NEC boekt eerste overwinning van 2013

NEC heeft de eerste overwinning van 2013 en de drie daarbij behorende punten op zak. NEC was tegen Groningen het overgrote deel van de wedstrijd de bovenliggende partij. In een wedstrijd die pas na de gelijkmaker leuk werd, was 2-1 een terechte afspiegeling van de verhoudingen op het veld.

De elf van coach Alex Pastoor begonnen scherp aan de thuiswedstrijd en dat resulteerde al na tien minuten in de openingstreffer. De verdedigers van FC Groningen stonden weliswaar mooi op een lijn, maar lieten Rens van den Eijden helemaal vrij lopen. Na een scherp aangesneden vrije trap van Nick van de Velden kopte de verdediger binnen: 1-0.

Ofschoon NEC in eerste helft de betere ploeg bleef, werden er weinig echte kansen gecreëerd. Een poeier van Remy Amieux zorgde nog voor enige opwinding, maar verder dan een schotje van Platje en een van Rieks na een dribbel, kwam het niet. Groningen wist daar nog minder tegenover te stellen en maakte een slappe indruk. De enige kans voor de groenwitten was vlak voor rust voor Género Zeefuik. De bonkige spits die vorig jaar nog in De Goffert was te bewonderen, kwam na een scrimmage vrij voor de goal, maar was verrast en verprutste de mogelijkheid.

Groningen kwam met iets meer pit uit de kleedkamer, terwijl NEC juist minder geconcentreerd leek en duels werden verloren. Kort na rust kreeg FC Groningen twee identieke vrije trappen waarbij Virgil van Dijk op de paal en Kees Kwakman net aan de voor NEC goede kant van de paal kopte.

Na een mooie redding van keeper Khalid Sinouh op wederom een kopbal, ditmaal van Zeefuik, kwam de gelijkmaker op naam van Burnet. Een van richting veranderd zondagsschot van zo’n 30 meter belandde in de goal.

Het doelpunt van FC Groningen brak de wedstrijd open: beide ploegen gingen nu voor de drie punten. Vrijwel direct na de aftrap kreeg Søren Rieks een niet te missen kans, maar de Deen schoof de bal net naast. Aan de andere kant miste Zeefuik een levensgrote kopkans.

Tien minuten voor het einde wist NEC de wedstrijd toch naar zich toe te trekken. Uit de corner die volgde op een mooi genomen vrije trap van Leroy George, stond Rieks dit maal wel op scherp na opnieuw een assist van Van de Velden.

FC Groningen probeerde nog wel de gelijkmaker te forceren, maar echt gevaarlijk werd de ploeg niet meer. Vlak voor tijd kwam daar nog een rode kaart voor Mitchell Schet overheen. Hij ontving een tweede gele kaart van een goed fluitende scheidsrechter Tom van Sichem voor een domme, lompe overtreding. In de eerste helft kreeg hij er een voor het weggooien van de bal.

NEC schrijft door de overwinning de eerste belangrijke drie punten van 2013 bij en stijgt weer naar een zevende plek in de Eredivisie. Het was de eerste overwinning sinds 24 november tegen FC Utrecht (2-0).