Column Thomas: Famous for …

Directe aanleiding voor deze column is een ‘tweet’, een twitterbericht, van ‘onze’ veiligheidscoördinator Lonneke Gijsbers (@LonnekeGijsbers) op 4 juli: ‘In totaal 3800 supporters aanwezig geweest bij uitwedstrijden in het seizoen 2010/2011, 6 supporters elke uitwedstrijd aanwezig.’ Het gaat me niet om het laatste gegeven, uiteraard hulde voor die zes echte die hards, maar om het eerste cijfer. In totaal waren er afgelopen seizoen dus 3800 man bij uitwedstrijden aanwezig. Met 17 uitwedstrijden (en misschien nog een bekerpotje) heb je het dan over een goede 200 man gemiddeld. Trek je daar de bovenmatig bezochte uitwedstrijd in Arnhem van af, dan zak je ineens ruim onder dat aantal. En mijn ervaring is ook dat we meestal met ergens tussen de 100 en 150 man het uitvak bevolken. En dat is niet veul!

Al vaak hebben we geschreven over uitwedstrijden, over combi’s en verplichtingen, over burgemeesters, de KNVB, over auto’s, bussen en heel soms de trein. De laatste jaren, eigenlijk het laatste decennium hebben we vooral geschreven over het einde van het bezoek aan uitwedstrijden. Door alle regelingen werd het steeds minder leuk, met als resultaat treurige aantallen van in het beste geval 200, maar soms ook 80, 50 of zelf 19 man in het uitvak. Op een gegeven moment leek het bijna zo ver dat uitsupporters helemaal geweerd zouden worden. Gelukkig is het zover nooit gekomen, uitzonderingen in Amsterdam en Rotterdam daargelaten, en lijkt het de laatste tijd langzaam maar zeker beter te gaan. Want hoewel de aantallen hierboven te wensen over laten, is het nog altijd meer dan de paar voorgaande seizoenen, toen we eigenlijk nooit boven de 100 man kwamen.

En het moet gezegd: de buscombi is gelukkig ook op zijn retour. Afgelopen seizoen waren dat er welgeteld 5 (dat is weleens anders geweest), waarvan bovendien 2 zonder meer onnodig. Want dat we niet van de ene op de andere dag met vrij vervoer of in elk geval een autocombi naar Arnhem mogen, is misschien niet eens zo heel gek. Over Ajax- en ADO-uit kan al meer discussie worden gevoerd, maar waarom we naar Breda en Tilburg in een bus moesten plaatsnemen is helemaal een raadsel. Nu valt Tilburg in elk geval af, maar met de vervanger, Waalwijk, hebben we op dat vlak ook geen beste ervaringen. En daar komt nog bij dat één van de twee laatstestrongholds van echt eigen vervoer, Heerenveen, van dat toch al korte lijstje geschrapt kan worden. Kennelijk hebben ze daar hun nieuwe groep boefjes zo slecht onder controle dat we nu voor het eerst sinds mensenheugenis met een autocombi naar Heerenveen moeten. Zonde natuurlijk. (Trouwens: waar slaan die prijzen voor deze uitwedstrijd op? Nu het een autocombi is geworden verwachten we ten minste ook de gebruikelijke combikorting!) En zo blijft Rotterdam als vrijhaven over (gelukkig met momenteel twee en in het beste geval drie clubs in de eredivisie vertegenwoordigd).

En toch, ondanks het voorgaande, wordt dit een pleidooi gericht aan alle thuisblijvers in Nijmegen. Want hoewel vrij vervoer natuurlijk het allermooist is, ook een autocombi kan een prachtige awayday opleveren. Ik heb het er vaak over met vrienden die vroeger regelmatig tot vaak naar uitwedstrijden gingen, maar nu alleen voor Arnhem-uit te porren zijn. Argumenten te over en deels ook begrijpelijk: kinderen, werk, zelf sporten, noem het allemaal maar op. Maar vaak wordt ook de buscombi erbij gehaald. En hoewel het altijd beter kan: dat argument geldt nog maar in een heel beperkt aantal gevallen! Ik zou zeggen: probeer het eens. Natuurlijk verwacht ik niet dat iedereen nu ineens voor de bokaal gaat, waar die 6 man uit de eerste alinea mee gaan strijken. Niet iedereen kan even fanatiek zijn en ik zou natuurlijk geen liefhebbende vader (of moeder) bij zoon- of dochterlief weg willen houden (maar als ze oud genoeg zijn, kunnen ze natuurlijk ook gewoon mee). Maar pik er gewoon eens vier of vijf leuke uitpotjes tussenuit (dat is 10% van het aantal beschikbare weekeinden in een jaar) en maak er een trip van met je maten. Als we dat nu eens massaler gaan doen, dan zit het uitvak bij die vele autocombiwedstrijden weer goed vol. En de Rotterdamse tripjes moeten eigenlijk jaarlijkse hoogtepunten worden, die een ware exodus te weeg brengen. In de Kuip is er plek zat en ook dat uitvak op Woudestein kun je aardig volproppen. En dat er in Nijmegen voldoende animo is voor een leuk potje buiten de deur heeft onze Europese campagne van twee jaar terug wel bewezen. Als al die 4500 man jaarlijks nu eens twee of drie uitwedstrijden in de eredivisie mee zouden pikken…

NEC komt komend seizoen met een nieuw beleid voor uitsupporters. Als je gezicht van de jeugdpuistjes verlost is, hoef je geen nieuwe foto voor je uitkaart meer in te leveren en voor de trouwste groep komen de meeste formaliteiten helemaal te vervallen en geldt er zelfs een soort financiële bonus (als alternatief voor een uitseizoenkaart). En hoewel we allemaal weten hoe krap onze club bij kas zit, hoop ik toch dat die laatste kostenpost onverwacht hoog uitvalt. Dan hebben we namelijk volle uitvakken en mooie tripjes gehad. En ik weet zeker dat dat ook op het veld zijn vruchten afwerpt!

Thomas

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.