DTH Opinie: het afrekenen van Remco Oversier

Na het debacle van afgelopen seizoen is de directie nog steeds in functie en, buiten het ontslag van Lijnders, is de technische staf in tact gebleven. Oversier bleef vol verve zijn beleid verdedigen en Van Schaik bleef op de achtergrond. Geen rare verhalen, geen paniek. Het lijkt erop dat er een basis is gelegd voor de stabiliteit waar club en supporters al zo lang naar snakken.

Foto: Rob Koppers

Ook op andere vlakken waait er een andere wind. Bijvoorbeeld in de communicatie met de supporters. Om verlenging van de seizoenkaarten te promoten en het nieuwe thuisshirt te presenteren verschenen gelikte filmpjes en de nieuwe hoofdsponsor en nieuwe spelers werden op een originele gepresenteerd. Er is met veel succes voor een lijn gekozen om in de communicatie steeds de band tussen club, stad en supporters te benadrukken en daardoor nog sterker te maken.

De toegenomen stabiliteit en verbeterde communicatie zijn zichtbare en belangrijke resultaten die op het conto van de nieuwe directie gezet mogen worden. Maar het is natuurlijk niet genoeg om van NEC een stabiele subtopper in de Eredivisie te maken en daarmee de missie van Van Schaik en Oversier te doen slagen. Daarvoor is meer nodig. De inkomsten moeten omhoog, waarvoor een vernieuwd stadion noodzakelijk is, de trainingsfaciliteiten verbeterd, de organisatie geprofessionaliseerd en er is bij NEC nog veel te winnen op het vlak van het zogenaamde topsportklimaat.

Van Schaik zegt steeds dat hij is ingestapt voor een termijn van tenminste vijf jaar. Als NEC tegen die tijd een noodlijdende degradatiekandidaat in de Eredivisie is of, erger nog een club in de KK-divisie, is de missie van Van Schaik en Oversier duidelijk niet geslaagd.

Terwijl we die langere termijn niet uit het oog verliezen is het logisch dat de supporters steeds in de gaten blijven houden welke ontwikkeling de club doormaakt op weg naar het einddoel. Om het concreet te maken: Waar kunnen en mogen we Van Schaik en Oversier aan het eind van dit seizoen op afrekenen?

Vandaag: Technisch Directeur Remco Oversier.

Waarop reken je een technisch directeur af? Op de sportieve prestaties, ben je snel geneigd te zeggen. En ja, uiteindelijk is dat ook de beste maatstaf, mits je bereid bent de context waarin club en TD opereren mee te wegen. Zo was NEC vorig jaar op basis van spelersbudget de grote favoriet voor de titel, maar mocht Oversier zich wel degelijk beroepen op de korte tijd die hij had om de selectie samen te stellen. Ook kunnen beslissingen op zichzelf goed zijn maar toch niet tot het gewenste resultaat leiden. De aanstelling van Lijnders zou je hieronder kunnen scharen. Was het te voorzien dat één van de grootste Nederlandse trainerstalenten zo zou falen bij NEC? Misschien wel, maar het illustreert hoe ingewikkeld het vak van TD kan zijn. Voetbal is geen exacte wetenschap, miskleunen horen er bij. Daarom is het ook zo goed dat Oversier is gebleven. Een TD afrekenen op één seizoen is te kort door de bocht. Hij moet de tijd hebben om binnen en buiten de club iets op te bouwen en, zeker bij een relatief jonge TD, de kans krijgen om te leren van zijn fouten.

Bovendien heeft een TD naast het samenstellen van staf en selectie ook andere, soms minder zichtbare, taken. Hij gaat bijvoorbeeld ook over het verkoopbeleid, de scouting, de trainingsfaciliteiten en zoiets als ‘de organisatie’ of ‘het topsportklimaat’. Het is goed mogelijk dat een TD een goede selectie neerzet, maar dat die door tekortkomingen in de organisatie of de trainingsfaciliteiten niet optimaal rendeert. Ook op dit vlak moet hij daarom de tijd krijgen om te bouwen. Het is haast per definitie een zaak van langere adem om een club structureel beter te maken en daarmee de kans op sportief succes te vergroten. Vervelend voor de TD is dat dit soort ontwikkelingen vaak in kleine stappen gaat en dat ze nauwelijks zichtbaar zijn voor de buitenwereld. Lastig te beoordelen dus.

Je zou een TD moeten kunnen afrekenen op prestaties op de korte en de lange termijn. Waarbij de korte termijn gaat over de sportieve prestaties, die mogen zwaar wegen omdat het daar nu eenmaal om draait bij een professionele voetbalclub. Maar laten we ook willen kijken naar andere ontwikkelingen die de club doormaakt en die laten meewegen in de beoordeling van de TD. NEC kan hier aan bijdragen door de supporters zoveel mogelijk inzicht te geven in die ontwikkelingen voor de langere termijn. Dit seizoen is er bijvoorbeeld een kok aangesteld die voor de selectie kookt en krijgen spelers maaltijden mee naar huis zodat ze niet naar de frietjes kapsalon grijpen, maar wie wist dat?

Waar mogen we Oversier dit seizoen concreet op afrekenen? Daarin zijn de sportieve prestaties toch leidend. Zijn voorseizoen is in ieder geval uitstekend, om het zo maar eens te zeggen. Hij had dit jaar dan ook wèl ruim de tijd om staf en selectie samen te stellen, het spelersbudget is bovendien nog iets gegroeid en Van Schaik en Oversier hebben een jaar de tijd gehad om de club meer naar hun hand te zetten. Dus: op welke sportieve prestatie mogen we Oversier aan het eind van dit seizoen afrekenen?

Onder normale omstandigheden zouden we dit seizoen alleen met rechtstreekse promotie tevreden mogen zijn, maar de KK-Divisie is dit jaar abnormaal, we hebben nu eenmaal te maken met FC Twente, Sparta en Roda JC. Oversier heeft in interviews gesteld dat NEC dit seizoen bij de eerste vijf plaatsen moet eindigen, de “Jong-teams” niet meegerekend. Het is eigenlijk niet ambitieus genoeg maar dat doet er niet zoveel toe. Uiteindelijk gaat het erom dat we de eerste ronde van de playoffs overslaan. Dat is niet het doel, dat moet (rechtstreekse) promotie zijn. Het is wel de prestatie die dit seizoen, alle omstandigheden meegenomen, minimaal geleverd moet worden.

Binnenkort: Algemeen Directeur Wilco van Schaik.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.