goed uitgepakt. Maar wat ben ik moe. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als we volgende maand hier in de Goffert in die mooie witte badjassen zouden kunnen rondlopen. Maar het zal een zware kluif worden tegen Ajax. Ik hoop eerst dat we ons handhaven in de eredivisie. Dan kunnen we ontspannen aan die tweede finale in de Goffert beginnen.’

Bekroning

Trainer pim van de Meent kon zijn geluk niet op. ‘Dit had deze club nu echt nodig. Een lekker succesje. Maar we moeten wel met beide benen op de grond blijven staan, want voor mij blijft behoud in de eredivisie het  belangrijkste. Natuurlijk zou het een prachtig bekroning van een zwaar seizoen zijn als we daarin zouden slagen en volgend seizoen ook nog Europees voetbal zouden spelen. Maar we moeten rustig en geconcentreerd het programma afwerken. Week voor week. We hebben een erg jonge ploeg. En deze wedstrijd heeft enorm veel kacht gekost. Over een paar dagen moeten we naar PSV toe. En dan moet iedereen toch weer optimaal gemotiveerd zijn.’

Handhaving in de hoogste betaalde voetbalafdeling en Europacupvoetbal. Dat zijn de grote wensen van de Nijmeegse oefenmeester. ‘Misschien dat er dan een paar zakenlieden opstaan die bereid zijn geld op tafel te leggen, zodat we het elftal goed kunnen versterken.’

Bron: De Gelderlander

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.