#Max140: Het egootje van Platje

Het verhaal van afgelopen weekend was niet zozeer het nederlaagje tegen Heracles, maar dat Platje uit de selectie is gezet. Melvin heeft een broertje dood aan een beetje warmlopen toen hij geconfronteerd werd met een tegenvallertje: niet starten in de basis. Exit Platje. Thuis in de rijtjeswoning op de bank wat chipjes eten, het is weer eens wat anders.

We kunnen hier heel vervelend over gaan doen – het statement dat niemand groter is dan NEC spreekt voor zich – maar daarmee zouden we voorbij gaan aan een hele interessante constatering. Het meest interessant van dit incident is eigenlijk dat spelers als Melvin Platje – en in één zucht door Aard van Peppen, Mike van de Maarel en Guus Joppen – over een *ego* blijken te beschikken. Een verbazende ontdekking. Hier kan een sociaal wetenschapper of een psycholoog boeken mee vullen.

Ineens was het daar: het ego van Melvin Platje. Het sympathieke spitsje uit het palingdorpje aan de Zuiderzee heeft zichzelf ineens gebombardeerd tot een heuse vedette. De eerste stapjes in het sterrendom van de grote voetbalwereld zijn gezet door Platje, als een soort Alice in Wonderland. De spruitjeslucht ontstegen, niks geen beste-beentje-voorzetten, tabee het-sympathiekste-jongetje-van-de-klas; ineens was de maat vol.

Iedereen keek daar toch een beetje van op. Was het echt Melvin die dat zei? In eerste instantie heeft-ie ook nog niks gezegd, wat dan weer aandoenlijk is. Het slechts met een pruillipje warmlopen bleek niet op te vallen. De non-verbale dingetjes om het ongenoegen te laten blijken, waren eerst subtiel maar werden gaandeweg steeds opvallender: een beetje achteraan lopen, andere oefeningen doen dan je teamgenoten. Pas na een kwartiertje begon het toch wat op te vallen dat Melvin een beetje raar deed. Dat ging zo een tijdje door totdat Platje echt passief werd. Eindelijk hadden we door dat er wat aan de hand was. Toen bleek wát er aan de hand was, was de conclusie snel getrokken: zeg maar dag met je handje tegen de komende wedstrijden. Melvin eruit, Ruudje erin.

Maar nu, is Melvin een echte man geworden? Is het vanaf nu Melvin Plat? Ik hoop alleen maar dat z’n doelpunten – net zoals zijn achternaam – voortaan niet meer in verkleinwoorden uitgedrukt (hoeven te) worden. Platje scoorde toch net ietsje te veel met een geplaatst schotje in het hoekje, een stiftje of een kopballetje. Hij gaf net iets te veel een leuk passje of deed een aardig trucje. Vanaf nu is dat dus afgelopen. Het ego is ontwaakt. Plat ramt de ballen in de hoek, doet aan strakke passing en geeft echte schouderduwen (waar verdedigers ook echt van moeten omvallen). Eindelijk is het zover: Melvin is vernijmegeniseerd.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.