Financieel stuntwerk

Dat was schrikken vorige week. Na de mooie seizoenstart met de eerste periodetitel als beloning, was daar opeens het nieuws dat NEC een gat van €1,5 miljoen heeft in de exploitatie voor dit seizoen. Het is zelfs zo erg dat de club de stadionhuur niet meer kan betalen.

NEC heeft nog niet inhoudelijk gereageerd en doet dat voorlopig misschien ook niet. Daarom deze korte samenvatting van de ontwikkelingen rond de begroting sinds de degradatie.

Nog ruim voordat de degradatie een feit was, op 17 maart 2014, meldt De Gelderlander dat NEC voorbereid is op de stap naar de eerste divisie. De sluitende begroting van €12,8 miljoen gaat 40% omlaag. Omdat de club een exploitatietekort wil voorkomen, gaan de uitgaven dus fors omlaag. Volgens Bart van Ingen is het geen hogere wiskunde, meldt het bericht verder, andere clubs hebben het ook meegemaakt, de gegevens die daarover beschikbaar zijn zijn gebruikt voor het opstellen van een begroting voor de eerste divisie.

Een verlaging van de begroting met 40%, dat moet je waarschijnlijk niet al te letterlijk nemen, maar het is goed bruikbaar voor een paar rekensommetjes. De begroting van €12,8 miljoen moet dus met €5,1 miljoen omlaag, je komt dan op €7,7 miljoen uit. Dit komt aardig overeen met het bericht in De Gelderlander van 6 juni 2014 waarin staat dat NEC wil gaan werken met een begroting van €8 miljoen. Er staat ook dat deze begroting volgens ingewijden ambitieus is maar dat Van Ingen zich er aan heeft gecommitteerd en dat hij de club van de benodigde fondsen moet gaan voorzien.

Het exploitatieprobleem van NEC is echter geen probleem van te weinig fondsen maar van te hoge kosten. Ga maar na: in de reactie van NEC op 10 oktober jl. staat dat 75% van de besparingen is gerealiseerd. Als het klopt dat er €5,1 miljoen (of €4,8, als je uitgaat van een begroting van €8 miljoen) bezuinigd moet worden komt dit neer op €3,8 miljoen (€3,6) en moet er dus nog €1,3 miljoen (€1,2) worden bezuinigd. Dat getal komt aardig in de buurt van het genoemde tekort van €1,5 miljoen.

Naar de oorzaken van de problemen is het gissen, maar het ligt voor de hand dat het aanblijven van Van Eijden, Conboy en Jahanbakhsh verantwoordelijk is voor een deel van de kostenoverschrijding. Voor Jahanbakhsh was veel belangstelling en als hij verkocht was hadden we nu geen gat van €1,5 miljoen gehad en netjes de huur kunnen betalen. Maar Ali werd niet verkocht, NEC wilde de hoofdprijs en wekte de indruk dat het zich dat kon permitteren. Speciaal werden de investeerders Boekhoorn, Bongers en de gebroeders Bons er voor bedankt dat dit allemaal mogelijk was.

Nou, denk je dan, dat zit wel goed. Niets is minder waar, blijkt nu. NEC kan de stadionhuur niet meer betalen en moet dus grote liquiditeitsproblemen hebben. Het is beschamend en schandalig dat NEC het weer zover heeft laten komen.

Ondertussen geeft NEC aan dat er een plan is. Ik ben benieuwd welk konijn er nu weer uit de financiële toverhoed te voorschijn komt. Het is duidelijk dat de geloofwaardigheid van de Raad van Commissarissen en de directie op het spel staat. Als er niet snel een goede oplossing komt voor de financiële problemen hebben zij opnieuw gefaald.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.