DTH Classic: Tweestrijd Jonas Olsson

Je zou het bijna vergeten in dit digitale tijdperk, maar de oudgedienden onder jullie herinneren zich wellicht dat De Trouwe Honden ooit alleen in papiervorm bestonden. Vol enthousiasme werd ons DTH fanzine (oorspronkelijk nog ‘Doggystyle’ genoemd) rondom het stadion gesleten aan argeloze medesupporters. Naar goed nostalgisch gebruik leek het ons bijna twee decennia later (de eerste editie van ons fanzine zag het licht in 2001) een mooi moment om die oude fanzines weer eens van zolder te halen, flink af te stoffen en schaamteloos te herkauwen voor een nieuwe rubriek die we ‘DTH Classic‘ hebben gedoopt. In deze rubriek pakken we de leukste, meest memorabele of opvallende stukjes uit ons fanzine en geven we jullie een typisch DTH-siaanse terugblik op onze papieren periode (2001-2008). 

Deze keer nemen we je mee naar het jaar 2007 waarin we Jonas Olsson onder vuur nemen met een aantal lastige dillema’s in de Tweestrijd. 

Tweestrijd Jonas Olsson

Jonas Olsson, de Zweedse verdediger, staat inmiddels al weer twee jaar als een rots in de branding in de verdediging van NEC. Met zijn lange benen beschikt hij over een geweldige tackle,

waarmee hij al menig aanvaller stuitte op weg naar de goal. Dat de Zweed gedreven is blijkt wel uit het feit dat hij tijdens een training een reclamebord doormidden schopte toen het even niet lekker liep. En ook zijn ruzie met een supporter na de wedstrijd tegen Excelsior laat zien dat het aan zijn gedrevenheid niet ligt. Zo fanatiek als hij is in het veld, zo rustig is hij buiten het veld. De Nederlandse taal spreekt hij nog niet helemaal, tijdens deze tweestrijd leert hij er dan ook een paar belangrijke woorden bij. In een combinatie van Nederlands en Engelsbeantwoordde de Zweed, vlak voor de wedstrijd tegen PSV, onze vragen.

Geboortedatum: 10 maart 1983

Geboorteplaats: Landskrona (Zweden)
Lengte: 1.95 m.
Gewicht: 85 kg.
Positie: verdediger.
Contract tot: 2009.
Vroegere club: Landskrona BoIS (Zweden)

Geel of zwart?
Zwart. Landskrona BoIS speelt in het zwart/wit en NEC heeft ook zwart in de clubkleuren.

Zaterdagavond wedstrijd of zondagmiddag?
Zaterdagavond. Ik vind het mooi met de stadionlampen. Het is dan meer een ”game”.

Vocale steun van de supporters of steun door middel van vlaggen en spandoeken?
Vocale steun. Het is altijd mooi om het publiek te horen. Maar tifo vind ik ook heel mooi.

NEC supporters zijn te kritisch of de kritiek is terecht?
Kritiek is heel belangrijk. Door aan de kritiek te werken worden je prestaties en resultaten alleen maar beter. De kritiek is vaak ook terecht, op enkele uitzonderingen na, als je naar de huidige prestaties en resultaten van NEC kijkt. Tegen Excelsior thuis had je ruzie met een supporter?Ja, dat was stom van mij. Er wordt altijd wel wat van de tribunes geroepen en daar sta ik boven. Maar soms wordt het mij teveel en dan kan ik het niet meer hebben. Wat er geroepen werd was niet correct maar ik moet daar niet op reageren door bepaalde gebaren te maken en dingen terug te roepen.

Zweden of Nederland?
Zweden. Het is mijn thuis. Ik heb het hier ook goed, maar als ik klaar ben met voetballen ga ik terug naar Zweden.

Zweedse competitie of Nederlandse competitie?
De Nederlandse. De sfeer is hier veel beter dan in Zweden. De spelers die hier spelen zijn ook veel beter. Ze zijn veel technischer dan de spelers in Zweden, die tactisch weer beter zijn. Er is een groot niveauverschil tussen de Zweedse en Nederlandse competitie.

Europees met NEC of EK met Zweden?
Allebei. Het zijn twee hele verschillende dingen maar ze gaan wel hand in hand. Als ik bij NEC goed presteer kom ik vanzelf in de nationale selectie van Zweden. Maar ik zal dus eerst met NEC moeten presteren.

Borsten of billen?
I don’t know what these words mean. Breasts or bottoms? Haha, breasts.

Biertje of fris?
Fris. Ik drink bijna nooit, alleen in de vakanties. Als je me vraagt of ik een model prof ben die nooit drinkt, gezond eet en op tijd gaat slapen, dan zeg ik ja. Ik doe dat voor mezelf en voor de club. Ik heb mijn hele leven al gedaan wat goed is voor een profvoetballer en daar horen deze dingen bij vind ik.

Otten of Wisgerhof?
Het zijn allebei goede jongens en ook goede spelers. Ik speel nu al twee jaar met Peter en ik heb nog geen zwakke punten bij hem ontdekt. Otten ook. Hij is alleen iets jonger. Hij doet het prima als verdediger en ook als middenvelder. Hij heeft in het begin veel kritiek gekregen die ik onterecht vond. Het zijn allebei betrouwbare spelers.

Foto: Rob Koppers

Landskrona of Nijmegen?
Landskrona, hier geldt hetzelfde als bij de vraag: Zweden of Nederland. Ik woon nu twee jaar in Nijmegen en vind het een hele mooie stad, leuke winkels en restaurants. Het is ook veel groter dan Landskrona maar dat vind ik juist mooi. Nederland en Zweden lijken heel veel op elkaar, niet alleen de mensen, maar ook de normen en waarden. Ik heb daardoor ook nooit een probleem gehad met het aanpassen aan Nederland.

Ibrahimovic of Larsson?
Ibrahimovic. Larsson is ook een prima speler maar als Ibrahimovic in vorm is, is hij een van de beste spelers in de wereld.

Helsingborg–Landskrona of NEC–Vitesse?
Dat moet NEC-Vitesse zijn. Helsingborg–Landskrona is ook een mooie wedstrijd maar de Gelderse derby is veel mooier. Voetbal draait om dit soort wedstrijden. Deze zijn fantastisch en daar doe je het allemaal voor.

Ikea of H&M?
Ikea. Ik vind het leuk om spullen voor mijn appartement te kopen. En hoewel ook H&M Zweeds is hebben ze daar, anders dan bij Ikea, geen Zweedse gerechten. Ik ga af en toe naar de Ikea in Duiven om daar Zweeds te eten.

Pippi Langkous of Nils Holgersson?
Pippi Langkous. Iedereen kent haar. Nils Holgersson is minder bekend. Ik vind het liedje van Pippi Langkous wat er gezongen met mijn naam ook leuk.

Lok of Been?
Mario Been. Hij is een goede trainer, vooral voor deze jonge ploeg. Hij is ook een ‘nice guy’, hij behandelt iedereen heel eerlijk. Dat vind ik heel belangrijk. Lok is ook een goede trainer. Hij heeft mij hier naar toe gehaald. Het was wel heel raar hoe hij hier is vertrokken. Ik weet er verder ook weinig van, maar hij zal wel zijn redenen daarvoor hebben gehad.

NEC presteert naar mogelijkheden of NEC kan beter?
We kunnen zeker beter. Als je alleen al kijkt naar de thuiswedstrijden tegen Sparta, Willen II en Excelsior. Als je daar 7 punten pakt haal je de play offs. Dat moet gewoon beter.

Engelse of Spaanse competitie?
De Engelse competitie. In Zweden kijk je alleen maar naar Engels voetbal. In Spanje is het mooier wonen maar ik wil heel graag ooit in Engeland voetballen.

Elektronische hulpmiddelen voor scheidsrechters of alles bij het oude?
Een verkeerde beslissing hoort erbij. Een sensor voor buitenspel vind ik niet nodig maar een camera op de doellijn zou een prima ontwikkeling zijn. Kijk maar naar de wedstrijd Roda JC tegen Groningen. Zo’n beslissing kan je wel de play offs kosten.

PSV wordt kampioen of Ajax wordt kampioen?
Ajax. Ajax heeft een makkelijker programma dan PSV en wij moeten nog tegen PSV. Ik ben benieuwd wat er gebeurt met Beerens als hij morgen de winnende maakt voor ons, ik denk dat hij niet meer terug hoeft naar Eindhoven. Dat zou wel heel raar zijn. Ik denk niet dat Roy morgen een penalty neemt als we die krijgen. Mario Been hoort deze vraag ook: “Als Roy morgen scoort tegen PSV wordt hij daar gelyncht en als hij een eigen goal of een 100% kans mist lynchen wij hem. Wat hij ook doet hij zal zeker gelyncht worden, haha”

UEFA cup play offs of Intertoto play offs voor NEC?
De UEFA cup play offs. We kunnen het nog halen. We spelen nog tegen Groningen en dat wordt een 6 punten wedstrijd. Zolang het nog mogelijk is geloof ik er nog in.

Foto: Rob Koppers

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.