#Max140: de raarste maand van het seizoen

Een nieuw seizoen staat voor de deur, maar dan ga ik bij mijn eerste zin van het seizoen al te snel. Eerst staat de maand augustus nog voor de deur.

Ingespeeld
De voorbereiding zit er bijna op. De vierdaagsekilo’s zijn eraf, de conditie is op peil, men is op elkaar ingespeeld, de poppetjes staan op de goede plek. Laat maar komen, die competitie.

Dat inspelen was, laten we wel wezen, geen sinecure. Voorlopige conclusie van al het transfertumult: we zijn volledig afhankelijk van de topscoorder van de Schotse competitie. Wie een zomerslaap heeft gehouden, ziet nu inmiddels een compleet nieuw team. Alleen het centrale verdedigingsduo en Ryan Koolwijk staan er nog, de rest is nieuw en komt van ver. Exotische namen leiden tot een kleiner lettertype op de shirts. Om al die spelers goed in te passen in juli, daarvoor is de maand te kort en te heet. Normaal gesproken is er langer nodig om zoveel nieuwelingen in te passen. Tijd die ons niet gegund is.

Uitgespeeld
Dit NEC gaat in augustus vier wedstrijden afwerken om nog beter ingespeeld te raken. Maar transfermatig heerst tot en met 31 augustus het credo “er kan nog van alles gebeuren” (lees dit met een hysterische Caroline Tensen en je begrijpt mijn zorgen). NEC zal niet zo snel spelers halen (er is geen geld), maar toch is de kans zeer aanwezig dat we in september alweer een heel nieuw NEC mogen bewonderen. In augustus is het gebruikelijk dat spelers die het goed doen, NEC verlaten. Op de nominatie staan met name Foor en Van de Eijden, toevallig twee spelers in de as en ook nog eens gezichtsbepalend voor het huidige NEC. Als deze twee spelers vertrekken, dan kunnen we weer helemaal opnieuw beginnen en staat er pas echt een vreemdelingenlegioen de clubkleuren te bewaken.

Level playing field
Dit euvel geldt niet alleen voor NEC. Zelfs in de laatste 24 uur voor de deadline worden er tientallen spelers getransfereerd, soms voor ettelijke miljoenen. De voetbalwereld is gek en opportunistisch, maar moeten iedereen dan maar hierin meegaan en moet dit door de bonden gefaciliteerd worden door een deadline. Nee!

Het moge duidelijk zijn dat de transferdeadline (op ruim 10% van de competitie) vooral ten koste gaat van de kleine clubs, shit always runs down: wie niet kan kopen, heeft pech. Het idee dat je succes kan kopen, walgt mij, maar het wordt zo wel in de hand gewerkt. Het geld van een spontane verkoop is meegenomen, maar het gaat wel ten koste van alweer een houtje-touwtje-seizoen. De trainer en de supporters zijn de dupe.

Dit pleidooi is niet nieuw: de KNVB vond dit ook en heeft hier in 2011 een officieel persbericht voor laten uitgaan. Daarin gebruikte de KNVB het woord ‘competitie- vervalsing’. Verder heeft Johan Cruijff dit punt in 2012 bij Michel Platini, de UEFA-baas, aangekaart. Helaas zonder succes. Hopelijk houdt Carlos in 2013 de rug recht en wordt ons deze ellende bespaard. #medunkt

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.