De weg naar handhaving – deel 3

Het lijkt er op of een bovennatuurlijke kracht NEC in de eredivsie wil houden. NEC werd totaal weggespeeld maar nam op wonderbaarlijke wijze een puntje mee uit Alkmaar. Dit was ook aan de hand in Heerenveen. In die twee wedstrijden kreeg NEC zelf een handvol kansen en moest het Nijmeegse aluminium bouwkundig getoetst worden na afloop van deze wedstrijden. Inmiddels zijn er nog maar 2 wedstrijden te gaan. De voorsprong op Roda JC is opgelopen tot 3 hele punten. Is dit genoeg? Gaan we het halen?


Roda JC moet het nog opnemen tegen FC Groningen (thuis) en GO Ahead (uit). Gunstig voor Roda, hun komende tegenstanders zijn beiden uitgespeeld. We moeten er dus rekening ermee houden dat Roda punten gaat halen.

NEC moet nog tegen Twente (thuis) en Ajax (uit). Ajax is ook uitgespeeld, maar speelt zijn laatste thuiswedstrijd en is dan kampioen. Die willen in stijl afscheid nemen van het seizoen. Twente is volop in de race voor een plek in de voorronde van de Champions League en móet winnen om volgend jaar miljoenen te kunnen bijschrijven. NEC krijgt het dus echt heel zwaar. Het zou zomaar kunnen dat we er geen punten meer bij krijgen.

Dus…
Intussen móet Roda JC hoe dan ook 1x winnen. Gezien hun programma kan Roda dat zomaar voor elkaar krijgen. En als ze dat doen, dan hebben ze direct een even klein als levensbelangrijk voordeel op NEC. Bij winst staan de Limburgers in wedstrijdpunten gelijk met NEC. Als NEC en Roda gelijk in punten eindigen, dan geeft het doelsaldo de doorslag. Alsof het nog niet spannend genoeg was: op dit moment hebben NEC en Roda hetzelfde doelsaldo (beide -25). Maar ja, als Roda één keer wint en NEC wint niet, dan heeft Roda direct een positiever doelsaldo. En daarmee trekt NEC dus aan het kortste eind.

Kortom, NEC is er dus nog lang niet. Roda gaat punten pakken, NEC moet dus dat ook doen. Daarom moet NEC werkelijk álles geven tegen Twente. Gezien ook de belangen van de Tukkers is deze match voor beide teams de Finale der Finales. Als NEC gelijkspeelt is dit alleen beslissend als Roda verliest van Groningen. Dan is NEC in één keer safe. Als Roda ook gelijkspeelt (verschil blijft 3 punten) of wint (verschil wordt 1 punt), dan kan Roda de laatste wedstrijd nog steeds over NEC heen, maar dan móet Roda winnen bij GO Ahead. Als Roda JC de laatste wedstrijd niet wint, is NEC veilig. Als NEC zelf wint dan hebben we goud en lijfsbehoud.

Mochten NEC en Roda eindigen in een gelijk doelsaldo, dan wordt gekeken naar diegene die het meest doelpunten vóór heeft gemaakt. NEC heeft nu 50 doelpunten, Roda 42.

Als het doelsaldo ook gelijk is, dan volgt een beslissingswedstrijd.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.