Column Max140: Te gretig

Als een Rus in een grote bal gaat zitten en zich vervolgens van een berg laat afrollen, dan is hij gretig. Onderweg ziet hij een ravijn op zich afkomen en tuimelt daar onverbiddelijk in. Achteraf kan je zeggen dat de Rus te gretig is geweest.

Als Maradonna in 1986 die te hoge voorzet ziet komen, hoe gretig was hij op dat moment? Heel gretig, maar zeker niet te gretig. De hand van God maakte hem wereldkampioen.

Als de blonde Maradonna uit Den Haag achter de bal staat voor een penalty, een penalty die Feyenoord terug kan brengen in de wedstrijd tegen aartsrivaal Ajax. Hoe gretig was Immers toen hij die penalty nam? Bij lange na niet gretig genoeg. Slap balletje door het midden. Daarna een overcompensatie aan de eerder tekort gekomen gretigheid: de rebound vol op de pantoffel. De bal vloog van vijf meter afstand over een leeg doel en sloeg het dak van de Arena aan gort.

En tot slot onze Sinouh. Aftrap, lange bal, Sinouh uit de goal, tast mis. Dertien seconden gespeeld, 1-0 achter. Hij was te gretig en gaf dit ruiterlijk toe, onder andere via Twitter. Wekenlang niet gevoetbald en dan dat.

Al met al is gretigheid een ongrijpbaar fenomeen. Toegepast in de verkeerde mate kan het verstrekkende gevolgen hebben. Het lastige is dat de te gretige sporter er pas achter komt wanneer het al is gebeurd. Gretig is heel goed. Te gretig is heel fout.

Sinouh is doorgaans gretig (getuige de korte, intense juichmomenten na een goede redding) maar op dat beslissende moment was hij even te gretig. De pessimisten zullen zeggen “wees maar wat minder gretig dan maak je minder fouten”. De optimisten wensen grenzeloze gretigheid: inzet, passie, dadendrang. NEC probeert optimistisch te voetballen. De laatste tijd levert dat helaas niet zo veel op: NEC heeft van alle clubs in de eredivisie het minst aantal punten behaald in de afgelopen vijf wedstrijden.

Het is net als met epo: wat is de juiste dosis van gretigheid? Hoe kun je zo gretig zijn dat het niet opvalt, maar dat je er wel jarenlang de vruchten van kan plukken en het je kampioen kan maken?

Gretigheid is de optimale combinatie van winnaarsmentaliteit, kennis en kunde. Een sporter moet willen winnen, een sporter moet weten hoe hij kan winnen en een sporter moet van minuut tot minuut en van seconde tot seconde de manier van winnen in de praktijk kunnen brengen. Vaak zit het met de eerste twee wel goed.

Het is net als met goede column: ik wil een goede column schrijven, ik weet hoe dat moet, maar om het in de praktijk te brengen, dat valt dan vies tegen.

 

Max140

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.